Röntgenfoto’s: topless of toch niet?

door Daphne - verdraaid mooi
scoliose rontgenfoto topless rug top aan uit kleding uittrekken

De titel lijkt onbedoeld op een clickbait, maar eigenlijk wil ik ook gewoon heel graag dat je getriggerd wordt voor dit artikel. Zeker omdat ik het kwalijk vind dat deze situatie zo gecommuniceerd wordt. Ik heb het over het dragen van bepaalde kleding tijdens een röntgenfoto. In dit artikel leg ik je uit welke kleding je gewoon mag dragen en je dus helemaal niet halfnaakt een foto hoeft te laten maken!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik twijfelde om er een heel artikel aan te wijden, maar ik vind het toch belangrijk om er aandacht aan te besteden. Zeker voor tienermeisjes, waarbij je lichaam vaak een onzeker punt is dat je niet aan iedereen wil laten zien.

hema beugelloze top hemd brace ervaring scoliose rontgenfoto topless rug top aan uit kleding uittrekken

Beugelloze top HEMA

Al vanaf mijn elfde worden er regelmatig röntgenfoto’s van mijn rug gemaakt. Nog nooit heeft één medewerker radiologie gezegd dat ik een hemdje aan mocht houden. Altijd moest alle kleding uit behalve mijn slip en sokken. Toch hoeft dat helemaal niet. Ik draag altijd een simpel hemdje zonder beugel of iets dergelijks en dat is prima! Dat mag; ondanks dat dit niet verteld wordt. Ik ben er een aantal jaar geleden bij toeval achter gekomen via de scoliose vereniging, maar anders had ik nog steeds bijna naakt voor heel wat medewerkers gestaan.

De eerste keer na het lezen van het verhaal in de Wervelingen, het magazine van de Vereniging van Scoliosepatiënten, heb ik gewoon mijn hemdje aangehouden. Ondanks dat mij wat anders opgedragen was. Ik stapte, toch een tikkeltje nerveus, de kleedkamer uit en de röntgenruimte in. Daar werd met geen woord gerept over mijn aangehouden hemdje. Net als alle keren die daarop volgden. Afgelopen jaar zei een medewerker radiologie voor het eerst in ruim 15 jaar uit zichzelf dat ik mijn hemdje aan mocht houden. Hopelijk is dat het begin van een goede trend. 

Wat is jouw ervaring?

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

15 reacties

bychristiana 20 augustus 2023 - 13:38

Ik vind het heel goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik heb ook een keer een röntgenfoto moeten laten maken toen ik heftige pijn had in mijn rug. Maar weet je wat het stomme is? Ik kan me dus gewoon niet herinneren of ik toen mijn bovenkleding helemaal uit moest doen, stom he? Volgens mij moest het inderdaad wel, maar ik had er ook al wel rekening mee gehouden. Ik probeer dan altijd maar te denken dat die mensen al VAN ALLES voorbij hebben zien komen en als het goed is niet meer blikken of blozen van een (half) naakt lijf;-)

Reply
Daphne - verdraaid mooi 21 augustus 2023 - 21:30

Haha dat is ook zeker zo! 😂 Dat gevoel heb ik nu ook wel meer dan vroeger als puber hoor. 😉

Reply
Sherry 20 augustus 2023 - 21:10

Ik had het gedaan maar Amsterdamse artsen laten het vaak niet toe. Goed dat je er een artikel over schrijft.

Reply
Sherry 20 augustus 2023 - 21:10

Ik moest helemaal naakt alsnog want ik draag alles zonder beugel enzo ik draag zelfs geen broek met knopen en ritsen alsnog had ik pech.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 20 augustus 2023 - 21:12

Jeetje wat onwijs kwalijk hè! Ik sta er ook zo van te kijken dat er zoveel verschil zit tussen de ziekenhuizen en medewerkers.

Reply
Angela 21 augustus 2023 - 22:36

Röntgenfoto’s worden niet door dokters gemaakt.

Reply
Anne 20 augustus 2023 - 22:13

Ik had een beugelloos maar zwart topje/bralette ding aan toen ik long foto’s moest maken. Die moest ik vanwege de donkere kleur toch uit doen. En ookal was het een vrouw heel prettig voelde ik me er niet bij, daarom ook de bewuste keuze voor dat topje. Weet niet of het voor longfoto’s anders werkt dan foto’s van botten wat toch duidelijker is op rontgen foto’s.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 21 augustus 2023 - 21:22

Sinds ik een hemdje aanhoudt, is het altijd een zwarte. Die schijnt tenminste niet door… 😂 Dat heb ik al meerdere keren gedaan met zowel rugfoto’s als longfoto’s. Volgens mij ligt het echt aan de persoon die je hebt als ik de reacties van meerdere kanten hoor/lees. Ik kan me voorstellen dat je het niet prettig vond, ondanks dat het een vrouw was hoor!

Reply
Jans 20 augustus 2023 - 22:16

Bijzonder! Vorig jaar heb ik dit nog nagevraagd in het ziekenhuis. Een hemdje mocht echt niet, want elke rimpel kan een verkeerd beeld opleveren.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 21 augustus 2023 - 21:26

Wat raar en vooral ontzettend kwalijk dat er zoveel verschil is in richtlijnen. Het ligt er echt aan welke medewerker je voor je neus hebt en in welk ziekenhuis je zit volgens mij…

Reply
V Willemse 21 augustus 2023 - 06:29

Ik weet van n iemand die daar werkt dat ze het niet mogen weigeren in principe.
Maar het is gewoon zo “hoe minder materie hoe beter ‘t zicht en dus kwaliteit van de foto”
Better safe than sorry idee ook mischien.
Ik denk dat het ook een groot deel te maken heeft met wat jouw als radioloog geleerd is.
Vaak blijf je daar toch aan vasthouden.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 21 augustus 2023 - 21:29

Ja en dat is ook zeker te begrijpen inderdaad. Zeker als je iemand voor je krijgt die al jaren in het vak zit. Toch vind ik het kwalijk dat de optie niet gegeven wordt. Zeker als je kijkt naar een ziekenhuis als het Sint Maartenskliniek, die gespecialiseerd is in scoliose, waarbij het dragen van een top (zonder beugel) echt prima is en waarbij het zelfs uit hunzelf aangegeven wordt. Waarom kan het ergens anders dan niet.

Reply
Sjaan Bout 21 augustus 2023 - 18:09

Ik ben nu 72 en vroeger veel rontgenfoto’s moeten laten maken en ik kan me nog heel goed herinneren hoe kwetsbaar ik me voelde als ik zowel bij de rontgen als bij de arts in mn onderbroek stond. Vind het nu ook nog steeds heel vervelend. Heel goed dus dat je dit aankaart

Reply
Daphne - verdraaid mooi 21 augustus 2023 - 21:30

Dankjewel voor je reactie en wat naar dat je dat gevoel ook gehad hebt! Dan ben je letterlijk en figuurlijk heel kwetsbaar.

Reply
Lien 23 augustus 2023 - 10:33

Zo goed dat je hier een artikel over maakt! Ik ben uit mezelf een soft bh beginnen dragen (zonder beugels etc) en dan gevraagd of het goed was en het was gelukkig geen probleem.

Reply

Plaats een reactie