Verslag scoliosebijeenkomst | scoliose & bewegen

door Daphne - verdraaid mooi
scoliose bewegen scoliosebijeenkomst schroth therapie nordic walking doornbos fysio

De eerste tip die je hoort bij rugklachten is bewegen. Dat is eigenlijk ook de basis van überhaupt een goede gezondheid. Bij scoliose is beweging extra belangrijk en kan het verkeerd of te weinig bewegen hele negatieve gevolgen hebben. De Vereniging van Scoliosepatiënten organiseerde 19 maart daarom een bijeenkomst ‘scoliose & bewegen’. Hier kwamen drie sprekers aan bod met ieder hun eigen visie en expertise. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Doornbos Fysio Groep

De eerste spreker was Eric Jan Pennock; onder meer praktijkhouder en gespecialiseerd in chronische rug problematiek. Hij vertelde meer over het trainen van de rug volgens het concept van David Health Solutions. Hij had er zelf handige afbeeldingen van. Ondanks dat ik die niet heb, ga ik het toch uit proberen te leggen.

Het concept wordt uitgevoerd met als basis de testresultaten van een David apparaat. Die meet tijdens de eerste test de mobiliteit en isometrische sterkte van een individu en rapporteert tijdens het proces de geboekte voortgang. Zo kun je een behandelplan maken en een trainingssjabloon selecteren die bij de klacht past. Die geïndividualiseerde programma’s worden opgesteld op basis van vragenlijsten, fysieke evaluaties en mobiliteits- en krachttesten. Uiteindelijk kun je de mobiliteit, kracht en coördinatie van de spieren rondom de wervelkolom verbeteren. Zo’n programma duurt een aantal weken (ik dacht 12?), waarbij je meerdere keren per week in de gym van Doornbos zelfstandig kunt trainen.

Cesartherapie Breda

De tweede spreker was Margriet Kuijsters; onder meer schroth therapeut. Schroth therapie is een driedimensionale behandelmethode die slechts 100 jaar geleden bedacht is door Katharina Schroth en nog maar 12 jaar in Nederland te volgen is. Het is de enige therapie voor scoliose waarvan het effect wetenschappelijk bewezen is.

De behandelmethode is gericht op het corrigeren van de scoliose en eenvoudig toe te passen op het dagelijkse leven. Margriet gaf een handig inkijkje wat je kunt verwachten van zo’n behandeling:

  • afname mechanische krachten
  • correcties van de wervelkolom
  • houdingsverandering
  • longfunctie toename
  • pijnbestrijding
  • reductie van de progressie
  • rotational breathing
  • voorkomen van chirurgische behandeling
  • vermindering van disbalans van spierkracht wervelkolom

Alleen soms is de scoliose te progressief of te laat ontdekt, waardoor een behandeling niet het gewenste resultaat kan hebben en je bijvoorbeeld zelfs geopereerd moet worden.

De rotational breathing hebben we gelijk toe mogen passen tijdens de bijeenkomst. Dit is het gericht ademen naar de ‘binnenzijde’ van de verkromming. Zo kunnen de ribben opgetild en teruggedraaid worden, zodat de asymmetrie van de borstwervelkolom zichtbaar vermindert. 

Hoe Margriet de houding aanpakt, heeft ze laten zien door middel van foto’s en dat zijn drie varianten.

  • Relaxte houding, oftewel je scoliose houding.
  • Bewuste houding, oftewel de gebalanceerde, symmetrische, gecorrigeerde houding die je toe kunt passen op je dagelijkse leven.
  • Gecorrigeerde houding, oftewel je oefenpositie. Hiermee ga je bewust over-corrigeren. 

Ik vind het heel jammer dat er in Zeeland nog niet veel mogelijk is om te trainen met een schroth therapeut. Hopelijk wordt deze methode steeds bekender in Nederland. 

Nordic Walking en scoliose

De derde en tevens laatste spreker was Peter von Meijenfeldt; geeft training en lessen in Nordic Walking. Dit is een wandelsport, waarbij door het gebruik van speciaal ontwikkelde poles (stokken) je arm- en rompspieren optimaal geactiveerd worden.

Nordic Walking effectief bij scoliose 

Nordic Walking is om verschillende redenen effectief voor scoliose. De nek-, schouder- en armspieren worden intensief gebruikt en de rug-, buik-, heup- en beenspieren worden optimaal aangespannen. Pas je de techniek van het wandelen goed toe, dan simuleer je ook de totale spiermassa door het continu aan- en ontspannen.  Zo wordt de belasting van de gewrichten, bekken en benen minder, maar neemt de belasting van je hart-longsysteem juist toe en daarmee ook je zuurstofopname en uithoudingsvermogen. Je energieverbruik is zelfs zo’n 20% hoger dan bij normaal wandelen. Verder heeft het ook een positief effect op je lichaamssamenstelling, cholesterolwaarden, bloeddruk en botdichtheid.

Nordic Walking is effectiever dan sportief wandelen, omdat het onder andere meer stabiliteit aan de wervelkolom geeft en daarom ideaal is bij rug- en nekklachten. Door die poles werken de spieren van je armen, middenrif, benen, heupen en romp samen. Sterker nog: circa 90% van de spiergroepen worden zo gebruikt. Daarbij bevordert het de mobiliteit van de borst- en halswervelkolom en verbetert het de rotatie van de romp rond de wervelkolom.

nordic walking effectief bij scoliose scoliosevereniging

Tijdens de bijeenkomst mochten we ook zelf even ervaren hoe het is om met poles te lopen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Nordic Walking voorheen zag als een ‘seksloze’ sport voor ouderen, maar ik moet toegeven dat het wel wat doet met je houding tijdens het lopen en het eigenlijk best prima is. Alles een kans geven en overal voor open staan zie je wel. 😉

Kortom: het was een interessante bijeenkomst met veel stof om over na te denken. Er zijn weer mooie handvatten aangereikt die te overwegen zijn om uit te proberen.

Disclaimer: ik ben geen arts, ik ben patiënte met scoliose. Bovenstaande informatie van de bijeenkomst heb ik geschreven vanuit mijn beleving en oogpunt.

Wil je persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

7 reacties

bychristiana 31 maart 2022 - 09:01

Wat goed dat er zulke bijeenkomsten georganiseerd worden met lotgenoten. Ik kan me voorstellen dat je daar veel aan hebt omdat die mensen als geen ander weten wat je allemaal doormaakt! Ik moest wel lachen om je ‘seksloze gedachte’ over Nordic walking, ik dacht er ook zo over haha;-)

Reply
Marjolein 31 maart 2022 - 12:51

Heel interessant artikel Daphne! Ik heb zelf ook scoliose in de rug. Ik moest meer bewegen van de huisarts dus ga nu trouw elke dag een half uurtje wandelen. Nordic Walking gaat me nog iets te ver;) Ook moet ik van mezelf weer beter op mijn houding letten bij het bukken. Volgens de therapeut is door de knieën gaan dan het beste.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 3 april 2022 - 19:40

Dankjewel Marjolein! Wat naar om te horen dat je ook scoliose hebt! Goed dat je naar je arts luistert en nu trouw beweegt! Hopelijk helpt dat je verder. Veel succes met alles en veel kracht gewenst!😘

Reply
Jolanda 1 april 2022 - 10:23

Interessant om hier meer over te lezen!

Reply
Linda Oremus 1 april 2022 - 11:37

Het was een interessante bijeenkomst over Scoliose en bewegen. Je hebt dit erg mooi verwoord, Daphne. Ik ben bijna drie jaar geleden geopereerd. Mijn rug is volledig vastgezet en ik hoop dat ik de vreugde en plezier vind met Nordic Walking.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 3 april 2022 - 19:38

Hi Linda,
Leuk om via deze weg wat van je te horen. Fijn om door de bijeenkomst jouw verhaal te horen en ik hoop enorm dat Nordic Walking jou gaat helpen! Veel succes met alles!😊

Reply
Nicolet 15 november 2022 - 18:58

Ik heb ook scoliose. 5x per werk een half uur spier versterkende oefeningen. En 5x een half uur lopen en ook nog fietsen en zwemmen/aquajogging

Reply

Plaats een reactie