Purpuz Planner review: behaal doelen met hulp

door Daphne - verdraaid mooi
purpuz-planner-2019-review-3

Voor mij is het bedenken van goede voornemens niet een synoniem voor het bedenken van goede doelen. Dat ik niet van de goede voornemens ben, steek ik als chronisch zieke in dit artikel niet onder stoelen of banken. Alleen ik ben wel grote voorstander van het bedenken van goede doelen. Een goed voornemen is naar mijn gevoel vaak een idee zonder een planning. Hierdoor creëer je een ballast om het te halen. Een goed doel bedenken, is een idee met een goede planning en doel. Planning is ’the key’ om in kleine stapjes mijn doel te behalen. Ik verwacht dat de Purpuz planner mij hierbij zou kunnen helpen. Daarom heb ik het de afgelopen weken getest!

Wat is de Purpuz planner?

De Purpuz planner is niet alleen een agenda waarin je je afspraken kunt plannen. Het zorgt er ook voor dat je jouw doelen en afspraken kunt structureren en kunt reflecteren. Door terug te kijken op de week of maand, kun je meer in balans komen en je doelen écht halen.

purpuz-planner-2019-review

Wie in balans zijn doel haalt, is gelukkig en succesvol.

De Purpuz planner is bedacht door Clen Verkleij. Bij hem was er iets misgegaan in de balans tussen het bereiken van zijn doelen en gezond leven. Door een coach kreeg hij weer overzicht in zijn leven. Hij kreeg tools aangereikt, die hij wilde delen. Zo kwam hij op het idee om de Purpuz planner te maken. De aangereikte tools kun je terugvinden in de planner en begeleiden je naar een meer gelukkig en succesvol leven. In de planner staat: “Wij geloven er namelijk in dat alleen wanneer je in balans jouw doelen behaalt, je gelukkig en succesvol bent.”

Acht tools tot je doel

In de planner word je niet in het diepe gegooid om je doel te halen, maar je krijgt acht tools om je doel te bereiken. De eerste vier tools helpen je om jouw dromen om te zetten in een planbaar doel. Vervolgens zijn er twee tools die je helpen plannen en twee tools die je laten reflecteren op de voortgang naar het behalen van je doel.

purpuz-plannen-acht-tools-review

Zet je dromen om in een planbaar doel

Purpuz map
Deze tool helpt je om jouw dromen te visualiseren via een mindmap. Waar sta je nu en waar droom je van op onder andere het gebied van werk, relaties en gezondheid.
Purpuz matrix
Na het bedenken van je dromen, maak je een keuze welke droom je als eerste gaat verwezenlijken. Per droom vraag je je af hoe graag je de droom wilt verwezenlijken en hoeveel energie je krijgt om aan deze droom te werken.
Purpuz plan
Hier deel je jouw grote doel op in kleine, overzichtelijke stappen. Welke stappen zijn nodig om jouw doel te bereiken?
Purpuz pad
Bij deze tool schrijf je de stappen uit tool drie onder elkaar op. Per stap schrijf je erbij hoe lang jij denkt dat het gaat duren om deze stap te behalen. De bij elkaar opgetelde tijd is de totale tijd tot het bereiken van jouw doel.

Krijg hulp bij je planning

Maandplanning
Je weet nu welke doelen, hoeveel tijd kosten. Daarom kun je ze nu gaan verwerken in je maandplanning. Ook is in die maandplanning ruimte gereserveerd om tijd te maken voor je naasten, jezelf en nieuwe dingen.
Weekplanning
Het globale overzicht uit de maandplanning, kun je nu uitsplitsen en uitwerken in je weekplanning. Check ook aan het begin van de week of je to-do’s nog realistisch zijn.purpuz-planner-2019-review-maandplanner-weekplanner

Reflecteer op de voortgang van het doel

Dagreflectie
Om doelgericht, maar gelukkig te werken, is er dagelijks aan het einde van de dag ruimte voor reflectie. Je kunt er je dagelijkse overwinningen opschrijven. Waar ben je trots op en wat waardeer je aan de dag? Ook is er ruimte om je dagelijkse groei op te schrijven. Waarin kun je morgen groeien? Wat kan er anders?
Vragen aan jezelf
Aan het einde van iedere maand, zijn er twee pagina’s voor reflectie. Met diverse vragen reflecteer je op de afgelopen maand, sta je stil bij het heden en kijk je naar de toekomst.
purpuz-planner-2019-review-vragen-aan-jezelf

Je wordt bij het invullen van de tools gelukkig niet in het diepe gegooid. Bij iedere tool staat uitleg wat de invulling zou moeten zijn. Ook kun je verschillende ingevulde tools vinden. Zo kun je als het ware even ‘spieken’ hoe je het zou kunnen doen.

Van aangereikte tools naar werkboek

De acht aangereikte tools zijn verwerkt in een stappenplan met negen stappen in het werkboek. Als je het stappenplan in gaat vullen, is het slim om te werken met een potlood of uitgumbare pen. Zo kan je makkelijk aanpassingen maken. In principe is de informatie uit de tools vergelijkbaar met het stappenplan. Alleen wordt het in het stappenplan nog eens dieper en meer in stapjes uitgelegd. Ik vind het erg overzichtelijk.

Buitenom het stappenplan, krijg je ook nog eens zeven tips om te plannen.

purpuz-planner-2019-review-tips-om-te-plannen

Purpuz weekplanning en maandplanning

De Purpuz planner heeft aan het begin van iedere maand een maandplanner. Dit zijn twee pagina’s naast elkaar die de volledige maand weergeven. Het makkelijke hieraan is dat je bijvoorbeeld de diverse afspraken en verjaardagen alvast overzichtelijk in de maandplanner kunt plaatsen. De landelijke feestdagen en vakanties staan hier trouwens al in. Voor iedere maand kun je alvast opschrijven wat jouw maanddoel is. Welke stappen uit je doel wil je zetten en wat wil je verder nog doen? Het is onderverdeeld in: afspreken met, waar naar toe, experimenteren met en beloning aan mezelf. Verder is er ruimte om jouw privé- en werk-maanddoelen op te schrijven met de benodigde tijd. Ook is er plek voor een creatieve ruimte.

purpuz-planner-2019-review-maandplanner

De weekplanner gaat van maandag tot en met zondag, van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Per dag kun je jouw dagdoel bepalen. Aan het einde van de dag is er ruimte om je overwinning van die dag op te schrijven en waarin je nog wilt groeien. Verder kun je jouw week to-do’s opschrijven op zowel privé-, als werkgebied met de benodigde tijd. Op iedere pagina is er een creatieve ruimte. De nationale feestdagen staan ook in de weekplanning vermeld. Erg makkelijk!

purpuz-planner-2019-review-weekplanner

Buitenom de maand- en weekplanner, heeft de planner ook een jaaroverzicht van 2019 en 2020 met weeknummers en dagen. Ook de vakanties per regio en de feestdagen staan per seizoen op één pagina op een rijtje.

Purpuz quotes, tips en meer

Ik ben heel gevoelig voor quotes. Eén quote kan bij mij een heel verhaal losmaken. Sterker nog: ik heb vaak aan één quote genoeg om weer een heel persoonlijk verhaal te kunnen schrijven voor het health-gedeelte van mijn blog. Dat er daarom op iedere weekplanning een quote staat, maakt mij enorm blij en laat me nadenken over bepaalde dingen. Net zoals de quote:

Groei komt met de tijd en vaak niet in hoge snelheid.

Een tijd terug wilde ik à la minute van de pijn af. Door training, zowel fysiek als mentaal, ben ik erachter gekomen dat het niet zo werkt. Juist door het nemen van tijd, kom je verder en stel je jezelf minder snel teleur.

purpuz-planner-2019-review-quotes

In de planner vind je diverse prachtige natuurfoto’s. Het zijn echt plaatjes waar je in weg kunt dromen, zoals deze prachtige strandafbeelding. De enige plek waar ik mijn hoofd écht altijd leeg kan maken, is op het strand. Deze foto herinnert mij daar aan. Even een wegdroom-moment!

purpuz-planner-2019-review-1

Purpuz tips

Naast ieder weeknummer in de planner staat een tip die past bij de quote. Die tip geeft de quote nog eens een extra lading en laat je nog eens extra goed nadenken.

Neem deze week extra tijd voordat je tegen iets ‘ja’ zegt. Bedenk dan waar je ‘nee’ tegen zegt.

Deze quote geeft stof tot nadenken voor zowel mensen die overal ‘nee’, als overal ‘ja’ tegen zeggen. Ik ben zelf bang snel mensen teleur te stellen als ik ‘nee’ zeg. Toch ben ik hierin wel gegroeid. Ik moet op de blaren zitten de volgende dag als ik iets gedaan heb wat eigenlijk toch te belastend is. Door hier steeds meer bewust van te zijn en nog eens tegen te komen als quote, doet het me nog er eens extra bij stil staan.

purpuz-planner-2019-review-2

Review Purpuz planner 2019

Ik heb de afgelopen periode gewerkt in de Purpuz planner en heb kleine doelen voor mezelf opgesteld. Ik vind het prettig dat je niet zomaar in het diepe gegooid wordt. Alles wordt hapklaar uitgelegd op een hele prettige en duidelijke manier. Door de aangereikte voorbeelden, kun je ook nog eens spieken als je bijvoorbeeld twijfelt of zelf vast loopt. Eigenlijk wordt je hand vastgehouden door middel van deze planner om je doelen te behalen. Je moet het dan wel in je eentje fixen, maar toch heb je wat achter de hand die jou helpt en steunt.

Door een cocktail van diverse pijn-reducerende medicatie, is mijn geheugen af en toe als een zeef. Door alle dingen, ook de kleinste dingetjes op te schrijven, sla je minder snel punten over. Dat zorgt voor minder stress, dan dat je er op het laatst (of misschien wel te laat!) achter komt dat je wat vergeten bent. Ik schreef vaak van alles op briefjes, maar omdat er nu ruimte zat is in deze planner, kan ik het daar overzichtelijk in schrijven. Ook schieten me vaak ideeën binnen voor mijn blog, die ik op een later moment wil uitwerken. Deze kan ik mooi kwijt bij de creatieve ruimte.

purpuz-planner-2019-review-4

Letterlijk afstrepen

In de online wereld, met online agenda’s, vind ik het hebben van een mooie hardcopy planner een steeds grotere waarde hebben. Ik wil kunnen bladeren en écht kunnen strepen. Dan krijgt een afgeronde opdracht of doel voor mij veel meer waarde. De digitale bron doet het werk niet, maar gewoon jijzelf! Strepen maar! Misschien heb je zelf minder met het aan jezelf werken. Misschien ben jij juist wel goed in het behalen van je doelen. Dan nog vind ik de planner ook voor jou geschikt. Juist door de vele ruimte in de planner van zowel een week- als maandplanning. Je hebt zat plek om zowel je afspraken als je to-do list op te schrijven.

purpuz-planner-2019-review-5

Het enige wat ik niet gebruik uit de planner is de tijdplanning per dag. Ik wil mezelf geen tijdsdruk opleggen als het geen vaste afspraak is. Ook vind ik het fijn om geen vaste volgorde van werkzaamheden te hebben. Als ik mij niet goed kan concentreren, dan doe ik eerst de punten waar ik weinig bij na moet denken. Ik wil hierin kunnen schuiven. Ik heb die mogelijkheid ook, omdat ik door de chronische pijn weinig werk. Ik besef me dat niet iedereen in die positie is als je een hele strakke planning moet hebben of op tijd afspraken moet maken.

Is het een aanrader?

Ja! De Purpuz planner is een aanrader voor iedereen. Het is een prachtige, dikke planner met een harde kaft. De pagina’s zijn van goede kwaliteit en met wat dikker papier. Het is geen planner die je even in je handtas propt, maar persoonlijk vind ik dat niet erg. Het is een werkboek en planner in één, waar ikzelf vooral thuis mee aan de slag ga. Het geeft ruimte om je positieve en energievreters op te schrijven. Aan de achterzijde heb je nog eens extra ruimte om nog meer creativiteit kwijt te kunnen.

purpuz-planner-2019-review-quotes-1

Ik vind het fijn om de dingen die me bezig houden, op te schrijven. Zowel de dingen die komen gaan als de dingen die al geweest zijn. De planner geeft je de ruimte en die kan je benutten. Wil je even geen doelen opschrijven voor die maand of week? Dan is dat natuurlijk ook prima. Je wordt niet overhoord en je krijgt geen strafpunten. Het is voor jezelf. Maak gebruik van de coach in de planner wanneer jij dat wilt.

De Purpuz planner is er in het antraciet en roze. In het antraciet kost de Purpuz planner op bol.com € 34,99. In het roze kost de Purpuz planner op bol.com € 39,99.

Volg jij me al op InstagramFacebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer. 

 

13 reacties

Tessa 19 februari 2019 - 17:23

Fijn dat dit systeem zo goed voor je werkt. Zelf hou ik een journal bij: ik schrijf over mijn dag, things to do, lijstje, ik plak, ik handletter, ik doe er alles in.

Reply
Lodi 20 februari 2019 - 08:04

Mooi deze planner, zelf ik ben ik van de Bullet Journal, maar ik kan me voorstellen dat een planner als dit heel erg fijn is. Vooral als je wel wilt plannen maar niet te veel tijd er aan wilt zitten.

Reply
Chicamoms 20 februari 2019 - 08:52

Klinkt als een fijne planner. Kan je ook op de helft vh jaar bv beginnen of is het ook een echte agenda?

Reply
Daphne - verdraaid mooi 20 februari 2019 - 09:57

Het is een planner en agenda in één. Natuurlijk kun je op de helft van het jaar beginnen. Het is nooit te laat om te starten met het bereiken van je doelen!

Reply
Nicole Orriëns 20 februari 2019 - 09:01

Wat fijn dat je er zoveel aan hebt. Het klinkt ook als een goede planner. Zelf ben ik ook erg van de papieren agenda’s.

Reply
Marieke 20 februari 2019 - 09:02

Ik begrijp zelf een notitieboek à 2,50 van de Hema, waar ik alles wat zakelijk betreft in schrijf. Ik maak er zelf een soort agenda van, werkt voor mij heel prettig. Deze ziet er in tegenstelling tot mijn notitieblok er heel erg leuk en gezellig uit, maar wel duur als je het vergelijkt met mijn boekje 😉

Reply
allaboutbertina 20 februari 2019 - 11:18

Wat een super leuke planner! Ziet er echt heel mooi en overzichtelijk uit.

Reply
Wanda 20 februari 2019 - 22:34

Lijkt me absoluut een handig systeem, vooral omdat het gewoon niet digitaal is waardoor je niet nog extra online bent. Zelf maak ik altijd to do lijstjes, dat werkt ook prima, maar de extraatjes van zo’n planner vind ik wel enorm interessant, dus ik ga zeker even kijken bij Bol.

Reply
ingrid 21 februari 2019 - 07:45

op de een of andere manier ben ik niet zo van de plan hulpmiddelen. zelf werk ik met lijstjes en dat voldoet prima

Reply
MC Kleuver 21 februari 2019 - 08:49

Het doel van de planner daar kan ik mij zeker in vinden. Ik heb echter het ‘zusje’ gekozen. Namelijk de Essentialiving planner. De Purpuz vond ik te vrouwelijk, haha.

Reply
Balou 21 februari 2019 - 09:17

Prachtige planner! Kleine stapjes en je komt vooruit…💕

Reply
Maaike | Travelbliss 21 februari 2019 - 09:41

Wat een prachtige planner. Ziet er mooi en handig uit!

Reply
Janet 2 maart 2019 - 18:16

Wat een mooie plannen. Ziet er mooi strak uit, ik vind de prijs wel wat aan de hoge kant.

Reply

Plaats een reactie