Style Experience met kleuranalyse

door Daphne - verdraaid mooi
Style Experience met kleuranalyse KledingenStijlAdvies.info

Vorige week ben ik gezellig met mijn moeder naar Rotterdam afgereisd voor een Style Experience door Carla van den Puttelaar en Hilma van Zanten. Hierbij werd ik tijdens een twee uur durende sessie meegenomen door de verschillende kleur-, stijl- en figuurtypes en kreeg ik handvatten aangereikt voor mijn perfecte look passend bij mijn huid, haar en persoonlijkheid. Ben je benieuwd en wil je ook eindelijk miskopen voorkomen? Scroll dan snel verder om alles te weten te komen over de Style Experience met een kleuranalyse.

Voor de sessie had ik wel keuzestress hoor… Nou ben ik al niet heel goed als het gaat om het kiezen van de perfecte outfit voor bijvoorbeeld events (lees: mijn moeder haar telefoon staat roodgloeiend op het moment van kiezen😅), maar wat doe je aan als je naar een Style Experience gaat waar het juist draait om kleding en de juiste kleuren? Uiteindelijk ben ik gegaan voor iets wat ik in het dagelijkse leven graag draag en me er onwijs prettig in voel. Een vlotte jeans, oranje-rode crop top, witte blazer en vlotte sneakers. De kleur van die top bleek trouwens toch niet helemaal te passen binnen mijn kleurenwaaier, dus dat begon lekker. 😉

Kleuranalyse | wat maakt het interessant?

Nadat we onwijs hartelijk ontvangen waren door beide dames, begon Hilma met de kleuranalyse. Juist doordat ik altijd terug grijp naar dezelfde kleuren waar ik me comfortabel in voel, was ik er echt nieuwsgierig naar. Zeker omdat er kleding in mijn kast hangt, die ik niet bij mezelf aan kan zien zonder dat ik make-up op heb en een lekkere frisse kleur op mijn wangen gepoederd heb. Heb ik er goed aan gedaan om die kleuren te kiezen? Ik geef je alvast een tipje van de sluier… Ehm… Nee! 😅

Ga ik voor veilig, dan kies ik zelf voornamelijk voor felrood, warmbruin, beige, felblauw, wit en zwart (al zijn de meningen verdeeld of je de laatste twee nou echt een kleur mag noemen… 😉). Alleen door zo’n persoonlijke analyse kom je er achter welke kleuren je ook kunt kiezen, die alsnog ‘veilig’ zijn voor jouw huidteint en je met een gerust hart kunt kiezen. Ik heb het dan nu wel over kleding, maar accessoires, sieraden en je haarkleur zijn net zo belangrijk voor het geheel. Daarbij heb je door de analyse minder kleding nodig, doordat je er achter komt welke combinaties je allemaal kunt maken. En dat zijn er veel meer dan je denkt! Zo koos ik snel voor een zwart vestje als combinatie voor zo’n beetje alle kleuren, maar er zijn zoveel meer fleurige en interessante opties!

Persoonlijke kleuranalyse | 4 seizoenen als basis

Voor het juist bepalen van jouw kleurenwaaier, is het belangrijk om niet afgeleid te raken door je eigen kleding en accessoires én door je omgeving. Daarom is van belang om een witte basis te hebben. Dus oorbellen uit en een leuk schortje om. Zelfs Hilma deed een wit jasje aan, zodat de kleur van haar kleding niet terugkaatste op mijn huid.

Bij een kleuranalyse wordt er bepaald welke kleurtype je bent. Dat wordt in de basis gedaan aan de hand van de vier seizoenen. Toch zijn er uiteindelijk tien verschillende types. Dat heeft ermee te maken dat je ook een combinatie van twee seizoenen kunt zijn. Dus behalve de lente, zomer, herfst en winter type, kun je ook een combinatie van lente-zomer, lente-herfst, lente-winter, zomer-herfst, zomer-winter en herfst-winter zijn. Maar liefst tien opties dus, waarbij je een combinatie kunt krijgen van koele en warme tinten, heldere en gedempte tinten en donkere en lichte tinten.

Persoonlijke kleuranalyse | 4 seizoenen als basis 10

Voor we met de daadwerkelijke kleuranalyse begonnen, liet Helma aan de hand van moodboards en de bijbehorende waaiers zien welke tonen bij welk seizoen passen.Lentetype: jouw kleuren zijn licht en zonnig met warme en heldere tonen.
Zomertype: jouw kleuren zijn licht en poederig met zachte en gedempte tonen.
Herfsttype: jouw kleuren zijn warm en aards met rijke en donkere tonen.
Wintertype: jouw kleuren zijn puur en intens met koele en heldere tonen.

Style Experience met kleuranalyse

Tijdens de kleuranalyse zat ik met mijn gezicht naar het daglicht toe, voor een spiegel en legde Hilma per seizoen gekleurde shawls over mijn schouders. In het begin vond ik het vrij moeilijk om aan te geven of de kleur echt bij me paste of niet, omdat ik toen ook vooral keek naar mijn smaak en de kleuren uit mijn huidige kledingkast. Verder in de sessie kwam ik er achter waar ik eigenlijk op moest letten. Wat doet het met mijn gezicht? Welke kleur past bij mijn ogen? Heeft de kleur een hoog of laag contrast? Daarbij legde Hilma af en toe voor de vergelijking dezelfde kleur (met een andere ondertoon) uit een ander seizoen bij me om echt het effect te zien tussen bijvoorbeeld twee tinten rood.

Persoonlijke kleuranalyse waarom interessant shawls

Niet alleen kwam ik er achter welke tonen me het beste staan, maar ook zag ik dat ik bijvoorbeeld wel gewoon geel zou kunnen dragen ondanks mijn lichte huid. Het is alleen belangrijk om te kijken naar de ondertoon. Toch zou ik geel zelf niet zo snel als basiskleur pakken, maar je kunt het ook terug laten komen in je kleding. Bijvoorbeeld met een bloemenpatroon. Bovendien zag ik dat gedempte tonen veel meer met mijn uitstraling deden dan ik op voorhand dacht. Zelf koos ik snel tinten uit onder meer de herfst, terwijl achteraf bleek dat ik een combinatie van een lente- en zomertype ben en herfstkleuren veel te hard waren voor mij.

Ik ben een lente-zomer type 

Persoonlijke kleuranalyse | 4 seizoenen lente-zomer type

Het lente-zomer type heeft zowel koele als warme kleuring in de huid, het haar en de ogen en kenmerkt zich door de lichte, zachte uitstraling. Daarom zijn de beste kleuren niet te donker, maar ook niet te gedempt en niet te fel en warm, maar ook niet te ijzig. Hierbij is het kleurenpalet zacht en teder, zoals zacht beige, zacht grijs, zacht jeans blauw en zacht petroleumblauw. Ook tinten als zalm, abrikoos, zacht koraalrood, zacht terracotta rood, zacht citroengeel en zacht muntgroen passen bij mijn palet. De ideale natuurkleuren zijn ook licht en crème-achtig.

Door de analyse weet ik dat ik diepe natuurkleuren met een gele ondertoon en koele, grijze tinten met een blauwe ondertoon moet mijden. Daarbij is het aan te raden om zwart en wit te vervangen door grijsbruin met crèmewit voor een zachtere uitstraling. Wat betreft sieraden kom ik weg met zowel goud als zilver, maar wel met een matte finish. 

Persoonlijke kleuranalyse persoonlijke kleurenwaaier

Verder is het belangrijk dat het contrast in je kleding overeenkomt met het contrast in je gezicht. Ik heb zelf een laag contrast. Daarom is het slim om bijvoorbeeld een top met dunne lijntjes te dragen in plaats van brede lijnen. Dat laatste komt namelijk te hard over, terwijl je juist een zachte uitstraling wilt creëren, waarbij de basis bij je gezicht moet liggen en niet bij je kleding. Als ik mijn haar wil kleuren, moet ik kijken naar tinten uit het lichte en medium spectrum met ook weer niet teveel contrast.

Persoonlijk stijladvies | wat past bij mijn gezicht?

Bij de experience hoorde niet alleen een kleuranalyse, maar kon ik ook aanvullend nog kiezen voor een van de volgende opties:

  1. Personal branding – wat wil je uitstralen en wie ben je
  2. Figuurvorm – kledingstijl, verhoudingen en tips
  3. Gezichtsvorm – kraagvormen en dessins, kapsels en brilmontuur

Zelf heb ik voor de laatste optie gekozen. Qua make-up weet ik wel raad met mijn gezicht, maar het kiezen van het juiste montuur, het meest flatteuze kapsel en de vorm van de kraag is een ander verhaal. Daarom ging ik voor het tweede deel van de sessie samen met Carla voor de spiegel zitten om de verschillende vormen eens onder de loep te nemen. Ik heb zelf een hoekig gezicht met een krachtige kaaklijn en een lange nek. Juist daardoor is een brilmontuur met een hoek mooier dan een ovale variant die ik nu heb. Ook is mijn bril net wat te breed (die je trouwens nooit ziet op foto’s, omdat ik een hekel heb aan mijn bril… 😅), waardoor het uit balans is met mijn gezicht. 

Persoonlijk stijladvies | wat past bij mijn gezicht?

Toen ik een kraag rond mijn hals kreeg, had ik in eerste instantie niet eens door dat de ene zijde hoekig was en de andere zijde rond. Zo goed let ik dus op de vormen van kragen… Toen Carla haar hand afwisselend afschermde tussen de twee varianten, kwamen we al snel tot de conclusie dat een kraag met een hoek veel sprekender is bij mij. Toevallig heb ik ook alleen maar zulke kragen in mijn kast hangen, dus daar nam ik onbewust al de beste keuze. Een ronde kraag staat me simpelweg minder goed en stroomlijnt niet mooi met de contouren van mijn gezicht.

Bij het kiezen van de juiste vorm halslijn, grijp ik zelf altijd naar rond of een v-hals die niet te laag uitgesneden is. Juist door die lange nek gaf Carla aan dat het belangrijk is om niet te kiezen voor een erg laag uitgesneden v-hals, omdat het anders echt teveel van het goede is. Zelf voel ik me daar sowieso niet prettig in, omdat ik niet gezegend ben met een volle buste. Juist een hoge kraag breekt het patroon en brengt het beter in balans. Dat kon ik gelijk in de praktijk toepassen, omdat Carla een top met colletje van haarzelf bij had. Normaal gezien ben ik daar geen fan van, omdat het zo strak kan zitten rond je nek, maar natuurlijk zijn er ook meer losvallende modellen.

Persoonlijk stijladvies kraagvormen en dessins, kapsels en brilmontuur

Het model van mijn haar past bij mijn gezicht! Dus daar zat ik gelukkig goed (nogmaals er is niet echt een goed en fout hè, maar je snapt me wel… 😉). Meestal draag ik het stijl, maar als ik mijn krultang er weer eens bij pak, dan raadde Carla mij aan om juist naar binnen te krullen. Als ik mijn haar naar buiten krul, dan lijkt mijn nek optisch nog langer dan het al is. Wil je meer volume creëren, dan kun je natuurlijk de krulrichting afwisselen. Ook het vastmaken van je haar hangt samen met het model hals die je op dat moment draagt. Als ik mijn haar op een staart draag én het combineer met een lage v-hals, dan is mijn gezicht uit harmonie en haal ik niet het beste uit mijn gezichtsvorm. Doe ik dat colletje aan, dan is er al veel minder huid (en nek) zichtbaar en is het wel in harmonie met elkaar.

Persoonlijk ben ik blij dat ik voor deze optie gekozen heb, omdat ik nu ook veel meer inzicht gekregen heb in welke vorm matcht met mijn gezicht en hals.

Style Experience | kosten & de moeite waard? 

Het complete advies kost € 330. Dat is natuurlijk niet heel goedkoop, maar een kledingkast vol met spullen die het eigenlijk net niet zijn en onder de categorie ‘miskopen’ vallen, is nog veel duurder.

Het is niet zo dat ik gelijk mijn complete kast in de prullenbak moet gooien, maar het is meer dat je bewuster kijkt naar de nieuwe items die erbij komen. Én setjes maken die je anders niet zo snel bij elkaar zou kiezen; out of the box denken. Daarbij is het belangrijk om niet alleen op de kleerhanger te kijken of de kleding en accessoires bij elkaar zou passen, maar juist ook kijken wat het met je gezicht doet als je het daadwerkelijk draagt. Is het in harmonie of gaat de aandacht bijvoorbeeld eerst naar de kleding in plaats van naar jezelf? 

Niet alleen behoed het je van miskopen, maar door het gebruik van de juiste kleuren, prints en modellen, versterk je je persoonlijkheid. Als je iets draagt wat bij je past, dan straal je dat ook uit. Daarbij kunnen bijvoorbeeld sommige kleuren ervoor zorgen dat de schaduwen in je gezicht hard overkomen of zelfs rimpels beter zichtbaar worden. En volgens mij wordt niemand daar beter of blij van, toch?! Natuurlijk telt je persoonlijke smaak en voorkeur natuurlijk ook gewoon mee. Uiteindelijk moet jij dragen waar je je comfortabel en zelfverzekerd in voelt. Alleen ben je door zo’n experience veel bewuster geworden wat bij jouw past. Dus ik kan gaan shoppen!

Persoonlijke kleuranalyse goodiebags kleurenwaaierNaast de fantastische Style Experience ontving ik ook nog een onwijs leuke goodiebag met daarin mijn persoonlijke kleurenwaaier, heerlijke chocolaatjes voor de terugweg en een styling product van Keune. En met dat laatste ben ik stiekem ook ontzettend blij. Kort geleden hebben we namelijk een waterontharder laten plaatsen en sindsdien krijg ik mijn haar gewoon niet meer goed. Het is zó zacht. Dus ik ben ontzettend aan het zoeken naar het perfecte product die mijn lokken weer laten zitten zoals ik wil.

Wil jij ook investeren in jezelf en jouw persoonlijkheid en je zelfvertrouwen een boost geven? Ga dan naar KledingenStijlAdvies.info voor meer informatie en de dichtstbijzijnde locatie.

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

1 reactie

Janneke 1 oktober 2023 - 09:01

Leuk!

Reply

Plaats een reactie