Yoga voor Scoliosis | eerste indruk

door Daphne - verdraaid mooi
yoga voor scoliosis scoliose ervaring iyengar manduka yoga tools

Yoga is er in talloze varianten, waarvan ik er al verschillende afgevinkt heb. Alleen ik liep altijd tegen hetzelfde aan: welke houding kan ik het beste aannemen en hoe doe ik de oefeningen op de juiste manier, waarbij ik mijn rug niet verkeerd belast? Tot ik Yoga voor Scoliosis ontdekte. Een variant die zich speciaal richt op het aannemen van de juiste houding passend bij hoe jouw bocht loopt. Hierdoor kan je alle oefeningen, aangepast op jouw rug, uitvoeren. Ik heb mijn eerste intake en privéles gehad en neem je al mee in mijn eerste indruk.

Yoga voor Scoliosis

Yoga voor Scoliosis is ontstaan uit de Iyengar yoga. Elke houding is toegankelijk voor iedereen, maar daar heb je wel tools bij nodig. Die bieden ondersteuning naar jezelf toe, waardoor je bijvoorbeeld de grond naar jou toe haalt door middel van een yogablok of doekjes. Met Yoga voor Scoliosis worden aanpassingen gedaan aan yogahoudingen met specifieke aandacht voor je scoliosepatronen. Veranderingen in je mentale en lichamelijke gezondheid creëer je natuurlijk niet na een enkele sessie. Door je oefeningen vaak te doen en te herhalen realiseer je verandering. En vooral… Ik moet af van het gejaagde. Met Jana van BASIC union ga ik de ‘strijd’ aan!

Bij de online intake gaf Jana al een voorproefje van wat ik kon verwachten van Yoga voor Scoliosis. ‘Even’ op de grond liggen was er niet bij, want: de juiste houding maakt het verschil mét tools die de grond naar mij toe brachten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat jij je rug en vooral de manier hoe jouw scoliose loopt goed kent. Dat maakt het niet alleen voor jezelf inzichtelijker, maar is ook erg belangrijk voor de positie van jouw rug tijdens de oefeningen. 

Door de scoliose zal één kant van de bocht meer in de mat duwen. Dit kun je oplossen door een gastendoekje onder de rug te leggen aan de concave kant van de bocht. Daar wil je immers ook meer ruimte creëren én zo weet je naar welke kant je toe moet ademen. Door zo’n simpel gastendoekje (twee in mijn geval, want ik heb een s-vorm en dus twee bochten) vul je de ruimte op en lig je veel gelijker op de mat. 

Weg van het gejaagde | ademhalen

Ik ben niet het type die eerst een kwartier op de grond gaat liggen, ademhalingsoefeningen doet en echt zo één wordt met haarzelf. Alleen dat moet ik doorbreken. Als je maar gewoon je oefeningen doet, dan gebruik je de gebruikelijke spieren die alles maar opvangen. Alleen de spieren die wakker gemaakt moeten worden, krijgen zo niet de kans om wat voor ons te doen. Je hebt zorg, aandacht en rust nodig om het patroon te doorbreken. Daarom is bij deze type yoga het mentale aspect ook enorm groot. En laat dat nou het lastigste zijn. 😉

Toen de gastendoekjes op de juiste plek lagen en ik met twee andere handdoeken rollen had gemaakt voor mijn onderrug en nek, kon de eerste ademhalingsoefening beginnen. Ademen doe je onbewust en sta je normaal gezien eigenlijk niet bij stil. Alleen juist door hierbij stil te staan en naar een bepaalde plek te ademen, ben je je veel beter bewust van zowel je lichaam, als je ademhaling én je gedachtes.

yoga voor scoliosis scoliose ademhalingsoefening iyengar

Toen ik de eerste oefeningen na de intake zelf ging herhalen de dag erna, dacht ik dat ik die ademhalingsoefening wel even over kon slaan. Hoe belangrijk is het nou echt om langere tijd stil te staan bij je lichaam en je ademhaling? Ehm… Belangrijk kwam ik achter! Door het direct over te gaan op de oefeningen merkte ik dat ik mijn lichaam niet goed onder controle had en sneller scheef ging. Ik moest echt terug naar de basis om écht bewust te zijn van elke positie in mijn lichaam. Les geleerd!

Mijn eerste ervaring met Yoga voor Scoliosis met Jana

Voor veel therapeuten zijn röntgenfoto’s het belangrijkst. Die vertellen hoe jouw wervelkolom loopt en zeggen alles over de klachten die je hebt; denken zij. Toch is dat zeker niet zo. Röntgenfoto’s kunnen helpen voor onze eigen visualisatie, maar ze zijn niet heiligmakend. Ze laten geen spieren zien en laten niet zien hoe iets voelt voor jezelf. De pijn bij scoliose is vaak onlogisch en niet goed over te brengen.

Het grote verschil met het uiten van mijn klachten en uitdagingen ten opzichte van andere behandelaren is het feit dat Jana zelf ook scoliose heeft en zelf ook al tegen talloze dingen aangelopen is. Dat praat zoveel makkelijker en voelt veilig. Geen dubbele agenda en geen onbegrip. Als jij zegt dat je daar pijn hebt, dan is dat zo. Ook al past het misschien niet binnen het algemene plaatje wat ‘hoort’. 

yoga voor scoliosis scoliose ervaring iyengar

Jana begrijpt me. Écht snappen wat ik zeg en écht in kunnen leven. Niet net als andere behandelaren die erover gelezen hebben, waarbij het toevallig een hoofdstukje was tijdens de studie en het al dan niet in de praktijk bij anderen gezien hebben. Nee. Ook een vrouw die met hetzelfde gestruggeld heeft en precies weet dat de pijn bij scoliose en vaak ook de onlogische pijn niet uit te leggen is, maar er echt wel is. 

In de intake en eerste officiële sessie heb ik al zo ontzettend veel inzichten gekregen die ik mee kan nemen tijdens het doen van mijn reguliere oefeningen. Dankzij die bijvoorbeeld simpele gastendoekjes merk ik dat ik compleet andere spieren train dan normaal en zo juist de niet getrainde spieren aanwakker. Ik wist niet dat ik op sommige plekken zoveel spierpijn kon hebben… 😅 Dus ik ben vooral ontzettend benieuwd wat de volgende sessies mij zullen brengen. Ik heb er zin in!

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, FacebookTikTok of YouTube

1 reactie

Truus 23 januari 2024 - 20:41

Super dat je deze stap genomen hebt😊Veel plezier in deze ontdekkingsreis!

Reply

Plaats een reactie