Reizen met chronische pijn: een trip op zich

door Daphne - verdraaid mooi
chronisch-ziek-vakantie-chronische-pijn-vakantie

Vroeger, toen ik dacht dat ik de hele wereld nog aan kon, droomde ik ervan om de hele wereld te bekijken. Ik zag mezelf al lopen: paraderend met mijn koffer over de luchthaven op zoek naar avontuur. Die droom is wat anders geworden door de chronische pijn door mijn scoliose, maar het maakt mijn vakanties niet minder mooi en fijn. Ik heb geleerd dat als je kampt met chronische pijn, een goede voorbereiding en geen gêne de basis is van iedere topvakantie en vliegreis.

Gêne opzij zetten

Ik heb mezelf heel lang groot gehouden op vliegvelden. Ik wilde niet laten merken dat ik, behalve mijn handbagagekoffer, stiekem nog een rugzakje mee droeg. Vooral bij het vele wachten met een vliegvakantie. Wachten bij het inchecken, de douane, de gate, de bagageband en ga zo maar door. Vaak is er geen mogelijkheid om ergens te gaan zitten, zonder dat je je plekje in de rij kwijt bent. Ik ben meer dan eens van ellende voorzichtig op mijn koffertje gaan zitten in de hoop dat die het hield.

Die periode is voor mij voorbij. Ik heb tegenwoordig standaard een kussen en een handdoek of dekentje in mijn handbagagekoffer die mij ondersteuning kan bieden op plekken waar dat lastiger is en om te gaan liggen waar ik dat nodig vind. Verder heb ik ook nog mijn grootste angst (en trots) overwonnen en heb ik mijn schaamte geparkeerd. Ik reserveer bij het boeken een rolstoel bij de vliegtuigmaatschappij. Ik heb voor mezelf gekozen en niet voor de glurende ogen van medereizigers.

Goede voorbereiding

Op een verantwoorde manier reizen, brengt vaak ook een kostenplaatje met zich mee. Vroeger gingen we bijvoorbeeld altijd vanaf het vliegveld naar de accommodatie per bus. Tegenwoordig reserveren we altijd van tevoren een taxi. Die wacht netjes met een naamkaart bij de betreffende terminal en begeleid je naar de vrije taxi. Dit scheelt een hoop stress, doordat je niet moet wachten op medepassagiers en je een stuk minder door elkaar geslingerd wordt. Hierdoor creëer je meer comfort en rust voor jezelf.

Een andere voorbereiding die je moet treffen en een must-have voor als je medicatie gebruikt, is het meenemen van een medicijnpaspoort. Deze kun je aanvragen bij je apotheek. Ik heb dit paspoort nog nooit op het vliegveld moeten gebruiken, maar wel op mijn vakantiebestemming zelf bij het aanvragen van een huurrollator. Het huren ervan begon eerst als een grap, aangezien Benidorm de vakantiebestemming was en iedereen denk ik wel weet wat het imago van deze Spaanse plek is. Toch heeft het me verder gebracht dan dat ik daar heb kunnen lopen. Ik heb zoveel meer plekken mogen zien en bewonderen dan dat ik ooit te voet had gered. Het idee wat eerst als grap begon, heeft deze Benidorm Bastard dus mooi verder gebracht!

chronisch-ziek-vakantie-chronische-pijn-vakantie-scootmobiel-benidorm

Wat heb jij ooit gedaan om je reis te vergemakkelijken?

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

22 reacties

Jacqueline 3 augustus 2018 - 08:22

Het lastigste vind ik dat het hele gezin rekening met mij moet houden. Wij gaan vaak met de auto op vakantie, want dan kun je gewoon meenemen wat je wil (oa rolstoel en extra kussens). Maar ik kan dus ook niet zo lang in een auto zitten. Nu gaan we dus naar Denemarken, wat qua afstand prima in 1 dag te doen is. Maar we spreiden het over 2 dagen, met veel tussenstops.

Reply
Naomi 3 augustus 2018 - 08:25

Een mooie blog goed om te horen dat de vakantie nu beter gaan

Reply
Nicole Orriëns 3 augustus 2018 - 08:47

Ik reis eigenlijk zelden tot nooit. Maar ik kan het me voorstellen dat het belangrijk is om zo’n reis goed voor te bereiden!

Reply
Nicole Orriëns 3 augustus 2018 - 08:49

Superleuke foto trouwens van jou. Je moet je rust pakken waar het kan : )

Reply
Sandra 3 augustus 2018 - 09:05

Goed dat naarmate je ouder bent geworden je schaamte hebt leren parkeren en dat je nu kiest voor wat goed voor jou is!

Reply
Deborah 3 augustus 2018 - 09:15

Goed dat je gekozen hebt voor jezelf. Want als jij het niet doet, doet niemand het. Je schaamte opzij zetten betekend dat je kunt genieten van zoveel meer op deze wereldbol.
Dapper van je. En vooral: lekker genieten van alles!!

Reply
Julie 3 augustus 2018 - 11:01

Wat lastig dat je te maken hebt met chronische pijnen! Wel vind ik het inspirerend om te zien hoe je het aanpakt om alles zo optimaal mogelijk te kunnen doen! 🙂

Reply
Felice Veenman 3 augustus 2018 - 12:07

een nichtje van mij heeft ook chronisch pijn. van haar heb ik geleerd hoe duur het dagelijks leven kan zijn, wanneer je pijn hebt. Altijd me tde bus ipv fietsen bijvoorbeeld
heel goed dat he gewoon voor jezelf kiest en je niks aantrekt van mensne zouden kunnen denken

Reply
marjolein westerbaan 3 augustus 2018 - 13:51

Een medicijnpaspoort is inderdaad handig, anders sta je daar aan de grens als je wordt aangehoduen Wel heel zuur, maar je lijkt het goed te heffen, top hoor!

Reply
Irma 3 augustus 2018 - 15:39

Dat is zeker een hele uitdaging met het reizen. Lijkt me erg lastig omdat veel mensen gaan staren, of juist helemaal geen rekening met je houden. Goed dat je toch lekker geniet van vakanties!

Reply
Melissa 3 augustus 2018 - 16:01

Het blijft altijd erg lastig met chronische pijn op vakantie te gaan ik weet er ook alles van. Alleen nooit scoot mobiel gebruikt

Reply
Marcelina 3 augustus 2018 - 18:07

Wat heerlijk dat je toch op reis kunt ondanks je pijn. Die laatste foto is geniaal haha en toevallig dat je daar was in Benidorm 🙂

Reply
Jouvence 3 augustus 2018 - 19:27

Wat goed dat je voor jezelf hebt gekozen! In Benidorm rijdt inderdaad bijna iedereen in een scootmobiel.

Reply
Kathleen Leemans 3 augustus 2018 - 23:01

Wij proberen altijd rekening te houden met ieders grenzen. Met jonge kinderen kan je bijna niet anders. Maar wat heftig als je zon pijn hebt. Goed dat je wat manieren gevonden hebt om het aangenamer te maken.

Reply
Frederique 4 augustus 2018 - 07:30

Heel knap, het accepteren en je schaamte parkeren zoals je zelf zegt is zo’n grote maar wel ook hele belangrijke stap om verder te kunnen. Go get them 😉

Reply
Daniëlle 4 augustus 2018 - 10:42

Goed dat je je schaamte geparkeerd hebt, want je hoeft je nergens voor te schamen. Jij moet kunnen genieten van je vakantie waar en hoe dat ook is. Daar heeft een ander niets mee te doen! Maar dat is nog best lastig soms.

Reply
Kevin 4 augustus 2018 - 23:30

Heel erg knap van je.. en goed ook. Uiteindelijk is het wel jou lichaam en niet die van een ander. Dus gewoon lekker maling aan hebben.. ik heb er zelf nog geen last van maar dat lange wachten vind ik ook vreselijk op t vliegveld

Reply
Hilde 6 augustus 2018 - 20:36

Mijn tips als je op reis wil met een chronische ziekte: ipv een trektocht met rugzak zoals we vroeger deden, nu kiezen voor 1 locatie waar we de hele vakantie verblijven. Niet elke dag ergens anders logeren, want het gedoe met de bagage kostte mij teveel energie. Wil je toch een roadtrip doen met een gehuurde auto ter plaatse? Stop dan bij de eerste beste supermarkt en koop wat goedkope kussens, dekentjes, etc. Oh, en neem niet de kleinste wagen, maar een voldoende luxueus model. Die wordt tenslotte “je huis op wielen” als je echt een roadtrip gaat maken.

Reply
Marijke Bouterse 11 augustus 2018 - 08:24

Hallo Daphne
Elke keer wordt je sterker.
Stapje voor stapje.
Je komt er wel.
Heb bewondering voor je, hoe je er mee omgaat en er zo open over schrijft.
Leef Lach en Geniet van de mooie dingen die je nu wel kan doen.
Met alle hulpmiddelen die er zijn.
Ze zijn ervoor.
En trek je niets aan wat anderen er van vinden…..
Het is jou reis en jou leven..

Reply
A n 25 augustus 2018 - 08:32

Mooi artikel. En idd, gebruikmakem van die hulpmiddelen. Daar zijn ze voor.

Reply
Linda 27 oktober 2018 - 19:33

Kan je wel goed zitten in vliegtuigstoelen? Ik heb al 3,5 jaar pijn in mijn stuitje en vliegtuigstoelen zijn de hel voor mij. Toch ga ik wel gewoon op reis, afgelopen voorjaar nog naar Hawaii, wat echt een takke end vliegen was. Ik neem altijd een kussentje mee, maar toch zit ik niet zonder pijn. Ik ga vaak maar een hoop lopen en ik hou van dagvluchten, zodat er niet verwacht wordt dat je gaat slapen, want dat gaat al helemaal niet!

Reply
Yrla 29 januari 2019 - 21:18

Fijn dat je je reiservaringen deelt en wat goed dat je je schaamte nu opzij zet en kiest waar jij je het fijnst bij voelt! Dat probeer ik tegenwoordig ook zoveel mogelijk te doen, maar het blijft lastig.

Reply

Plaats een reactie