Zorg voor jezelf: 7 tips

door Daphne - verdraaid mooi
zorg voor jezelf tips

‘The best care, is selfcare’…de quote is zo cliché en ik krijg er echt de kriebels van, maar diep vanbinnen weet ik het natuurlijk wel. Niets is zo belangrijk dan zorgen voor jezelf. Als jij het niet doet, doet niemand het. Misschien kan je omgeving je waarschuwen, sturen en begeleiden, maar jij bent de regisseur van je eigen lichaam en leven. Ik heb lang niet alle wijsheid in pacht en ik kom mezelf vaker tegen dan ik zou willen, maar toch wil ik je wat tips meegeven die mij wat houvast geven. Hopelijk heb je er iets aan!

Tip 1. Ruim op

Zowel je omgeving als je hoofd. Schrijf de dingen op waar je mee bezig bent en wat je nog allemaal moet doen. Wanneer het op papier staat, worden dingen vaak overzichtelijker en helderder en kun je daadwerkelijk taken afstrepen. Daarnaast is het belangrijk om je leefruimte op te ruimen, zodat je het overzicht kunt bewaren en niet te snel afgeleid kan raken. Vind je dat moeilijk? Begin dan met één kamer of één onderdeel van de kamer, zoals je keuken of je bureau. Bepaal bij het opruimen direct waar je je items wilt leggen, zodat je ze niet gaat verleggen.

Tip 2. Creëer een routine in je dagelijkse leven

Probeer je dag zo in te plannen dat je zowel ’s ochtends als ’s avonds een vaste routine hebt waar jij centraal staat en je even voor jezelf kunt zorgen. Zowel voor je huid met gezichtsverzorging als je lichaam met de juiste voeding.

Heb je toch ’s avonds nog wat mails of berichten te beantwoorden waar je niet omheen kan? Breng dan van tevoren een heerlijk maskertje aan en beantwoordt ze in bed of hangend op de bank. Zo kun jij de laatste dingen afstrepen van je dag en krijgt je huid tegelijkertijd een boost. Mijn favoriet is de Garnier SkinActive Hydro Bomb Nacht Sheet Mask. Dit masker bevat onder andere hyaluronzuur en hydrateert, verfrist en herstelt voor een stralende huid.

Tip 3. Ontdek waar jij tot rust komt

En dan bedoel ik vooral een plek waar jij volledig kan ontspannen. Dat hoeft niet je eigen huis of kamer te zijn, maar dat kan bijvoorbeeld ook een park, strand of in een winkel zijn waar je doelloos kunt rondstruinen. Mijn favoriete plek is het strand en daar hebben we er gelukkig genoeg van in Zeeland. Wanneer ik op een plek ben waar ik helemaal kan ontspannen en mijn hoofd leeg kan maken, vult mijn hoofd zich ook weer op met inspiratie. Zo creëer ik frisse energie met nieuwe ideeën en doelen.

Tip 4. Ontdek waar jij energie van krijgt

Het is niet alleen belangrijk om te ontdekken waar je tot rust komt, maar ook waar je energie van krijgt. Wat zijn jouw dromen en doelen? Maak ze behapbaar en daarom realiseerbaar. Zo kun je jezelf niet teleurstellen en kun je er vol voor gaan. 

Tip 5. Ontdek welke geur jou positieve vibes geeft

Ik heb een tijd geleden een aroma diffuser gekregen in een perspakket en sindsdien ben ik er helemaal weg van. Niet alleen overdag, maar juist ’s avonds voor ik ga slapen, zet ik in de slaapkamer de diffuser aan met een paar druppels eucalyptus olie. Dat heeft op mij een verfrissend en kalmerend effect en daar kom ik echt van tot rust.

Geen zin om een diffuser aan te schaffen of heb je er weinig mee, maar wil je toch genieten van een bepaalde geur? Kijk dan eens of jouw favoriete geur verkrijgbaar is in een douchefoam.

Tip 6. Sta stil in het hier en nu

Weer zo’n zweverige quote… Alleen is het voor je eigen ontwikkeling onwijs belangrijk om te realiseren waar je nu staat. Wat je al allemaal achter je hebt gelaten en welke paden je allemaal hebt beleefd. Neem de tijd om alles te laten bezinken en geniet ervan.

Tip 7. Ken je lichaam

Hoe beter jij je lichaam kent, hoe kleiner de kans dat jij over je belastbaarheid gaat. Besef wat je hebt en kan en vooral niet wat je niet hebt en niet kan. Alleen jij voelt jezelf en kan je eigen grenzen aangeven. Door een continue overbelasting worden je grenzen verlegd en kun je juist steeds minder aan. Ga je te vaak over je grens heen, dan is de herstelperiode steeds langer. Kortom: wees lief voor jezelf!

Heb jij nog een zelfzorg-tip?

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

2 reacties

bychristiana 21 oktober 2020 - 08:11

Goede tips, ik pas ze ook allemaal toe. Vooral de gedachte; als jij niet voor jezelf zorgt, doet niemand het. Mooi ook je tips met betrekking op het krijgen van rust EN energie, die zijn beiden zo belangrijk.

Reply
Saskia 31 oktober 2020 - 21:10

Wat een fijne tips! Ik ben zeker meer bezig met self care en het voelt erg fijn 🙂

Reply

Plaats een reactie