The Ordinary retinol review | 6 anti-aging serums

door Daphne - verdraaid mooi
The Ordinary review | 6 anti-aging serums

Hoe ouder je wordt, hoe interessanter al die anti-aging producten worden. Want phoe… Wat wil ik graag de tijd remmen als het gaat om huidveroudering. Alleen wat past er bij jou huidbehoefte, -type en -tolerantie? In dit artikel laat ik je zes verschillende serums van The Ordinary zien met retinol, retinoid én retinal die ieder op hun eigen manier de strijd aangaan tegen huidveroudering. Ik licht hierbij gelijk het nieuwste product van het merk uit: Retinal 0,2% Emulsion. Ben je benieuwd? Scroll dan snel verder voor de The Ordinary review met 6 anti-aging serums.

Retinol, retinoid en retinal | dit is het verschil

Voor ik de verschillende serums uitlicht, vertel ik je eerst in het kort wat het verschil is tussen retinol, retinoid en retinal. Retinoid is een overkoepelende term voor vitamine A. Daarom kan ik het beter retinoïden noemen, want er zijn veel varianten van vitamine A. Retinol is er daar één van en dat is gelijk de bekendste. Retinal lijkt op dit moment daar de opvolger van te worden, omdat het krachtigere huidverbeterende resultaten lijkt te bieden. Alle vormen zijn qua werking vergelijkbaar met elkaar, maar niet exact hetzelfde.

Ik kan er een heel technisch verhaal van maken met talloze wetenschappelijke bronnen, maar daar heb je Google voor als je er écht diep in wilt duiken. Kort gezegd kan retinol goed werken als er gebruik gemaakt is van ingekapselde retinol, waardoor het beschermd wordt tegen verval. Anders verliest het snel zijn werking door talloze factoren. Zeker omdat er geen hoge dosering in mag zitten van de EU. Een milde, maar effectieve vorm van vitamine A in lagere doseringen is een retinoid die je bij The Ordinary terugvindt onder de INCI-naam hydroxypinacolone retinoate. 

Retinal, oftewel de INCI-naam Retinaldehyde, is een vorm van vitamine A die sneller wordt omgezet in retinoïnezuur. Retinol moet op de huid eerst omgezet worden in retinal voor het retinoïnezuur kan worden. Zo kan retinal veel eerder zijn werking doen op de huid. 

The Ordinary retinol retinal retinoid review wat is het verschil

The Ordinary review | 6 anti-aging serums 

Hieronder licht ik alle zes de serums toe en vertel je welke formule mogelijk het beste bij jouw huid past. De serums staan in volgorde van sterkte, waarbij ik eindig bij de nieuwste telg in de The Ordinary familie die daarmee ook gelijk de sterkste is.

The Ordinary adviseert om de serums in de avond te gebruiken en overdag een SPF aan te brengen die je huid voldoende beschermt. Let op dat als het een serum is met een formule op oliebasis, je eerst je serum aanbrengt op waterbasis als je meerdere serums achter elkaar wilt gebruiken (oftewel: serum layering).

The Ordinary Retinol 0,2 % in Squalane | € 8,90

The Ordinary Retinol 0,2 % in Squalane review

Dit is een olieachtige retinol met een lage sterkte. Hiermee is het ideaal voor onervaren retinoïde-gebruikers en mensen die voor het eerst willen beginnen met dit ingrediënt.

The Ordinary Retinol 0,2 % in Squalane ingredienten review

De belangrijkste ingrediënten in deze formule zijn retinol en squalaan. Squalaan is een olie die van nature in je huid zit en afneemt naarmate we ouder worden. Het is voor heel wat huidtypen geschikt; de droge huid wordt minder droog en de vette huid minder vet. Oftewel: je huid vindt zijn natuurlijke balans terug. Verder is de formule onder meer verrijkt met jojoba olie dat de huid intensief verzorgt en voedt en rozemarijn olie dat een revitaliserende, stimulerende en verstevigende werking heeft.

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion | € 13,30

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion review

Dit is een romige serum formule die sterk genoeg is om de huid te herstellen, maar zacht genoeg om minimale irritatie te veroorzaken. Het is daarom perfect voor mensen die af en toe retinoïden gebruiken.

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion ingredienten review

De belangrijkste ingrediënten in deze formule zijn Hydroxypinacolone Retinoate, Retinol, Tasmannia Lanceolata fruit extract. De vruchten en bladeren van deze plant zijn rijk aan antioxidanten en hebben daarmee verzachtende en anti-aging eigenschappen. Andere ingrediënten zijn onder meer rozemarijn olie, verzachtende glycerine, hydraterende en gladmakende propanediol en bisabolol. Bisabolol is rijk aan provitamine B5 en heeft bewezen ontstekingsremmende eigenschappen om te helpen bij roodheid en irritatie. Zo wordt de gestresste huid onmiddellijk gekalmeerd. Verder hydrateert het diep in de huid en vermindert het vochtverlies.

The Ordinary Retinol 0,5% in Squalane | € 9,60 

The Ordinary Retinol 0,5% in Squalane review

Dit is een olieachtige retinol formule voor de gevorderde gebruiker die op zoek is naar een retinoïde van gemiddelde sterkte.

The Ordinary Retinol 0,5% in Squalane ingredienten review

De belangrijkste ingrediënten in deze formule zijn retinol en squalaan. Beide ingrediënten heb ik hierboven al uitgelegd. Daarnaast is het onder meer verrijkt met jojoba olie, rozemarijn olie en tomaat extract. Dat laatste is een antioxidant en kan dienen als een huidsensibilisator.

The Ordinary Retinol 1% in Squalane | € 10,00

The Ordinary Retinol 1% in Squalane review

Dit is de sterkere versie van de formule die ik je hierboven heb laten zien met extra hydraterende voordelen.

The Ordinary Retinol 1% in Squalane ingredienten review

De belangrijkste ingrediënten in deze formule zijn net als het serum hierboven retinol en squalaan. Sterker nog: de complete ingrediëntenlijsten zijn exact gelijk aan elkaar. Naast de eerder genoemde ingrediënten is het ook verrijkt met antioxidanten Hydroxymethoxyphenyl Decanone en BHT. BHT wordt ook gebruikt om de houdbaarheid van het product te verlengen.

The Ordinary Granactive Retinoid 5% in Squalane | € 19,20

The Ordinary Granactive Retinoid 5% in Squalane review

Deze olieachtige formule is zeer geavanceerd met actieve retinoïden die de tekenen van veroudering aanpakt en hydrateert. Het is dan ook geschikt voor de expert.

The Ordinary Granactive Retinoid 5% in Squalane ingredienten review

De belangrijkste ingrediënten in deze formule zijn Hydroxypinacolone Retinoate en Squalaan. Beide ingrediënten heb ik hierboven al uitgelegd. Daarnaast is het verrijkt met jojoba olie, tomaat extract, rozemarijn extract en bisabolol. Zoals je inmiddels wel merkt, komen veel dezelfde ingrediënten steeds terug in de formules.

The Ordinary Retinal 0,2% Emulsion | € 17,90

Dit is de meest krachtige formule van de zes varianten die zichtbaar heeft aangetoond meerdere tekenen van veroudering te verbeteren. 

The Ordinary Retinal 0,2% Emulsion review

Dit serum pakt fijne lijntjes, rimpels en een ruwe huid aan en richt zich op een egale teint en een stralende huid. Na twee weken ziet de huid er voller en steviger uit. Uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en onafhankelijk effectiviteitsonderzoek bij 33 personen gedurende 10 weken blijkt dat verdere resultaten zichtbaar worden en meer verbetering te zien is na tot wel 10 weken. Het vermindert onder meer de zichtbaarheid van fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdlijntjes en verbetert een ongelijkmatige huidtextuur en -teint.

Bij sommige mensen kan het gebruik van retinoïden leiden tot huidirritatie en last. Alleen aan de formule van de Retinal 0,2% Emulsion is Synthetic Oat Analogues toegevoegd. Dat is een synthetische vorm van avenanthramide en is een belangrijk heilzaam bestanddeel dat huidirritatie en een droge huid tegengaat.

Ingrediënten uitgeplozen

Hieronder vind je de volledige ingrediëntenlijst en ik licht ze allemaal toe. De belangrijkste ingrediënten zijn retinaldehyde en synthetische haveranalogen.

The Ordinary Retinal 0,2% Emulsion ingredienten review

 1. Aqua
 2. Coco-Caprylate/Caprate is een vette alcohol en verzacht de huid.
 3. Propanediol hydrateert en maakt de huid glad. 
 4. Pentylene Glycol hydrateert en bevordert de stabiliteit van de emulsie.
 5. Hydroxyapatite stimuleert de synthese van collageen en elastine en werkt dan ook anti-aging. 
 6. Retinal
 7. Cetylhydroxyproline Palmitamide draagt bij aan een gezonde huidbarrière en helpt een beschadigde huid te herstellen.
 8. 4-t-Butylcyclohexanol laat het onprettige/prikkende gevoel op de huid verminderen en laat de tolerantiedrempel van de huid verhogen. Ook helpt het roodheid verminderen en werkt het verzachtend.
 9. Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid helpt de geïrriteerde huid te kalmeren, werkt verzachtend en helpt de textuur te verbeteren.
 10. Ergothioneine is een aminozuur en heeft antioxiderende en huidverzachtende eigenschappen.
 11. Biosaccharide Gum-1 biedt een intense hydratatie en helpt de fijne lijntjes te verminderen. Verder laat het je huid fluweelzacht en fris aanvoelen.
 12. Bisabolol is rijk aan provitamine B5 en heeft bewezen ontstekingsremmende eigenschappen om te helpen bij roodheid en irritatie. Zo wordt de gestresste huid onmiddellijk gekalmeerd. Verder hydrateert het diep in de huid en vermindert het vochtverlies.
 13. Brassica Campestris Sterols helpt vochtverlies te voorkomen en heeft een verzachtende werking.
 14. Zingiber Officinale Root Extract werkt ontstekingsremmend en verzachtend. 
 15. Butylene Glycol is een textuurverbeteraar dat vochtverlies tegengaat en hydrateert.
 16. Isohexadecane is een textuurverbeteraar. 
 17. Hexyldecanol is een vette alcohol dat verzachtend werkt. 
 18. Maltodextrin is een stabilisator.
 19. Caesalpinia Spinosa Gum legt een film op de huid, houdt het in goede conditie en is een viscositeitsmiddel. 
 20. Polyacrylate Crosspolymer-6 stabiliseert en verdikt de emulsie. 
 21. Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer is een emulsiestabilisator en viscositeitsregelaar. 
 22. Stearic Acid heeft een vochthoudende werking voor de huid en draagt bij aan de stabiliteit van emulsies. 
 23. Isoceteth-20 werkt als een emulgator.
 24. Polysorbate 60 is een emulgator.
 25. Ascorbyl Palmitate is een stabiele, vetoplosbare vorm van vitamine C en is dus een antioxidant. 
 26. Tocopherol, oftewel vitamine E, is een krachtig antioxidant met ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen, dat kan helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie op de huid. Zo kan het helpen bij het bevorderen van de regeneratie van beschadigde huidcellen en de huid helpen herstellen. 
 27. Lactic Acid, oftewel melkzuur, is een AHA en werkt onder meer exfoliërend, hydraterend en verhelderend.
 28. Sodium Lactate helpt waterverlies te voorkomen en geeft een gevoel van elasticiteit.
 29. Sodium Hydroxide stabiliseert de pH waarde.
 30. Ethylhexylglycerin houdt vocht vast, verzorgt en remt geurvormende bacteriën. 
 31. Phenoxyethanol is een conserveermiddel.
 32. Chlorphenesin is een type alcohol dat als conserveringsmiddel wordt gebruikt. 

The Ordinary review | 6 anti-aging serum

Ik ben momenteel het laatste, nieuwste serum aan het testen en gebruik het nog te kort om er een eerlijk oordeel over te vellen. Wel kan ik je vertellen dat het serum bijna fluoriserend geel is. Dus dat was verrassend bij het eerste gebruik. 😉 Verder heeft het een vrij volle textuur voor een serum, maar smeert het heel fijn uit en trekt het snel in. Mijn huid voelt prettig aan en voelt gehydrateerd. Ik ben heel benieuwd wat het de komende tijd nog met mijn huid gaat doen!

Je shopt The Ordinary op theordinary.com en bij alle verkooppunten van het merk. Lees ook de andere The Ordinary reviews.

Volg jij me al op Instagram, FacebookTikTok of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

1 reactie

Fenna 14 mei 2024 - 13:14

Ben wel benieuwd naar de Retinal. Eerder heb ik al retinol gebruikt van hun lijn, welke ik echt vreselijk vond evenals andere producten van dit merk. Trekt niet in, zelf niet na een halfuur; eigenlijk hebben alle Ordinairy producten mijn huid droog, geïrriteerd en/of met veel bultjes achtergelaten, zelfs na opbouwen en extra moisturizen… Het lijkt voor iedereen wonderen te verrichten (alhoewel: mijn beoordelingen niet werden geplaatst op Douglas, dat zegt misschien ook wat). Ik probeer nu net een leuk geel crèmepje, wie weet deze daarna eens proberen!

Reply

Plaats een reactie