Studeren met chronische pijn, tips!

door Daphne - verdraaid mooi
tips studeren met chronische pijn

Studeren… Voor sommige jongeren bijna een synoniem voor feesten, uitgaan, eindelijk de vleugels uitslaan en de teugels laten vieren. Weg van huis en weg van de regels. Wat als je bij het op kamers gaan een kanttekening moet plaatsen, omdat je lichaam in de weg zit en je dingen niet of moeilijk kunt doen?

Ik heb hbo-communicatie gestudeerd, maar ben in die tijd gewoon thuis blijven wonen. Ik heb nooit op kamers gewoond. Enerzijds, omdat het aan te reizen was. Anderzijds, omdat ik het lichamelijk niet zag zitten. Buitenom dat, heb ik die ambitie nog nooit gehad. Ik zat eigenlijk wel prima thuis en kon me op die manier volledig focussen op mijn studie, zonder energie te moeten steken in bijvoorbeeld het huishouden. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen die keuze heeft en dat als je wilt gaan studeren, je toch op kamers moet. Met de volgende tips wordt jouw studentenleven (hopelijk) wat gemakkelijker.

Studeren met chronisch pijn en als je chronisch ziek bent: tips!

  1. Ruim op

Het is belangrijk om gunstig om te gaan met je energie en deze ook in acht te nemen. Als je minder energie hebt, is het makkelijk om je spullen te laten liggen. Doe je dat iedere dag, dan wordt de stapel alleen maar groter en zie je er na verloop van tijd steeds meer tegenop om het op te ruimen. Als je alles direct opruimt, hoe laag je energiepijl ook is, dan houd je wel orde en blijft dat ook zo. Hierdoor houd je ook meer overzicht.

  1. Goed is goed

Zowel in het huishouden als met huiswerk. Goed is goed. Dit is ook, nog steeds, een goede tip voor mezelf, omdat ik nogal kan neigen naar het perfectionisme. Denk na wat voor jou het belangrijkste is, wat prioriteit heeft en waar jij blij van wordt. Houd jezelf, hoe moeilijk het soms ook kan zijn, in acht. Feesten is leuk en moet zeker kunnen, maar blijf ook eerlijk naar jezelf kijken. Wat is slim en waar ga je de grens over?

  1. Maak afspraken

In studentenhuizen wordt vaak gewerkt met schoonmaakschema’s. Om begrip te krijgen en duidelijkheid te scheppen, is het goed om vanaf het begin eerlijk en open te zijn over je ‘beperkingen’. Zo voorkom je scheve gezichten als het je bijvoorbeeld echt niet lukt om een zware vuilniszak bij de vuilnis te zetten of om zware huishoudelijke klusjes te doen. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om wat vaker lichtere klusjes te doen, zodat je huisgenoten het, voor jou, zwaardere huishoudelijke werk kunnen overnemen.

  1. Kook voor

Als het in jouw studentenkamer mogelijk is, dan kun je op een rustig moment een grote pan koken en in meerdere porties invriezen. Hier kun je, tijdens bijvoorbeeld tentamenweken, dankbaar gebruik van maken.

Geniet ook vooral van je studentenleven waar dat kan! Heb je zelf nog tips om het op kamers gaan wat gemakkelijker te maken? Laat het dan weten in de reacties.

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

14 reacties

Kyra | A Loving Lady Travels 29 september 2018 - 12:43

Toen ik op kamers ging was ik 17 en het was vlak voordat mijn studie begon. Ik kon mijn geluk niet op, ik wilde al zo lang weg uit huis! Alles werd er alleen maar beter van: de band met mijn moeder die voorheen heel slecht was omdat we elkaar altijd op de lip zaten, mijn zelfvertrouwen en mijn geluk. Zeker een goede keuze geweest voor mij dus.

In jouw situatie kan ik me voorstellen dat het allemaal even anders liep. Persoonlijk vind ik het jammer dat je het niet hebt kunnen ervaren zoals ik mijn studie en het op kamers wonen heb ervaren, maar natuurlijk realiseer ik me dat jij heel gelukkig bent met de keuzes die jij gemaakt hebt voor jezelf en natuurlijk ben ik daar blij om! Je hebt ook goeie tips gegeven hier, ook voor mensen die niet chronisch ziek zijn!

Woon je inmiddels wel op jezelf/heb je daar plannen voor?

Reply
Daphne - verdraaid mooi 4 oktober 2018 - 22:41

Wat fijn dat het op kamers gaan zo goed uitgepakt is voor je! Ik woon inmiddels bijna vijf jaar samen met mijn vriend. Gelukkig word ik door zowel hem als mijn moeder enorm veel geholpen.

Reply
Felice Veenman 29 september 2018 - 18:28

het lijkt me naar dat je niet zelf de keuze kan maken : blijf ik thuis of ga ik op kamers wonen, maar dat je ziekte dat voor je doet..knap dat je daar zo positief mee om kan gaan

Reply
Esther Roos 29 september 2018 - 21:29

Ik heb in een tijd gestudeerd dat alles top was, hoge beurs, lage huren een super ov kaart en ook nog weinig prestatie druk. Wat een tijd!. Nu ligt dat totaal anders en zou ik met of zonder lichamelijke beperking ook niet meer op kamers gaan wonen.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 4 oktober 2018 - 22:41

De regels maken het de studenten van nu er zeker niet makkelijker op!

Reply
Steffie 29 september 2018 - 23:05

❤️❤️

Reply
Victor 30 september 2018 - 11:40

Prima blog. Ik denk dat (aanstaande) studenten er zeker wat aan hebben. Ik zie om me heen studenten steeds vaker langer thuis wonen door de hoge kosten. Niet iedereen wil aan t einde met een dikke studieschuld zitten.

Reply
Rory 30 september 2018 - 15:41

Wat naar Daphne. Ik ben meteen even gaan scrollen op je site en ik heb het ook even opgezocht via Google. Het zijn denk ik hele goede tips die je als ervaringsdeskundige geeft. Nummer 1 is er overigens een die voor meerdere mensen goed zou zijn. Ik probeer nu ook alles meteen een plek te geven, in plaats van te stapelen. Ik kan mij goed voorstellen dat je ervoor hebt gekozen om thuis te blijven. Juist goed dat je voor jezelf hebt gekozen.

Reply
An 30 september 2018 - 20:24

Sterk hoe je het allemaal bekijkt. Helaas werd je in een bepaalde keuze gedwongen. Je positivisme is bewonderenswaardig.

Reply
Julie 1 oktober 2018 - 11:58

Fijne tips! Ik heb mijn studies afgemaakt zonder een chronische pijn maar wel met de nodige hindernissen! Wat knap hoe je dit allemaal aanpakt! 🙂

Reply
Ingrid Poisson 1 oktober 2018 - 12:47

Handige tips. Zelfs met een chronische ziekte hoef je je niet compleet buitengesloten te voelen als je alles organiseert.

Reply
karin 2 oktober 2018 - 10:40

ik heb nog een tip; doe zoals mijn dochter en kijk je mama lief aan. Ik maak dus een hele lading éénpersoonsporties van allerlei gerechten en vries die in. Mijn dochter kiest iedere week een aantal maaltijden uit en neemt die mee. Ze hoeft dus maar zelden te koken. 🙂

Reply
Daphne - verdraaid mooi 4 oktober 2018 - 22:43

Wat ontzettend lief! Ik heb ook zo’n lieve moeder die dat voor ons doet! Onze vriezer ligt vol met allemaal tweepersoonsporties voor mijn vriend en mij. Ideaal en erg fijn! 😊

Reply
Saar 5 oktober 2018 - 21:04

Studeren met een beperking, het blijft een uitdaging!x

Reply

Plaats een reactie