Terugblik op 2021

door Daphne - verdraaid mooi
terugblik op afgelopen jaar 2021 chronisch ziek doelen

Net als de afgelopen jaren, blik ik ook nu weer terug op het afgelopen jaar. Een jaar dat er voor mij niet heel anders uit zag als voor de corona tijd. Waar veel deuren op slot gingen, ging die van mij open en kreeg ik juist door alle maatregelen mogelijkheden die ik anders niet gehad had. Toch bleven op het gebied van gezondheid deuren potdicht zitten. In dit artikel blik ik terug op 2021.

Deuren dingen open | omdenken

Door Corona hebben veel mensen op de rem moeten gaan staan, net als vorig jaar. Alleen doordat we al zo’n lange tijd in deze rare, bijzondere en onwerkelijke situatie zitten, werden mensen en bedrijven veel creatiever. Waar mensen in 2020 vooral een afwachtende houding hadden, zetten velen van hen in 2021 hun schouders eronder en werden inventief. Dankzij die diverse aanhoudende maatregelen en dan vooral het niet doorgaan van live events, kon ik toch online events bijwonen via onder meer Zoom. Gewoon in mijn joggingbroek tussen het liggen door. Op beeld leek ik hetzelfde als ieder ander en kon niemand zien dat het eigenlijk niet zo goed ging. Schuifje voor de webcam en ik was anoniem. Puur mijn gebruikersnaam is zichtbaar en ik hoef niet te acteren of zelfs events te annuleren. Daarna klapte ik simpelweg mijn laptop dicht en kon ik weer in mijn eigen bubbel stappen. 

Deuren bleven gesloten | gezondheid

Ieder jaar kijk ik enerzijds met een frisse blik naar het nieuwe jaar hopende dat er mogelijkheden en behandelmethoden ontstaan die mij lichamelijk kunnen helpen. Anderzijds blijf ik met de dag leven om het zo realistisch mogelijk te houden. Toch is dat gezegde ‘met de dag leven’ het afgelopen jaar nog verder uitgebouwd. Vaker dan ooit kwam ik mezelf tegen, zat ik mijn lichaam in de weg (of mijn lichaam mij in de weg) en zijn de mogelijkheden verminderd. Daarbij komt ook dat ik steeds benauwder word, minder goed slijm op kan hoesten en het soms angstaanjagend benauwd heb. 

Door de scoliose (kromming in mijn ruggengraat) zit een deel van mijn ribben in mijn longen en heb ik dus minder dan de helft aan longcapaciteit dan bij een normaal persoon. Daarbij komt dat ik het slijm wat zich ophoopt door mijn longen niet goed op kan hoesten en mijn longen dus niet goed kan ‘reinigen’. Die capaciteit vermindert (als we naar de curven van het verleden kijken) ieder jaar en tijdens die aanvallen voel ik pas echt angst. Door die benauwde hoestaanvallen komen de rug- en nekspieren nog meer op spanning te staan en wordt ook die pijn steeds erger. 

Het is geen ‘kijk mij eens zielig zijn’ verhaal, maar ik vind het belangrijk om realistisch en open te zijn. Ook dit hoort bij de terugblik.

Gaat de wereld het aankomende jaar weer meer open? Dan zullen voor mij weer wat meer deuren sluiten. Alleen op de toekomst vooruit kijken, heeft niemand wat aan en ik moet de levensstijl ‘met de dag leven’ blijven ontwikkelen en uitbouwen. Ondertussen maakt de medische wereld fraaie stappen, dus wie weet wat voor moois mij nog te wachten staat in de toekomst.

Hoe was 2021 voor jou?

Ik wens je een sprankelend en verdraaid mooi 2022 toe! Veel liefs, Daphne. Lees ook de terugblik op 2020 en 2019 terug.

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

5 reacties

Natascha - Beautyopinie 2 januari 2022 - 20:04

Ik vind je zeker geen zielige vrouw, juist een hele sterke! En ik wens je het allerbeste voor 2022!!

Reply
bychristiana 3 januari 2022 - 10:14

Je bent super dapper!!!

Reply
Marjolein 3 januari 2022 - 12:46

Wat naar die benauwdheid. Fijn dat je er zo open over bent! Ik wens je toch een goed begin van het nieuwe jaar!

Reply
Ilona Wielinga 4 januari 2022 - 19:32

Wat naar dat je gezondheid achteruit gaat. Maar wat ben je dapper en sterk. Mij zat het op mentaal vlak flink tegen, maar ook dat probeer ik per dag te bekijken.

Reply
Bernadette 5 januari 2022 - 17:13

Je bent een super sterke vrouw! Een heel mooi, gezond 2022 gewenst!

Reply

Plaats een reactie