The Body Shop review | nieuwe make-up najaar 2023

door Daphne - verdraaid mooi
the body shop make-up nieuw review new 2023

Dat The Body Shop inspeelt op de nieuwste make-up trends zie je wel als je kijkt naar haar laatste make-up lanceringen. Niet alleen qua formules, maar ook als het gaat om duurzaamheid. In augustus schreef ik al een review over de Second Skin Tint en een artikel over de Sustainable Beauty Routine, maar vandaag komen daar zes items in één artikel bij. Ben je benieuwd? Ga er dan maar lekker voor zitten en scroll snel verder voor de The Body Shop review met nieuwe make-up.

The Body Shop Freestyle Multi-Tasking Colour Pigments | € 15,00 – 15 ml

Dit is een crème make-up product die je kunt dragen op je ogen, lippen en wangen. Je brengt de kleur zacht aan op de huid voor een natuurlijk uitziende teint of bouw het op voor een opvallender effect. Je kunt kiezen uit 10 verschillende kleuren met zowel een matte als shimmer finish en ik laat je hier twee matte tinten zien: Born en Equal.

The Body Shop Freestyle Multi-Tasking Colour Pigments review

De formule bestaat voor 90% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong, is gecertificeerd door The Vegan Society en heeft één actief ingrediënt, namelijk biologische vergine Community Fair Trade-kokosolie uit Samoa. Die hydrateert de huid intens. Kokosnoten worden daar verzameld en met de hand opengebroken, koudgeperst en gefilterd voor de beste kwaliteit pure olie. Verder zit de Freestyle Multi-Tasking verpakt in een aluminium tube die voor 95% bestaat uit gerecycled aluminium met een plastic dop. Zowel de tube als de dop mogen beiden bij het PMD-afval voor recycling.

Onderzoek, gebruik & swatches

Een divers panel van 200 mensen met zes verschillende Fitzpatrick-huidtypes (qua vet/vochtgehalte), verschillende huidtinten, geslachten en leeftijden heeft de Freestyle Multi-Tasking Colour Pigments getest. Hieruit zijn na één keer gebruiken de volgende resultaten gekomen:

 • 83% vond dat het licht en prettig aanvoelde op de huid en lippen
 • 77% vond dat de kleuren de lippen verzorgd en fris lieten aanvoelen.

The Body Shop Freestyle Multi-Tasking Colour Pigments swatches born equal review

Op de afbeelding vind je de swatches van Born en Equal. Born is een zalmroze tint met een tikkeltje oranje en Equal is een dieprode, warme berry tint.

Je kunt het product op drie manieren gebruiken, namelijk:

 • Op de lippen. Breng het met je vingers aan en bouw de kleurintensiteit op tot het gewenste effect. De kleur droogt daarna op tot een prettig zachte, matte finish.
 • Op de wangen. Breng het met je vingers of een kwast aan. De kleur blendt naadloos met de huid voor een frisse gloed.
 • Op de ogen. Breng het met je vingers aan als fluweelzachte oogschaduw voor een subtiele of juist opvallende kleur.

Review The Body Shop Freestyle Multi-Tasking Colour Pigments

Op de foto hieronder zie je het resultaat op de huid, waarbij ik Equal heb aangebracht op mijn wangen. Ik heb het product niet getest op mijn ogen, omdat creamproducten per definitie gewoon niet werken op mijn ogen, waar altijd eerst een flinke laag concealer onder zit om de donkere kringen te verbergen. Op de lippen is de textuur wel heel fijn en voel je eigenlijk niet dat je een product op je lippen hebt, maar op mijn wangen vind ik hem het fijnst en beste werken. Daarom focus ik daar nu op.

The Body Shop Freestyle Multi-Tasking Colour Pigments swatch born equal review

Toevallig was ik nét voor ik deze producten ontving bij een The Body Shop winkel binnen gestapt en trok het al enorm mijn aandacht, omdat ik de laatste tijd crème producten vaak net wat fijner en natuurlijker vind ogen ten opzichte van poederproducten. Met de gedachte dat ik heel snel nog eens terug moest komen om wat kleuren te shoppen, ontving ik deze varianten en wat ben ik er blij mee! Ze werken zó goed en hebben een bizar pigment! Ik pakte een klein puntje voor de tube voor één wang, maar dat was eigenlijk al genoeg voor mijn complete gezicht. Wow! Pak daarom zo weinig dat je denkt dat het echt nog niks kan doen en dan heb je de perfecte dosering. Zowel met een platte kwast als mijn vingers blendt het product goed in de huid en heeft het een lange houdbaarheid. Ondanks dat ik nu twee mooie tinten heb, stap ik alsnog nog eens binnen bij The Body Shop om de tint Real te shoppen. Dat is een warme, felrode tint die echt nog ontbreekt in mijn stash. Zeker als het gaat om zo’n fijne formule!

The Body Shop Frame It Brow Pomade | € 14,00 – 4 ml

Dit is een wenkbrauw pomade die onmiddellijk voor vollere, geaccentueerde en getinte wenkbrauwen zorgt. Met het taps toelopend borsteltje kun je je wenkbrauwen zowel natuurlijk houden als krachtig aanzetten, waarbij je de haartjes makkelijk in model kunt brengen. De formule is licht, romig en langhoudend en wordt niet hard. Het geeft dan ook een glad en egaal uitziend effect. Daarbij is de formule bestand tegen zweet en vocht. De pomade is verkrijgbaar in drie tinten en een kleurloze variant en ik laat je de laatste zien.

The Body Shop Frame It Brow Pomade review

De formule bestaat voor 95% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong, is gecertificeerd door The Vegan Society en heeft één actief ingrediënt, namelijk biologische vergine Community Fair Trade-kokosolie uit Samoa. Die werkt verzorgend en laat de haartjes van de wenkbrauwen voller lijken. De Community Fair Trade leverancier, Women in Business Development Inc., helpt families aan een duurzaam inkomen door het gebruik van Samoa’s rijke, natuurlijke bronnen. Verder zit de pomade verpakt in een glazen flesje dat je, nadat je het etiket verwijderd hebt, in de glasbak kunt doen. De dop met het borsteltje bestaat uit een mix van materialen en hoort bij het restafval.

Een divers panel van 212 mensen met zes verschillende Fitzpatrick-huidtypes (qua vet/vochtgehalte), verschillende huidtinten en verschillende leeftijden heeft de Frame It Brow Pomade getest. Hieruit zijn na één keer gebruiken de volgende resultaten gekomen:

 • 83% vond dat Frame It aangenaam en glad aanvoelde op hun wenkbrauwen en een natuurlijk effect gaf.
 • 81% vond dat al na één streek de haartjes van hun wenkbrauwen er dikker uit zagen.
 • 82% vond dat het product snel droogde.

Review The Body Shop Frame It Brow Pomade

Toen ik de pomade de eerste keer aanbracht, was ik wat huiverig. De kleur mag dan wel ‘clear’ zijn, maar de formule is wit dat in het begin een witte waas achterlaat op de wenkbrauwen. Ik vreesde ervoor dat mijn wenkies verpest waren en een grijzige waas zou ontstaan nadat het opgedroogd was, maar gelukkig droogt de formule doorzichtig op. Het voordeel is wel dat je tijdens het aanbrengen precies weet waar je al geweest bent. 😉 Daarna fixeert het je wenkbrauwen, zonder dat de haren hard worden. Zo is het draagcomfort hoog en het effect wat je mag verwachten: het gaat geen kant meer op, heeft een voller effect en ziet er verzorgd uit. Dankzij het dunne borsteltje is het echt geschikt voor veel soorten wenkies; of je nu veel of weinig haartjes hebt.

The Body Shop Sheer Touch Lip & Cheek Tint | € 12,00 – 8 ml

Dit is een multifunctioneel product dat zowel je lippen als wangen kleur geeft. De formule werkt tot 12 uur lang vochtregulerend en is gemakkelijk op te bouwen van zacht en subtiel naar opvallend en intens. Je hebt de keuze uit vijf verschillende tinten en ik laat je hier de tinten Power en Brave zien.

The Body Shop Sheer Touch Lip & Cheek Tint review

De formule bestaat voor 85% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong en heeft één actief ingrediënt, namelijk Community Fair Trade biologische aloë vera uit Mexico. Die is super zacht en kalmerend op de huid en is daarom ook geschikt voor de gevoelige huid. Verder zit de Sheer Touch verpakt in een glazen flesje dat deels bestaat uit gerecycled glas. De dop met de applicator bestaat uit een mix van materialen en hoort bij het restafval.

Onderzoek & swatches

Een divers panel van 104 vrouwen met zes verschillende Fitzpatrick-huidtypes (qua vet/vochtgehalte), verschillende huidtinten en verschillende leeftijden heeft de Sheer Touch Lip & Cheek Tint getest. Hieruit zijn na één keer gebruiken de volgende resultaten gekomen:

 • 79% vond dat de Sheer Touch aangenaam en fris aanvoelde op de lippen en wangen
 • 76% vond dat het product licht aanvoelde op de huid en een intense, opbouwbare kleur gaf.
 • 82% vond dat je de Sheer Touch ook weer gemakkelijk kon verwijderen.

The Body Shop Sheer Touch Lip & Cheek Tint swatches power brave review

Op de afbeelding vind je de swatches van Brave en Power, waarbij je al ziet hoe onwijs gepigmenteerd de tinten zijn. Brave is een mooie, volle rode kleur en Power is een frisse, raspberry tint.

Review The Body Shop Sheer Touch Lip & Cheek Tint

Op de foto hieronder zie je het resultaat op de huid. Ik bracht Power aan op de appeltjes van mijn wangen en blendde het uit naar de haargrens en ik bracht Brave aan op de lippen. Volgens mij is dit een oude bekende in een nieuw jasje met een verbeterde, vollere textuur. Begin 2022 testte ik namelijk de Lip & Cheek Stain die qua ingrediënten en werking enorm overeenkomt met deze producten.

The Body Shop Sheer Touch Lip & Cheek Tint swatch power brave review

Net als bij het multi-tasking product die ik je eerder in de review liet zien, geldt ook hier: less is more. Wat een pigment! Ik bracht wat stipjes aan op de wangen en al snel bleek dat ik al veel te veel had aangebracht. Nu weet ik dat je door de Barbie trend met veel dingen weg komt tegenwoordig, maar dit was écht teveel van het goede… Oeps! Mijn geluk was dat het product zó goed blijft zitten op de huid zodra het opgedroogd is, dat ik er gewoon een beetje foundation overheen aan kon brengen om de kleur wat te verminderen. Breng dus liever wat minder aan en bouw vanuit daar de kleur op. Dat werkt namelijk top, kwam ik de keren erna achter. 😉 Persoonlijk blend ik de textuur op mijn huid uit met mijn vingers, omdat je door de warme van de vingers een prachtig, egaal resultaat krijgt.

Niet alleen op de wangen, maar ook op de lippen werkt het heel goed! De kleur trekt goed en egaal in de huid en heeft ook zo’n goede houdbaarheid. Ten opzichte van de eerder gereviewde lip & cheek stain, vind ik de nieuwe varianten op de lippen veel mooier en egaler. Als je zelf wat meer verzorging wenst op de lippen, dan kun je het combineren met een lipbalm. De houdbaarheid van de tint is dan wel een stuk korter. Alleen als je de tint nou nét over de contouren van je lippen aanbrengt, dan blijft dat net wel een stuk beter zitten en heb je ineens super mooie lipcontouren of optisch grotere lippen. Gewoon een trucje eigenlijk voor vollere lippen zonder dat er een naald aan te pas hoeft te komen. 😉

The Body Shop Long Game Brow & Lash Serum | € 18,00 – 4 ml

Dit is een verzorging voor je wimpers en wenkbrauwen (en eventueel een baard) die de haartjes dikker, voller en langer laten voelen. Met dit serum breng je ze in topconditie en verzorg je ze.

Je gebruikt het serum in de ochtend en avond op een droge huid en laat het dan zo’n één tot twee minuten drogen. Gebruik het bij de wimpers langs de wimperlijn van puur de bovenwimpers. Bij de wenkbrauwen kun je het volledig aanbrengen of puur op de plekjes die wat extra aandacht gebruiken. Voor een voller uitziende baard breng je het puur aan op de plekjes die wat extra aandacht nodig hebben.

The Body Shop Long Game Brow & Lash Serum review

Een divers panel van 109 mensen met zes verschillende Fitzpatrick-huidtypes (qua vet/vochtgehalte), verschillende huidtinten en verschillende leeftijden heeft het Brow & Lash Serum getest. Hieruit zijn na één keer gebruiken de volgende resultaten gekomen:

 • 94% vond dat het product aangenaam aanvoelde.
 • 90% vond dat het serum niet vet was en na het drogen geen restjes achterliet op de huid.
 • 84% vond dat de wimper- en wenkbrauwhaartjes verzorgd aanvoelden.
 • 88% vond dat het baardhaar verzorgd aanvoelde.

Ingrediënten uitgeplozen

Op de afbeelding hieronder vind je de volledige ingrediëntenlijst en ik licht ze allemaal toe. De formule bestaat voor 98% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong, is gecertificeerd door The Vegan Society en heeft één actief ingrediënt, namelijk Jamaican Black castor oil. Die is licht en fris en laat zo de haartjes van de wimpers, wenkbrauwen en baard er dikker en voller uitzien. Verder zit het serum verpakt in een glazen flesje dat na gebruik in de glasbak kan. De dop met de applicator bestaat uit een mix van materialen en hoort bij het restafval.

The Body Shop Long Game Brow & Lash Serum ingredienten review

 1. Aqua
 2. Polyglyceryl-10 Laurate werkt als huidverzachtende emulgator.
 3. Pentylene Glycol hydrateert en bevordert de stabiliteit van de emulsie.
 4. Propanediol hydrateert en maakt de huid glad. 
 5. Phenoxyethanol is een conserveermiddel en een bacteriedodende stof dat ontvettend werkt.
 6. Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer is een textuurverbeteraar, emulgator en filmvormend middel.
 7. Panthenol, oftewel vitamine B5, trekt vocht aan, verbetert de beschermlaag en de elasticiteit van het haar en heeft kalmerende, regenererende en verzachtende eigenschappen.
 8. Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, oftewel de castorzaadolie.
 9. Sodium Hydroxide stabiliseert de pH-waarde.
 10. Biotinoyl Tripeptide-1 is een aminozuur dat bijdraagt aan sterker, voller haar.
 11. Trisodium Ethylenediamine Disuccinate is een chelaatvormer die een belangrijke rol speelt in de algehele stabiliteit, esthetiek en werkzaamheid van de formulering.
 12. Myristoyl hexapeptide-16 is een aminozuur en stimuleert de keratinegenen aanzienlijk. Dat is een structurele eiwit in het haar, nagels en in de buitenste lagen van de huid. Het werkt goed in combinatie met het volgende ingrediënt, omdat ze samen de wimperlengte na twee weken zichtbaar kunnen verlengen.
 13. Myristoyl Pentapeptide-17 heeft dezelfde werking als bovenstaand ingrediënt. 

Review The Body Shop Long Game Brow & Lash Serum

Helaas kan ik het product nog niet voor je testen, omdat de ‘testgebieden’ al in gebruik zijn door andere producten. 😉 Op mijn wimpers gebruik ik nu het M2 Beauté serum en op mijn wenkbrauwen het vaak aangevraagde The Ordinary serum. Dus ik kan je geen eerlijk beeld geven op dit moment. 

The Body Shop Turn It Up Mascara | € 15,00 – 9 ml

Deze mascara heeft een zandlopervormig borsteltje waarmee je onmiddellijk opvallend volume en krul creëert. Het resultaat is sterker geaccentueerde wimpers die gelift lijken. De formule is veegvast, loopt niet uit en blijft de hele dag mooi op zijn plek, maar laat zich wel gemakkelijk verwijderen aan het einde van de dag. Daarbij geeft het de wimpers een intens zwarte kleur.

The Body Shop Turn It Up Mascara review

Een divers panel van 107 mensen met zes verschillende Fitzpatrick-huidtypes (qua vet/vochtgehalte), verschillende huidtinten en verschillende leeftijden heeft Turn It Up Mascara getest. Hieruit zijn na één keer gebruiken de volgende resultaten gekomen:

 • 84% vond dat de wimpers er onmiddellijk dikker en voller uitzagen.
 • 81% vond dat de mascara gedurende de dag niet afbrokkelde.
 • 93% vond  dat de mascara licht aanvoelde op de wimpers.

De formule bestaat voor 89% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong, is gecertificeerd door The Vegan Society en heeft één actief ingrediënt, namelijk biologische vergine Community Fair Trade-kokosolie uit Samoa die intens hydrateert en verzorgt. Verder is de formule ook geschikt voor gevoelige ogen.

Review The Body Shop Turn It Up Mascara

Dit is helaas het enige product in deze review wat geen match voor mij is. Het separeert de wimpers mooi en klontert niet, maar het is dan ook wel een vrij droge formule. Hierdoor kan ik het volume ook niet goed opbouwen tot het gewenste, volle effect. Ik heb geen aparte foto met deze mascara, maar op de overige gezichtsfoto’s is het effect al wel zichtbaar. Zeker als je meer reviews van mij leest, dan weet je wel hoe vol mijn wimpers normaliter zijn. Aan de andere kant is het wel een fijne mascara als je houdt van een subtiel effect voor een no-make-up make-up day. Op de website van The Body Shop staat bij de reviews dat 67% van de mensen deze mascara aan een vriend(in) zou aanbevelen. Dus het is zeker niet voor niemand een match.

The Body Shop Pep Talk Lipstick Bullet & Refillable Case

Deze lipstick, inclusief de hervulbare verpakking, heb ik toevallig onlangs al uitgebreid getest in dit artikel. Als je benieuwd bent naar de uitgebreide info, dan kun je die daar lezen samen met de uitgeplozen ingrediëntenlijst, maar hier kom ik er nog even in het kort op terug.

The Body Shop Pep Talk Lipstick Bullet & Refillable Case be proud review

Deze lipstick heeft de houdbaarheid van een matte finish, maar wel met een mooie fluweelzachte finish. De formule voelt dan ook aangenaam en licht aan en is tot 12 uur lang vochtregulerend, waarbij de kleur tot zes uur lang houdt. De lipstick is verkrijgbaar in 20 tinten, waarbij ik je de vorige keer de warme, rode kleur Think Big heb laten zien. Nu laat ik je de bruine, nude kleur Be Proud zien.

The Body Shop Pep Talk Lipstick Bullet & Refillable Case review

Als je de lipstick de eerste keer koopt, shop je eigenlijk twee producten: de lipstick en de refillable case. Haal simpelweg de refill uit het doosje, steek het in de huls tot je een klik hoort, verwijder het stofkapje van de refill en je lipstick is klaar voor gebruik! De Refillable Case shop je voor € 5,00 en de Peptalk Lipstick shop je voor € 11,00 | 4 g. Je kunt dus ook gemakkelijk eenmalig zo’n case kopen en meerdere lipsticks, die je voor onderweg eenvoudig omwisselt.

Swatch & review The Body Shop Pep Talk Lipstick

The Body Shop Pep Talk Lipstick Bullet & Refillable Case swatch be proud review

Hier zie je de swatch van de tint Be Proud. Een warme nude tint die bij veel make-up looks en kleding past. Daarbij vind ik het echt een chique nude kleur die echt klasse uitstraalt. Het past weer perfect bij mijn top, net als bij de andere review. Alleen was het nu wel écht toevallig haha. 

The Body Shop Pep Talk Lipstick Bullet & Refillable Case swatches be proud review

De lipstick heeft een heerlijk, romige formule die ontzettend goed gepigmenteerd is en makkelijk aanbrengt op de lippen. Je hebt net zo’n goed pigment als bij een matte lipstick, maar wel zo’n fijn draagcomfort en zijdezachte finish als bij een glanzende lipstick. De formule leent zich ervoor dat je het gemakkelijk bijwerkt en is dus ook echt een favoriet om mee te nemen in mijn tas voor onderweg. Ik vind het dan ook echt geen straf om nu twee tinten van deze fijne formule in mijn stash te hebben.

Je shopt de The Body Shop producten in de winkels en online op thebodyshop.com. Lees ook de andere The Body Shop reviews.

the body shop review make-up new 2023

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

Plaats een reactie