Wat spook jij uit ’s nachts?

door Daphne - verdraaid mooi
Slapen-kussens

Ieder jaar is op de vrijdag voor de lente de Internationale Dag van de Slaap, ofwel World Sleep Day. Deze dag is bedoeld als viering van slaap en om de belangrijke punten hieromtrent te arceren, zoals de gezondheid en alertheid. Slaap is zo ontzettend belangrijk! Je lichaam alleen bijvoorbeeld al, heeft die tijd nodig om te herstellen. Zoals tussenwervelschijven die hun vocht weer opnemen en spieren die hun rust weer krijgen.

Ikzelf weet als geen ander hoe belangrijk slaap is en wat een tekort hieraan met je lichaam kan doen. Door de pijn aan mijn rug en nek als gevolg van de scoliose val ik moeilijk in slaap, slaap ik vaak slecht en ben ik op hele vervelende dagen meerdere keren per nacht wakker. Hoe meer moe ik ben, hoe meer ik een makkelijke positie aan neem tijdens het staan, zitten en lopen en hoe meer ik dus in mijn bocht ga hangen. Dat is voor mij de makkelijkste en meest prettige positie, maar voor mijn spieren is dat foute boel. Daarnaast kan ik, door een combinatie van pijn en slecht slapen me moeilijker concentreren en de focus behouden. Mijn omgeving kan het beamen: ik ben dan simpelweg een zeef.

SlaapFysio

Bij een scoliosebijeenkomst van de Vereniging van Scoliosepatiënten van even geleden kwam ik in contact met slaapfysio Hidde Hulshof van SlaapFysio. Een slaapfysio is specialist op het gebied van het houdings- en bewegingsapparaat gedurende de nacht. Hidde gaf een boeiende presentatie omtrent slaap, houding en beweging gedurende de nacht, hoe dit er specifiek voor scoliosepatiënten uit ziet en de fysieke klachten die hierbij kunnen ontstaan. Dit sprak me aan! Ik word ’s ochtends namelijk altijd stijf wakker.

Maar hoe kom je er achter wat je ’s nachts uitspookt in je slaap en hoeveel je beweegt? Gewoon thuis, in je eigen bed met een handig zendertje rond je borst, de SlaapID. Met dit apparaat wordt gedurende één week gemeten wat je slaaphoudingen, slaapbewegingen, slaaptemperatuur en je slaapritme is. Dit heb ik gedaan en ik was stomverbaasd over de uitslag. Ik val bijvoorbeeld altijd op mijn linker zij in slaap. Dat ik dan toevallig altijd op mijn rug wakker word, was voor mij bijzaak. De meting wees uit dat ik erg weinig beweeg gedurende de nacht. Ik heb een duidelijke voorkeur voor rugligging. Iets wat vaak gezien wordt bij scoliosepatiënten. De stijfheid die ik ervaar met opstaan, is te relateren aan het weinig bewegen gedurende de nacht.

Op de afbeelding kun je een voorbeeld vinden van zo’n meting.

SlaapID-slaapfysioDoor de meting ben ik me hierdoor meer bewust geworden van mijn slaapgedrag. Met de uitkomst van de meting kun je beter geadviseerd worden wat een goed bed én een goed kussen is voor jou. Niet alleen voor het slapen vind ik een goed bed en een goed kussen trouwens belangrijk. Ook voor andere momenten als je lichaam aangeeft dat je spieren rust willen, wil ik natuurlijk goed kunnen liggen.

Hotelbedden

Qua bedden vind ik het altijd spannend om naar een hotel te gaan, want wat tref je aan? Mijn ervaring leert dat als je naar een degelijk hotel gaat met 4 of meer sterren, je goede bedden hebt. Lig je toch niet lekker? Houd dan in je achterhoofd dat luxere hotels je vaak de keus geven tussen diverse soorten kussens en een extra topper voor op je matras. Je kunt dit het beste navragen bij de receptie. Schroom niet, je zal niet snel de eerste zijn met deze vraag. Ik moet wel zeggen dat in mijn geval mijn kussen heilig is. Die gaat altijd mee de koffer in, waar ik ook naar toe ga.

Kussengevecht

Een goede ondersteuning van je lichaam in bed is erg belangrijk. Aangezien ik scoliose heb, vraagt mijn lichaam op mijn linkerzij ook nog eens om een andere ondersteuning dan wanneer ik op mijn rechterzij lig. Je kunt dit met simpele trucs verminderen door de stand van je armen of benen, maar als je slaapt dan verandert de positie vaak. Daarom ben ik dol op niet alleen mijn hoofdkussen, maar ook mijn knie- en zijslaapkussen. Deze kussens zorgen ervoor dat ik zo comfortabel mogelijk lig. Het kniekussen zorgt ervoor dat mijn rug niet te hol wordt. Het zijslaapkussen zorgt ervoor dat mijn schouder minder naar één kant hangt en dat mijn knieën niet tegen elkaar aan komen. Dit zorgt voor meer ontspanning van het lichaam. Natuurlijk gaat het zijslaapkussen ’s nachts niet het bed mee in, omdat ik toch grotendeels op mijn rug slaap, maar voor overdag is deze top!

Schone slaper

Niet alleen voor je lichaam is slaap belangrijk, maar ook voor je gelaat en zeker tegen donkere kringen. Door de pijn en te kort aan slaap heb ik altijd donkere kringen onder mijn ogen. Daarom is ook een goed dekkende concealer belangrijk. Als de natuur steken laat vallen, lossen we het wel op met een crèmepje. 😉

Sweet dreams!

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

3 reacties

Tineke den Boer 19 maart 2018 - 10:45

Hallo Daphne,
Het had mijn blog kunnen zijn, alleen ik ben er niet zo goed in. Ik heb polyartrose en chronische zenuwpijn linkerbeen. Heb echter maar een lichte scoliose. Verder wel weer een totaal versleten tussenwervelschijf, net boven het deel van mijn onderrug dat in fase’s is vastgezet.
Hoe ziet zo’n knie- zijslaapkussen eruit? Ik heb pas bij een goede beddenspeciaalzaak een goede matras en hoofdkussen gekocht, daar ligt het schapen tellen niet aan. Bedankt voor je herkenbare blog. Ik wil het graag deken op “onzichtbare” ziektes, een FB pagina, mag dat?
Groetjes, Tineke

Reply
Daphne - verdraaid mooi 19 maart 2018 - 15:36

Hallo Tineke, bedankt voor je lieve reactie. Je hebt ook flink wat dingen onder de leden, wat vervelend voor je! Natuurlijk mag je het delen, graag zelfs😊. Ik zal je zo een mail sturen met foto’s van de soorten kussens. Veel sterkte gewenst! Liefs, Daphne.

Reply
nicole 1 mei 2018 - 11:49

Ik slaap gelukkig meestal wel ’s nachts, hoewel ik soms wel even er uit moet om naar de wc te gaan.

Reply

Plaats een reactie