Vitamines | verschil A-merk en huismerk | teveel schadelijk?

door Daphne - verdraaid mooi
vitamine verschil a merk huismerk teveel vitamines

Door corona lijkt het een soort trend te zijn geworden om maar random extra vitamines in te nemen. Eerst was er een enorme run op vitamine C en later werd dat vitamine D. Alleen kan je zomaar extra vitamines innemen zonder het écht te laten checken of dat überhaupt nodig is en zitten er (negatieve) gevolgen aan vast? En zit er verschil tussen A-merk en huismerk vitamines? Ik ging surfen op het internet, vertel je wat ik de afgelopen tijd heb ingenomen én liet zelf bloed testen. Ik ben geen dokter, maar gewoon een nieuwsgierig aagje. Ben jij dat ook? Lees dan verder!

Als je je natuurlijk braaf aan de schijf van vijf houdt, dan moet je in principe al voldoende vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgen. Tja… Ik ben geen heilig boontje die nu gaat verkondigen dat ze braaf eet wat hoort. Ik ben geen snoeper en houd ook niet van chocola (ja, echt!), maar pak ’s middags wel liever wat chips dan een stukje fruit. Wie niet? 

Zit er verschil tussen huismerk- en A-merk vitamines?

Als je naar een drogisterij gaat, dan word je overspoeld met honderden potjes en tientallen merken. Is een A-merk echt beter dan een huismerk? Vitamines zijn vitamines. Dat is gewoon een bepaald molecuul waar je niets aan kunt veranderen, zegt de Consumentenbond. Kijk ook maar eens op de achterzijde van het etiket en vergelijk ze met elkaar. Daar zit vaak bar weinig en soms helemaal geen verschil tussen. Toch zeggen verschillende bronnen dat er wel degelijk verschil in kwaliteit kan zitten. Merkproducten worden meestal gemaakt onder Good Manufacturing Practices (goede wijze van produceren) oftewel GMP. Dat is een kwaliteitsborgingssysteem.

Verder kan er verschil zitten in de hulp- en grondstoffen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat een vitamine beter door het lichaam wordt opgenomen. Daarbij optimaliseren producenten van een A-merk hun producten regelmatig, is de verpakking vaak luxer en wordt er meer reclame voor gemaakt. Dat speelt allemaal mee in het prijsverschil. Ik kan het ‘bewijs’ niet echt aandragen als ik op de achterzijde van een etiket kijk, want daar heb ik simpelweg te weinig verstand van.

vitamine verschil a merk huismerk teveel vitamines-1

Toch vind ik dat een formaat of een bepaald type tablet bepalend kan zijn welk soort of merk je pakt. Ik moet momenteel extra vitamine D innemen. Verder in het artikel vertel ik je waarom, maar in dit geval koos ik niet voor een huismerk. Ik had eerst kauwtabletten van Kruidvat, maar daar ben ik geen fan van. De smaak is niet fantastisch en ik vind zo’n kauwtablet eerlijk gezegd gewoon gedoe. Een kauwtablet doorslikken heeft ook weinig zin, want dan vermindert de werking ervan. Een andere huismerk optie was een spray of smelttablet. Die vielen voor mij ook af. Daarom koos ik in dit geval voor de Lucovitaal vitamine D3 capsules, die lekker klein zijn en kunnen door de toegevoegde zonnebloemolie gemakkelijker door het lichaam opgenomen worden.

Alleen als een tablet van een A-merk en huismerk er precies hetzelfde uit ziet en er evenveel vitamines in zitten, dan merk ik dat ik toch voor de goedkopere variant ga. 

Kan teveel vitamines schadelijk zijn?

Je hoort hierover voornamelijk twee verhalen. Ja, het is schadelijk en per soort kan daar een ander gevolg aan zitten. Of nee, want je plast het teveel aan vitamine uit. Op internet zie ik voornamelijk dat dit per soort vitamine kan verschillen. Op gezondheidsplein.nl lees ik bijvoorbeeld dat een overschot aan vitamine C ervoor kan zorgen dat je nieren overbelast raken. Het overschot plas je namelijk uit, maar komt wel eerst langs je nieren. Volgens het Voedingscentrum kun je van teveel aan vitamine C darmklachten krijgen. Van teveel aan vitamine B5 zou je bijvoorbeeld diarree kunnen krijgen.

Toch lees ik niet dat er extreem schadelijke gevolgen aan zitten, behalve als je het echt heel bont maakt met het innemen van vitamines. Het zijn meer de huis-tuin-en-keuken kwaaltjes, zoals hoofdpijn, misselijkheid en diarree. Google maar eens op een bepaald soort vitamine. Dan zul je het snel genoeg zien.

Beauty vitamines

Ik nam niet random allerlei voedingssupplementen en vitamines, maar alleen degene die bijdragen aan bijvoorbeeld sterke nagels en het gezond houden van je haar. Tja, je bent een beautyblogger of je bent het niet. 😉 Waar ik bijvoorbeeld heel wat potjes van opgemaakt heb, is de huid, haar & nagels tabletten van Kruidvat. Die ondersteunt de conditie, groei en houdt het sterk. Qua haar kan ik moeilijk inschatten of het wat voor me deed, maar ik had wel het idee dat mijn nagels erop vooruit gingen. Ook heb ik een hele tijd de steeds populairdere beautygummies ingenomen, waarbij je letterlijk als een soort snoepje vitamines binnen krijgt. 

Laat bloed prikken om te weten waar jij staat

Het is handig om een nulmeting te hebben voor je uit jezelf allerlei vitamines in gaat nemen die je misschien helemaal niet nodig hebt. Ik had (en heb nog steeds) extreme vermoeidheidsklachten en wilde graag weten of het misschien te wijden is aan een vitaminetekort. 

Ik ben altijd al erg moe en snel compleet op doordat ik chronisch ziek ben. Dat ik daarnaast snel buiten adem ben, is ook geen verrassing aangezien ik zo’n 50% longinhoud heb van een ‘normaal’ persoon. Toch merkte ik dat ik de afgelopen maanden gewoon niet meer (voor mijn doen) normaal wakker kon worden en kon gedurende de dag mijn ogen niet open houden. Zelfs een trap op gaan was voor mij een waanzinnige opgave. Daarom heb ik mijn bloed laten testen op vitamine B12 en D. Als je daar een vitaminetekort van hebt, dan kun je daar erg vermoeid van raken. 

Voor je een bloedtest mag doen, stelt de doktersassistente door corona wat vragen om te checken of het toch niet het gevolg van corona zou kunnen zijn. Dat gesprek verliep niet zo heel soepeltjes, aangezien ik op alle vragen ‘ja’ antwoordde in plaats van ‘nee’. “Ben je vaak benauwd?” Ja, maar… dat heb ik altijd, want… “Heb je verkoudheidsklachten, zoals hoesten?” Ja, maar hiervoor geldt hetzelfde liedje als uw vraag over de benauwdheid. “Ben je erg vermoeid?” Jep… Weer hetzelfde riedeltje. Je hebt niet echt een makkelijke aan me… 😅

Lang verhaal kort… Ik heb zowel een vitamine B12 als vitamine D tekort en weet nu door de huisarts hoe ik dit het beste aan kan pakken. In beide gevallen moet ik extra vitaminetabletten innemen. Daarnaast zou ik het nog meer op kunnen vullen door voor vitamine B12 meer vlees te eten en voor vitamine D de zon in te gaan zodra die er weer is. Door het te laten testen weet ik nu heel gericht wat ik moet innemen.

Neem jij extra vitamines in en zo ja, welke?

Disclaimer: ik ben geen arts. Dit artikel is tot stand gekomen uit eigen ervaring en research. Dus pin me er niet op vast. 🙂 

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

5 reacties

Willemse 1 maart 2021 - 09:52

Oh wat irritant z’on corona vragenlijst he?
Same story hier, alleen daar word ik al moe van hahaha.
Ik begrijp echt wel waarom z’on lijst er is, en sta er ook helemaal achter.
Maar soms word het nogal zwart/wit opgevat.
En teveel vitamines kunnen wel degelijk kwaad, ik heb zelf een chronische lever ontsteking en teveel chemische of onnodige dingen moeten elke keer afgebroken worden door je lichaam. Dus extra werk dat wel degelijk schade kan opleveren op de lange termijn.
Maar dat is met alles waar té voor staat toch?

Reply
bychristiana 1 maart 2021 - 10:06

Net als jij gebruik ik ook extra vitamines voor huid, haar en nagels. Of dat ‘werkt’? Geen idee eigenlijk, maar ja, baat het niet dan schaadt het niet. ‘Leuk’ ja, van dat soort vragenlijsten…er zit natuurlijk meestal een ‘maar’ achter de antwoorden;-)

Reply
Natascha - Beautyopinie 1 maart 2021 - 13:16

Interessante blogpost! Ik slik een hoge dosis vitamine D (maar al voor Corona, ook door een arts voorgeschreven) en daarnaast in het winterseizoen vitamine C 🙂

Reply
Deb 2 maart 2021 - 18:23

Interessant artikel. Goed om het eens helemaal voor jezelf uit te pluizen. Zelf slik ik eerlijk gezegd geen extra vitamines. Ik eet sinds dit jaar veel meer groente en fuit (vanwege mijn dieet) dan voorheen, dus denk dat ik niet echt iets extra’s nodig heb.

Reply
Ineke Westerbeke 5 maart 2021 - 12:54

Wat een goede blog. Ik vraag me altijd al af of het zin heeft die vitamines. Maar nu ga ik zeker eerst een keer bloed laten prikken. Sowieso goed om dat een keer te doen. Deze blog stimuleert me! Dank je wel

Reply

Plaats een reactie