Tips tegen droge lippen en handen

door Daphne - verdraaid mooi
louis widmer review lipverzorging handverzorging winter

UVA- en UVB-stralen | dit is het verschil

UV-straling zorgt in het kort voor een verminderde huidelasticiteit, bevordering van rimpelvorming en pigmentaandoeningen (zoals ouderdomsvlekken). Belangrijk om te weten is dat er een verschil zit tussen UVA- en UVB-straling. UVB-stralen kunnen niet snel door het glas dringen, maar UVA-stralen daarentegen wel. Je kunt die twee makkelijk uit elkaar houden: A staat voor Aging en B voor Burning.

UVA-stralen kunnen geen pijnlijke symptomen veroorzaken op de huid (zoals verbranding), maar ze dringen wel diep binnen in de cellen van de opperhuid, omdat zonder bescherming vrije radicalen hun gang kunnen gaan. Ze werken door tot in het bindweefsel en beschadigen het collageen. Dat laatste is belangrijk voor de elasticiteit van de huid en daarom zijn die UVA-stralen verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering. UVA-stralen dringen zelfs door de wolken als door glas heen. Dus bijvoorbeeld ook in de auto.

UVB-stralen dringen dan weer niet verder binnen dan de opperhuid. Door deze stralen wordt je huid bruin, kan je huid vervellen en bestaat de kans op huidkanker. De meeste glassoorten houden UVB-stralen tegen, waardoor je achter het glas niet bruin wordt.

Plaats een reactie