Zonbescherming | hier moet je op letten

door Daphne - verdraaid mooi
zonbescherming hier moet je op letten meestgestelde vragen

Zonbescherming. Nu het bijna zomer is, is dat natuurlijk weer hot topic. Alle reclamefolders staan er vol mee, je wordt overspoeld met nieuwsbrieven… En ja: ik review veel varianten… 😉 Alleen waar moet je op letten? Is SPF 50 écht zoveel meer dan SPF 30? Hoe verpest je niet je make-up, maar breng je wel meerdere keren per dag je SPF opnieuw aan? En hoe krijg je toch die zongebruinde teint mét optimale UV-bescherming? Ik ga al die brandende vragen voor je beantwoorden! 

Wat is nou écht het verschil tussen de SPF’s?

Toen ik als begin twintiger op vakantie ging, moest ik er niet aan denken om SPF 50 mee te nemen. Dan bruin je toch helemaal niet?! Toch zit er verrassend weinig verschil tussen de varianten SPF (Sun Protection Factor). SPF 15 blokkeert 93,3%, SPF 30 blokkeert 96,7 en SPF 50 blokkeert 98% volgens dermatologen. De hoeveelheid zonbescherming die jij aanbrengt op je huid, speelt ook een belangrijke rol. Als jij een te dunne laag aanbrengt, dan haal je alsnog niet die hoeveelheid bescherming. Voor je gezicht kun je twee lengtes van je vingers aanhouden als dosering. Voor de rest van je lichaam is het qua ‘vingerdosis’ moeilijk te bepalen, omdat het er natuurlijk enorm aan ligt hoe lang je bent en wat de omvang van je lichaam is.

Daarbij is het goed om te weten dat de hoogte van de SPF alleen iets zegt over de UVB-bescherming. Je bent niet automatisch beschermd tegen UVA of blauw licht. Lees daarom goed waartegen het product je allemaal beschermd voor je het in je (virtuele) winkelmandje stopt. Gelukkig is een breedspectrum bescherming (UVA & UVB) bij veel merken gebruikelijk.

Tussendoor insmeren zonder je make-up look te verpesten

De advies richtlijn voor het insmeren met zonbescherming is iedere twee uur. Al hangt het natuurlijk wel af van je huidtype, zonkracht en je activiteit. Alleen hoe doe je dat als je je net zo mooi hebt opgemaakt en je niet van plan bent om je look te verpesten? Nou… een speciale gezichtsspray die je over je make-uplook kunt aanbrengen, zonder dat je het verpest.

zonbescherming make-up tussendoor insmeren gezichtsspray

Ik gebruik zelf twee varianten die ik allebei even fijn vind: de La Roche-Posay Anthelios verfrissende gezichtsspray SPF 50 en de Garnier Ambre Solaire Super UV SPF 50. Door die nevel kun je veel makkelijker je haargrens mee pakken die anders net rood wordt als je pech hebt. Het voelt aan alsof je een soort droge poeder op je gezicht spuit, maar je ziet helemaal niks aan je huid. Behalve dan dat het net wat matter wordt, maar daar zijn veel mensen vaak juist weer blij mee met hete temperaturen.  Én je haar wordt er niet vet van! Daar was ik in eerste instantie wel bang voor namelijk.

Zongebruinde teint met een optimale UV-bescherming

Ik zit praktisch nooit in de volle zon, dus echt bruin word ik nooit. Toch ziet mijn huid er vaak sunkissed uit. Hoe? Nou gewoon met zelfbruiner! Nog steeds zijn de meestgestelde vragen als ik het over een zelfbruiner heb: word je er niet oranje van en vlekt het niet? Er zullen vast wel varianten zijn, maar degene die ik je adviseer hebben dat niet. Mijn favoriet voor het gezicht is de Collistar Magic Drops Face Self-Tanning Concentrate. Die kun je heel gemakkelijk mengen met je dagcrème en door middel van druppels naar wens doseren. Zo kun je echt de fout niet in gaan.

zonbescherming bruin zonder zon zelfbruiner collistar zongebruinde teint

Kortgeleden ontdekte ik de variant voor het lichaam: de Collistar Magic Drops Body-Legs Self-Tanning Concentrate. Via jullie werd ik al getipt dat zowel de werking als de ingrediënten praktisch gelijk zijn en dat is inderdaad het geval. Alleen is die voor je lichaam in verhouding een stuk goedkoper. 😉

Waar let ik op bij het gebruik van zonbescherming?

Nu ik in de positie ben om veel varianten te kunnen testen, merk ik dat ik door de kennis die ik opgedaan heb, veel kritischer ben geworden. Ik beperk me door mijn makkelijke huid niet in het gebruik van bepaalde zonnefilters die al dan niet ‘slecht’ zouden zijn. Alleen let ik wel goed op welke zonnebrand voor je gezicht speciaal geschikt is. Waar ik vroeger hetzelfde op mijn gezicht als op mijn lichaam smeerde, let ik nu toch wat meer op de ingrediënten. Ik zoek namelijk voor mijn gezicht een combinatie van UV-bescherming en anti-ageing voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de Collistar Magic Drops Protective Drops SPF 50. Tja… weer Collistar, maar dat merk werkt goed voor mij. Daarnaast blijft NIVEA ook een speciaal plekje in mijn hart houden. Ik gebruikte dat merk vroeger al als kind en die geur brengt me echt terug naar de fijne stranddagen met mijn moeder.

zonbescherming zonnebrand gezicht koraalvriendelijk bescherming anti-ageing

Als je op vakantie gaat en de zee in wilt duiken, raad ik je ook echt aan om te kijken naar koraal vriendelijke zonnebrand. Er ontstaat veel schade aan het koraal doordat zonnebrand van je huid oplost in het zeewater en in contact komt met het koraal. Dat kan de groeicyclus van het koraal verstoren en kan zelfs leiden tot koraalbleking. Diverse zonnebrandproducten, zoals producten van Hawaiian Tropic, hebben ingrediënten en zonnefilters die niet schadelijk zijn.

Waar let jij op als het gaat om zonnebescherming?

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

Plaats een reactie