Onmisbare skincare stappen komende lente 

door Daphne - verdraaid mooi
onmisbare-skincare-stappen-komende-lente-beautyblogger-verdraaidmooi

Wat kun je toch intens genieten van de zon als je hem maanden nauwelijks gezien hebt! Misschien zijn de temperaturen er nog niet helemaal naar, maar ik krijg er lentevibes van. Zit je vanaf het eerste zonnestraaltje met je gezicht in de zon? Vergeet het dan niet goed te verzorgen en beschermen. Ik laat je drie skincare stappen zien die ik altijd gebruik en die wat mij betreft onmisbaar zijn komende lente.

De drie stappen waar ik het over heb, zijn exfolianten, serums en zonnebrandproducten. Allemaal uniek om hun huidverbeterende en -beschermende eigenschappen.

Exfoliant | herstel zonschade

Toevallig heb ik kort geleden nog een uitgebreid artikel gewijd aan het belang van exfoliëren, waarbij ik het hoe, wat en waarom uitlegde en de verschillen vertelde tussen een AHA en BHA exfoliant. Lees dat zeker even als je niet weet welke variant goed voor jouw huidtype kan zijn. Hier nog even een korte opfrisser waarom een exfoliant onmisbaar is richting de lente.

onmisbare-skincare-stap-zon-exfolieren-exfoliant-herstel-zonschade

Met het gebruik van een exfoliant komt de onderliggende, gezonde huidlaag tevoorschijn doordat de bovenste laag dode huidcellen op milde wijze verwijderd worden. Zo ga je onder meer verstopte poriën en puistjes tegen, wordt de doffe en oneffen huidteint verhelderd en zonschade hersteld. Zo voelt en ziet je huid er egaler en zachter uit en wordt skincare beter door de huid opgenomen. Ook vind ik dat je huid altijd egaler bruin wordt als je consequent bent met je exfoliant. Al geldt dat natuurlijk voor het juiste gebruik van alle skincare producten.

Let wel op dat je huid na het exfoliëren gevoeliger kan worden voor UV-straling, omdat je dat buitenste schildje van je huid verwijdert; die dode huidcellen. Natuurlijk is het aan de andere kant zo dat een exfoliant met bepaalde zuren juist zonneschade tegengaat en ontstekingsremmend en kalmerend werkt. 

Serum | boost en ondersteun

De een heeft een tien-stappenplan als het gaat om huidverzorging en de ander houdt het beduidend beknopter. Een product wat snel overgeslagen wordt, is een serum. Je brengt immers toch ook al een (vaak hydraterende) crème aan? Toch doet een serum veel meer dan je in eerste instantie zou denken.

onmisbare-skincare-stap-zon-serum-boost-ondersteun-bescherm-invloeden-van-buitenaf

Serums kunnen vaak dieper in de huid dringen en beter opgenomen worden door de huid, omdat ze relatief kleine moleculen bevat ten opzichte van een crème. Je hebt er door de lichte textuur maar een beetje van nodig, terwijl de concentratie aan werkzame stoffen vaak hoger ligt en het je huid daarom echt een oppepper kan geven. Zeker in de lente en zomer kunnen diverse invloeden van buitenaf, zoals de zon (maar ook de airco binnen), veel van je huid vragen, waardoor het onder andere vochtarmer kan worden. 

Maar… Wat voor serum kun je het beste gebruiken? Dat verschilt natuurlijk per huidtype en -behoefte. Wat je zeker terug wilt zien, zijn antioxidanten, zoals vitamines B3, C en E. Die ondersteunen de barrièrefunctie van de huid en beschermen de cellen tegen vrije radicalen van buitenaf. Niacinamide (vitamine B3) remt daarnaast ook de pigmentvorming dat je onder meer kunt oplopen door teveel UV-stralen. Ook van hyaluronzuur worden veel vochtarme huidjes blij, omdat het de huid intens hydrateert.

Zonnebrand | bescherm tegen UVA en UVB

Ik hoop dat ik niemand meer uit hoef te leggen waarom een zonnebrand belangrijk is als je de deur uit gaat? Ook als de zon niét schijnt, is het een musthave stap in je routine voor het goed beschermen van je huid. Daarbij is een SPF hét anti-aging geheim, want wist je dat UVA-straling 90% van de huidveroudering veroorzaakt? Het verslapt de huid en vermindert de elasticiteit, waardoor er gemakkelijk rimpels kunnen ontstaan. Mooi oud worden, willen we toch allemaal?!

onmisbare-skincare-stap-zon-uva-uvb-stralen-zonnebrand-zonbescherming

Zeker UVA-stralen zijn heel gevaarlijk, omdat ze zelfs door wolken en glas kunnen komen. Daarom is het heel belangrijk om je altijd te beschermen; weer of geen weer. UVB-stralen, die wel worden tegengehouden door de wolken, zorgen voor dat bruine kleurtje, maar dus ook voor huidverbranding, zonneallergie en huidkanker. Het is dus van belang om beschermd te zijn voor beide varianten en dus zowel je gezicht als lichaam in te smeren. Denk ook aan die zones die je zo snel kunt vergeten, zoals je oogleden, oren, lippen, de hielen van je voeten en nek. Ik ben zelf vooral een kei om dat laatste punt te vergeten als ik me insmeer met mijn haar los en vervolgens buiten mijn haar op steek… 

Nog een laatste tip: wees niet te zuinig met de producten en vooral niet met de zonnebrand. Je hebt een goede laag nodig om je huid optimaal te kunnen beschermen. Daarbij is het van belang om je tussendoor nog eens opnieuw in te smeren om de hele dag beschermd te zijn. Wil je je make-up niet verpesten? Dan zijn er genoeg sprays die je over je make-up aan kunt brengen. Geen smoesjes meer dus… 😉

Alle items shop je bij De Bijenkorf. Zitten ook al deze stappen in je skincare routine?

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer. Bron afbeeldingen: debijenkorf.nl.

1 reactie

bychristiana 17 maart 2022 - 12:27

Haha, geen smoesjes meer;-) Ik merk tijdens mijn werk wel dat steeds meer mensen echt het belang van een goede UV bescherming snappen en gelukkig maar.

Reply

Plaats een reactie