Nieuw bed uitzoeken met rugklachten

door Daphne - verdraaid mooi
nieuw bed met rugklachten chronische rugklachten rugpijn

Met een rugaandoening een nieuw, goed bed aanschaffen vond ik, door de hoge prijs, bijna net zo spannend en stressvol als het kopen van ons huis. Lig je na een hele nacht nog steeds even goed als na een paar minuten in de winkel? Na een enorme zoektocht met slaapmetingen, proefliggen en veel kilometers rijden, zijn we uitgekomen bij een Auping bed. In dit artikel vertel ik me mijn positieve ervaring over het merk, maar mijn negatieve ervaring over de dealer. Ook vertel ik meer over diverse slaapmetingen en waarom we diverse keuzes gemaakt hebben. 

Slaapmeting | wat spook je uit

Laat ik voorop stellen dat ieder lichaam en iedere rug anders is. Dat dit bed voor mij goed is, wil niet zeggen dat het voor een ander ook een goede match is. Laat je daarom goed voorlichten en laat, waar mogelijk, een slaapmeting doen die uitwijst wat je uitspookt als je slaapt. Je kunt bijvoorbeeld wel op je linkerzij in slaap vallen, maar misschien lig je daar de rest van de nacht niet meer op. Ik liet een paar jaar geleden al een slaapmeting doen met een SlaapID via een slaapfysio en schreef daar al een uitgebreid artikel over. Door deze slaapmeting ben je je meer bewust van je slaapgedrag. Ik kwam er achter dat ik bijna de hele nacht op mijn rug lig en nauwelijks beweeg. Dat is natuurlijk niet optimaal voor je lichaam, maar wel een bekend fenomeen bij scoliosepatiënten.

Een ander soort meting dat we hebben laten uitvoeren en wat slechts een paar minuten duurde, was een meting waarbij ze de drukpunten van je lichaam meten: SLAAP-DNA van Ergosleep. Zodra je de drukpunten weet en de punten waar je wat meer ondersteuning kunt gebruiken, kun je de lattenbodem per lat aanpassen aan jouw lichaam. Daar hoef je echt niet continu je bed voor af te halen net zoals met de lattenbodems van vroeger. Aan de zijkant zit namelijk per lat een pin, die je zo naar wens kunt instellen. In principe een hele handige optie voor mensen met een ‘normale’ rug. Alleen heb ik door de kromming in mijn rug een andere ondersteuning nodig wanneer ik op mijn linkerzij lig dan op mijn rechterzij.

Hoe kwamen we bij Auping uit?

Eigenlijk was in eerste instantie Auping helemaal geen optie voor ons. Niet alleen omdat Auping behoorlijk prijzig is, maar vooral ook omdat we door de Van Der Valk bedden heel enthousiast werden over de bedden van Swiss Sense. Alleen staan die type bedden niet in de winkels van Swiss Sense én werden net de type bedden veranderd voor nieuwe en die waren behoorlijk wat harder dan de oude. Na wat proefliggen op ander type bedden van het merk, kwamen we er al snel achter dat we geen perfecte match vonden.

auping bed review ervaringen verschil soorten matrassen

Tijdens een weekendje Landal stuitten we op Auping, omdat die bedden uit de huisjes ook beter lagen dan dat we in andere accomodaties gewend waren. Alleen ook daar kwamen we tot de ontdekking dat die type bedden speciaal gemaakt worden voor een bedrijf en ze dus niet voorkomen in de winkels. Ze zijn wat meer hufterproof en geschikt voor hele zware mensen. Alleen had Auping wel gelijk heel wat bedden die ons wel aanspraken en wel comfortabel lagen. Je hebt natuurlijk heel wat Auping dealers en wij kwamen uit bij de Auping Store bij Woonboulevard Poortvliet XXL. Zij hebben een grote collectie aan bedden in de showroom staan.

Auping bed | veel comfortvarianten & motoren

Voor de keuze van het type matras heeft mijn vriend mij gevolgd, omdat hij, zoals hij zelf zegt, nog kan slapen op een houten plank. Waar ik bij ons oude bed tegenaan liep, was de hardheid en daarom wist ik in ieder geval dat ik een zachter bed wilde. Alleen het voordeel bij Auping is dat je per type matras drie hardheden hebt, waarbij gekeken wordt naar je gewicht. Bij een bepaald gewicht heb je een bepaalde ondersteuning nodig en daar zorgt die type hardheid dus voor. Zo had mijn vriend toch nog de ondersteuning die voor zijn lichaam wenselijk is. Natuurlijk ligt de uiteindelijke keuze bij jezelf, maar het is een mooie richtlijn.

Wij hebben gekozen voor het Prestige Boxspring Matras. Dat type was op moment van aankoop het meest luxe matras. Dankzij de schouder- en heupzone krijg je een extra goede ondersteuning. Daarbovenop kozen we voor een topdekmatras, oftewel een topper. Ook de Prestige variant in de uitvoering Rich voor een extra zacht liggevoel. 

auping bed review prestige matras topper topdekmatras ervaringen verschil soorten matrass

Naast het type bed, matras en topper krijg je ook de optie of je een elektrisch verstelbaar bed wilt met dus een motor; of nou ja… drie motoren. Wij hadden het bed in eerste instantie besteld zonder motor, maar zijn daar binnen een halve week al op terug gekomen door familie die daar ook aan het kijken waren naar een nieuw Auping bed. En gelukkig maar, want wat een verrijking! Wij hebben gekozen voor twee motoren: een variant waarmee je de rugzone kunt verstellen en een variant waarmee de voetenzone kunt verstellen. Bij die laatste variant krijg je een knik in je knieën, waardoor de spanning van je onderrug gaat. Met derde motor verstel je het hoofdeinde, maar dat kun je makkelijk oplossen met je eigen kussen. 

Splittopper | je eigen wensen invullen

auping bed review prestige topper topdekmatras lus zo zit het vast niet verschuiven zo blijft topper op plek ervaringen soorten

Aangezien mijn vriend en ik beiden een elektrisch verstelbaar bed hebben, kozen we voor een splittopper. Zo kunnen we apart van elkaar onze favoriete positie instellen en hoeven we geen rekening te houden met de ander. Hiervoor kregen we de aanbeveling om het beddengoed van Auping zelf aan te schaffen, omdat dit beter zou passen dan een ander merk. Alleen een ander (goedkoper!) merk is net zo goed. Zeker omdat de split in het beddengoed korter is dan in de topper zelf, dus het past toch niet 100% perfect.

auping bed review prestige splittopper split topdekmatras lus zo zit het vast niet verschuiven ervaringen soorten

Geen kussen match, maar wel bij Van Cadsand Slaapcomfort

van cadsand slaapcomfort review ervaringen kussen binnenuit vestiging

Helaas ben ik bij Auping niet geslaagd voor het perfecte kussen, maar gelukkig wel bij Van Cadsand Slaapcomfort.

van cadsand slaapcomfort review ervaringen kussen

De bedden van dit merk waren voor mijn rug helaas geen match, maar het concept is echt fantastisch! Je kunt namelijk ALLES aanpassen aan jouw slaapbehoefte. Eigenlijk is het een bouwpakket, waarbij je echt delen van je matras kunt wisselen voor de perfecte houding en het perfecte comfort. Daarbij is de eigenaar ongelofelijk vriendelijk en heel vakbekwaam. Ondanks dat we daar geen bed gekocht hadden, heeft hij me fantastisch geholpen met het vinden van het juiste kussen en mocht ik er zelfs een aantal nachten op proefslapen. 

van cadsand slaapcomfort review ervaringen kussen

De kussenhoes die er automatisch bij zit, is onwijs stevig en heb ik al verschillende keren meegenomen op vakantie.

Onze ervaring met Woonboulevard Poortvliet XXL

Als je advies wilt inwinnen, dan zit je, bij de verkoper die wij in ieder geval hadden, zeker goed. Hij had er alle kennis van en kon ons erg goed adviseren. Alleen zodra je over wilt gaan tot aankoop, zou ik wegrennen. 😅 

Levering en eerste montage van het bed

Het ‘gemieter’ begon al bij de levering van het bed. De bezorgers waren ongelofelijk vriendelijk en deden echt hun best, maar zij hadden geen ervaring met het opzetten van een Auping bed; laat staan een elektrische variant. Zij begrepen zelf ook niet waarom andere collega’s die klus niet gehad hadden en zijn met de handleiding in de hand het bed gaan installeren. Een paar maanden na het plaatsen heeft Poortvliet aangegeven dat dit inmiddels verholpen is, dankzij een nieuw systeem, waarbij ze werken met A, B, C… etc monteurs. Grappig genoeg stonden bij een servicemontage (daar vertel ik je zo meer over) weer dezelfde monteurs bij ons op de stoep, waarbij ze opnieuw niet snapten dat ze weer gestuurd waren. Het systeem is dus nog zo lek als een mandje of het hele verhaal klopt gewoon niet.

auping bed review ervaring woonboulevard poortvliet auping store klachten service

Tijdens het monteren van het voetbord bleek dat de twee steunen die aan de uiteinden van het bord zitten, niet op dezelfde hoogte zaten met zo’n 10 centimeter verschil. Daarom moesten nieuwe gaten geboord worden in het voetbord om het bord horizontaal te krijgen. Je betaalt natuurlijk niet bizar veel geld voor een Auping bed om vervolgens tegen gaten aan te moeten kijken. Helaas bleek onze gekozen stofkleur uit het assortiment te zijn. Voor het verhelpen ervan hebben we heel veel heen en weer gebeld en later gemaild voor een passende oplossing. Hiervoor heb ik contact gehad met verschillende medewerkers die elkaar (en soms zelfs zichzelf) enorm tegenspraken. Dan hadden ze weer niet genoeg stof voor het volledig nieuw bekleden van die zijde, dan toch weer wel alleen dan zou je kleurverschil zien, dan toch ineens weer geen kleurverschil, dan alleen een lapje naaien over de gaatjes en dus over de andere stof… En ga zo maar door. Dan zouden we ons voetbord slechts 2 weken kwijt zijn, dan weer 6 weken, waarbij ze het voetbord twee weken voor het ophalen door de leverancier bij Poortvliet zelf al bij ons thuis zouden ophalen, en twee weken nadat de leverancier het terug gebracht heeft bij Poortvliet pas weer leveren; vier verloren weken dus. Ook waren soms ineens weer foto’s en informatie kwijt en moesten we dingen opnieuw aanleveren. En niet gewoon één keer natuurlijk hè. 😉 Lang verhaal kort: geen enkel vertrouwen meer in de oplossing door alle tegenstrijdige verhalen. 

Een gekke tik in de motor | kapot of toch niet?

De eerste weken na het plaatsen van het bed, hebben we natuurlijk gespeeld met de standen van de motoren: wat werkt voor ons en wat ligt er lekker. Daaruit ontdekten we twee punten. Vanaf een bepaalde stand bij het omhoog en omlaag doen van het bed zat er een knikpunt, die je ook echt goed voelde. De motoren leken ergens op aan te draaien en dat was bij beide motoren aan het hoofd- en voetdeel het geval. Bij de servicemelding bleek dat er bij de montage een haakje vergeten was en bij een ander punt het bed weer te stevig aan was gedraaid. Dat is toen prima opgelost. Maar toen…

Na bijna een jaar bleek het toch niks…

Bij het volledig omhoog doen van beide beddelen bleken diverse motoren (we hebben er in totaal vier; twee aan elke zijde van het bed) door te tikken en niet af te slaan. Dat hebben we gemeld met de vraag of dit normaal is en daarom zijn er monteurs komen kijken. Die gaven aan dat dit niet klopt en hebben toen nieuwe motoren besteld. Toen dat opgelost was, bleken ook andere motoren (soms gewoon aan dezelfde zijde, soms op een andere plek) hetzelfde te doen en ook dan zijn er opnieuw motoren besteld en vervangen. Helaas bleek toen opnieuw die tik niet verholpen te zijn en is, na bijna een jaar, Auping zelf ingeschakeld. Die was net een paar minuten binnen en gaf aan dat die tik gewoon normaal was. Dus we zijn tot drie keer toe veel tijd en energie kwijt geweest aan het ontvangen van monteurs en regelen van zaken voor iets wat gewoon normaal was. Onkunde waar wij als klant de dupe van zijn. Als de communicatie en vaardigheid vanaf het eerste moment goed was geweest, dan hadden we hier niet steeds contact over moeten hebben en was een simpele ‘dat hoort zo; dat is geen probleem’ voldoende geweest.

auping bed review prestige topper topdekmatras lus zo zit het vast niet verschuiven ervaringen soorten

Ene beddeel hoger dan het andere

Bij het nalopen van het bed met de monteur van Auping, kwamen we er achter dat het ene deel van het bed hoger gaat dan het andere deel. De monteur wist niet of en hoe hij dat op zou kunnen lossen en zou de vraag daarom bij de technische dienst neerleggen. Hij gaf al aan dat dit lang zou kunnen duren en daarom waren we niet verbaasd dat we nog niets gehoord hadden. Helaas bleek na maanden wachten dat dit intern niet goed gecommuniceerd was en ze van geen terugkoppeling af wisten. Uiteindelijk bleek er niks gedaan te kunnen worden aan het verschil.

Verder kwam de monteur van Auping er bij het nalopen van het bed achter dat niet alles goed gemonteerd was door Poortvliet monteurs. Nogmaals: dat vind ik niet te wijten aan de monteurs zelf, aangezien zij normaliter vrijwel nooit in contact kwamen met een Auping bed en ze het dus simpelweg niet konden weten. Dat heeft dus meer te maken met het opleiden en aansturen van én het goed plannen van de juiste mensen op de juiste klussen.

Te snel het bedrijf aanbevolen

Waar ik eigenlijk nog het meest van baal is dat we naar aanleiding van onze positieve ervaring in de showroom mensen in onze omgeving hebben aangeraden om daar een kijkje te nemen voor een nieuw bed én nieuwe meubelen. Ook zij hadden in de showroom dezelfde fijne ervaring als ons, maar helaas ook hele vervelende ervaringen voor-, tijdens- en na het monteren van alle items op locatie. Als ik had geweten wat ik nu wist, had ik die tip nooit gegeven. En middels deze eerlijke review wil ik je behoeden hetzelfde te doen. Natuurlijk kunnen we toevallig met meerdere bekenden pech hebben, maar voor ons is de maat vol.

Een goede nachtrust hadden we dus in eerste instantie zeker niet. Al lag dat dus niet aan de kwaliteit van Auping. Zou ik nog eens een Auping bed aanschaffen? JA! Zal ik ooit nog eens iets aanschaffen bij Poortvliet? No way!

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

4 reacties

Willemse 13 januari 2023 - 10:31

Jeetje mina wat een gedoe zeg!
Wat ontiegelijk vervelend.
Dit gaat ook niet over kleine bedragen.
Fijn dat je het aan durfde een eerlijke review te plaatsen.
Ik denk dat veel lezers hier wat aan gaan hebben.
Zowel over Auping zelf als over de service.

Reply
Sonja 14 januari 2023 - 06:47

Duidelijk verhaal van miscommunicatie intern en aansturing landing en organisatie, jammer dat je het zo hebt ervaren maar gelukkig een goed merk hebt gekocht. Nu hopelijk veel slaap comfort 😉

Reply
Natascha 16 januari 2023 - 16:17

Goed artikel! Precies om deze reden doe ik vaak uitgebreid onderzoek als ik iets duurs koop. Al kan het dan nog wel mis gaan. Sowieso kan er van alles mis gaan, dat kan gebeuren. Het gaat erom hoe je dat oplost 😉

Reply
bychristiana 20 januari 2023 - 14:08

Pff, wat een gedoe zeg, heel vervelend allemaal. En het is ook niet om iets kleins of zo;-( En een goed matras / bed is ZO belangrijk. Ik had mijn matras nietsvermoedend in de opslag gezet en dacht er weer lekker op te gaan liggen na de verhuizing, maar niets was minder waar. Door het staan was het matras aan een kant helemaal ingezakt en toen heb ik dus een nieuwe gekocht. Ik had daar niet een heel groot budget voor dus ik ben toen voor 1 van de goedkopere van ikea gegaan en wat denk je; die ligt ge-wel-dig;-)

Reply

Plaats een reactie