Scoliose: Je bent scheef, maar niets voelt scheef?

door Daphne - verdraaid mooi
scoliosis awareness day daphne suij

Scoliosis Awareness Day draait om, zoals de naam al zegt, bewustwording creëren rondom scoliose en het vroegtijdig opsporen ervan. Toch heeft het voor mij de afgelopen maanden een nog diepere lading gekregen. Het weten dat je scoliose hebt, is één ding. Alleen het daadwerkelijk kénnen van je scoliose én ernaar luisteren is een heel ander level. Ik ben mij de afgelopen maanden dankzij verschillende facetten erg bewust geworden van mijn eigen lichaam. Ik ga ze je vandaag vertellen, zodat jij je eigen lichaam hopelijk ook steeds beter leert kennen.

Ja je bent ‘scheef’, maar niet alles ligt aan jou

Je bent scheef, dus alles voelt scheef? Nou eigenlijk juist niet. Als ik ‘uit mijn bocht’ moet gaan staan bij bijvoorbeeld de Schroth therapie en mijn rug dus optisch rechter is, voelt dat absoluut niet zo. Integendeel! Scheef zijn, voelt normaal en voelt recht. Toch neemt mijn lichaam me wel eens in de maling. Of eigenlijk beter gezegd: alsnog luister ik niet altijd naar mijn lichaam. Ondanks dat zij wat anders zegt.

Het meest recente en tegelijkertijd grootste voorbeeld is toch wel toen ik ons elektrische bed bij het voeteinde omhoog deed en het gevoel had dat ik scheef lag. Natuurlijk lig ik recht, maar voelt het scheef… Toch? Nee! Ik lag écht scheef. Toen ik mijn vriend vroeg of hij iets anders voelde aan zijn kant, was zijn antwoord nee. Alleen de stang onder mijn zijde van het bed was bij de lasnaad gebarsten, waardoor mijn kant van het bed daadwerkelijk scheef omhoog ging. Daar kwam ik pas een tijd later achter toen we de stang onder het bed zagen bungelen. Dus toch!

Naar jezelf luisteren en niet denken dat het vast aan jou ligt als het scheef voelt. Dat is toch wel een moeilijke opgave als je hele lichaam door je scoliose al scheef staat. Dat bed was een groot voorbeeld, maar ook kleinere dingen als een shirtje dat verkeerd gestikt is en jouw bocht dat dan ook nóg meer zichtbaar wordt, is zo’n illustratie. Of die ene broekspijp die langer is dan de andere… Af en toe word ik gek van mezelf, want hoe scheef ik ook ben, hoe symmetrisch ik alles wil hebben. Ik kan je zeggen: dat is nou niet echt een perfecte combi… 😅 Zeker als je bij alles denkt: het zal wel weer aan mij liggen… Niets is wat het lijkt door je scoliose. Vertrouw op jezelf én luister naar je lichaam!

Oh en ondanks dat ik al ruim 21 jaar scoliose heb, heb ik mijn scoliose de laatste periode pas écht goed leren kennen. Niet alleen hoe de bocht loopt, maar hoe het écht anatomisch, driedimensionaal in elkaar zit. Hierdoor kan ik veel beter op mijn lichaam en op mijn trainingen inspelen. Daar kom ik binnenkort in een ander artikel nog uitgebreid op terug.

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, FacebookTikTok of YouTube?

2 reacties

Mama 29 juni 2024 - 19:23

Lieve lieve schat,
Wat ben je toch een kanjer van een vrouw! Hoe jij met je chronisch ziek zijn omgaat, daar heb ik diepe
respect voor! Ik zou zoveel willen zeggen tegen je, maar weet de juiste woorden niet te vinden.
Ik hou super veel van je lieverd en ben heel erg trots op je!
❤️❤️❤️❤️❤️

Reply
Daphne - verdraaid mooi 29 juni 2024 - 20:23

En ik weet de juiste woorden niet te vinden om u te bedanken voor dit onwijs lieve berichtje. Ik ben opgevoed door een hele sterke, warme vrouw die me alle handvaten heeft gegeven om sterk in het leven te staan. Ik houd ook super veel van u en ik ben onwijs dankbaar dat u mijn moeder bent! ❤️❤️❤️

Reply

Plaats een reactie