Maak het verschil: ken je lichaam

door Daphne - verdraaid mooi
Ken-je-lichaam-scoliose-bocht-kromming-1

Scoliose en behandelmethoden. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Welke dingen zijn daarom nou goed om te hebben, ervaren of doen voor (bijna) elke scoliose-rug ongeacht de soort behandeling die je volgt? In deze reeks vertel ik je de komende periode verschillende punten die mij geholpen hebben en voor mij het verschil hebben gemaakt in mijn zoektocht. Vandaag het eerste deel in deze reeks, namelijk ‘ken je lichaam’.

Ken je lichaam

Ik heb een rug met een flinke gebruiksaanwijzing. Die gebruiksaanwijzing is nooit compleet en helemaal af, want ik kan simpelweg geen invloed uitoefenen op mijn bocht en ik blijf daarom altijd met verschillende vraagtekens zitten. Hoe ik daarom met mijn lichaam om moet gaan is een leerproces en dat blijft ook zo.

“Scoliose is een kromming in je ruggengraat”, als je ermee bekend bent, dan kan je deze zin wel dromen. Maar hoe loopt die kromming bij jou? En wat zijn de gevolgen? Weet jij goed om te gaan met de manier hoe de kromming loopt? Het is erg belangrijk om je eigen lichaam en kromming goed te kennen. Als dat zo is, ben je namelijk ook in staat hier goed op in te spelen.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat als je je kromming kent en de punten volgt, je ineens nergens meer last van hebt. Verre van hoor! Het draagt alleen wel bij aan je kennis over je eigen lichaam. Daarnaast kun je de problemen in je lichaam, de pijn die je ervaart, als het goed is steeds beter onder woorden brengen bij bijvoorbeeld een arts of fysiotherapeut. Je kunt patronen doorbreken en kennis opdoen door gemakkelijker in te spelen op de dingen die over jouw lichaam tijdens dit soort afspraken gezegd worden.

Hoe leerde ik mijn lichaam beter kennen?

De afgelopen jaren ben ik steeds meer over mijn lichaam te weten gekomen. Ik deed dit door zowel goed naar mezelf als verschillende artsen te luisteren. Toch kon ik nooit helemaal goed de vinger erop leggen. Vooral omdat ik vaak ook tegenstrijdige verhalen van artsen hoorde. Wat is dan juist en wat niet als je zelf niet goed ziet wat er met je lichaam gebeurt als je een bepaalde beweging maakt? Mike Kattenbelt, fysiotherapeut van het Sport Medisch Centrum Papendal, heeft hierbij mijn ogen geopend. Zowel de kijk op mijn lichaam in het dagelijkse leven als tijdens trainingen.

Door de continue overbelasting van mijn spieren, raakt mijn lichaam erg snel vermoeid en ga ik automatisch (onbewust!) nog meer in de bocht hangen. Mike leerde mij hoe ik ‘uit de bocht’ kon gaan staan door een paar simpele trucs. Het begint natuurlijk met erachter te komen hoe jouw lichaam in elkaar zit, hoe jouw bocht loopt en wat jij er uiteindelijk mee kunt. Ik sta bijvoorbeeld graag op één been. Ik heb geleerd dat als ik mijn rechterknie buig, mijn onderste bocht rechter wordt. Buig ik mijn linkerknie, dan wordt de onderste bocht juist erger. Het zijn kleine dingen, maar juist die dingen maken een wereld van verschil.

Uit de bocht staan

Ik kreeg als huiswerk mee om voor een passpiegel te gaan staan en te kijken wat er met mijn lichaam gebeurt als ik van houding wissel. Mijn vriend ging dan achter me staan, zodat hij precies van de achterkant kon zien wat ik deed en wat er gebeurde als ik van houding wisselde. Zo kon ik steeds beter begrijpen waarom ik een arm of een been op een X manier moest zetten, om zo ‘uit de bocht’ te gaan staan en op die manier mijn houding op de goede manier te kunnen stimuleren. Zowel in het dagelijkse leven als tijdens trainingen.

Ken-je-lichaam-scoliose-bocht-kromming

Kleine disclaimer: als je niet precies weet hoe je bocht loopt en wat jij kan doen om ‘uit de bocht’ te gaan staan, begin er dan vooral zelf ook niet aan! Voor je het weet ben je bij bijvoorbeeld een S-bocht goed bezig voor de ene bocht, maar heel slecht voor de andere bocht. Laat een professional meekijken die jou precies kan vertellen wat goed is voor jou.

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

35 reacties

Judith 20 april 2018 - 09:15

Jeetje ik had hier nog niet eerder over gehoord. Is wel wat anders dan een beetje last van je rug

Reply
Lodi 20 april 2018 - 09:18

toen ik vroeger op een orthopedische afdeling werkte in het ziekenhuis, kwam ik vaker met Scoliose in aanmerking, ik denk dat het voor jou maar ook voor zo veel anderen goed is om je lichaam te leren kennen. ik merk het zelf nu ik aan het revalideren ben i.v.m. knieklachten.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 20 april 2018 - 22:49

Sterkte en succes met revalideren!😘

Reply
nicole 20 april 2018 - 09:22

Ik denk dat het zeker goed is om naar je lichaam te luisteren en het beter te leren kennen. Ik zou daar ook wat meer werk van moeten maken vind ik.

Reply
Priscilla 20 april 2018 - 09:43

Ik had hier nooit eerder over gehoord. Inderdaad heel goed dan om je lichaam te leren kennen.

Reply
Daisy 20 april 2018 - 10:21

Inderdaad is het heel goed luisteren naar je lichaam! Dat is denk ik ook wel een van de belangrijkste tips die je kan geven.
Fijn dat je deze tips deelt met anderen!

Reply
Marjolein 20 april 2018 - 10:21

Je lusitert heel goed naar je lichaam, goed om te lezen, fijn artikel en vooral diegene die er mee te maken hebben

Reply
Kreanimo 20 april 2018 - 10:44

Of je nu iets aan de hand hebt of niet, het luisteren naar je lichaam is altijd belangrijk denk ik.

Mooie tips!

Reply
Daphne - verdraaid mooi 20 april 2018 - 21:24

Absoluut! Bedankt voor je compliment😘.

Reply
Debbie 20 april 2018 - 11:58

Voor mij heel herkenbaar met vanaf mijn 13e ook een scoliose in mijn rug. Maar balans er in vinden blijft moeilijk. Hoe je s ochtends opstaat bepaalt je dag. Ik vind het leuk om jou verhalen te lezen en voelt als dat ik niet de enige ben die is en blijft worstelen.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 20 april 2018 - 21:23

Wat vervelend voor je! Inderdaad: het begin van je ochtend bepaalt je dag. Dat herken ik zeker. Je bent zeker niet de enige! Fijn om lotgenoten te vinden. Sterkte ermee!😘

Reply
Tania 20 april 2018 - 18:24

Hier had ik nog niet eerder over gehoord. Goed dat je naar je lichaam luistert

Reply
SarahJM 20 april 2018 - 19:06

Fijn dat je hierover schrijft! Heb geen scoliose maar wel vaak met pijn te kampen en elke keer manieren ontdekken om er mee om te gaan heel herkenbaar wat je schrijft!

Reply
Blog & Beauty 20 april 2018 - 19:22

Wat een interessant stuk om te lezen. Mijn man heeft ook een verkromming in de ruggengraat, alleen bij hem is nog nooit de term scoliose gebruikt. Maar ik herken wel bepaalde dingen. Hij heeft ’s ochtends moeite met opstaan en zijn rug heeft dan eerst een uur nodig om weer bij te komen. Als hij een keer extreem last heeft van zijn rug dan kan hij ook niet rechtop staan maar staat hij helemaal in de vorm van zijn bocht. Ik vind dat jij ondanks alle pijn en alle narigheden eromheen wel heel goed mee weet te dealen. Petje af!

Reply
Daphne - verdraaid mooi 20 april 2018 - 21:22

Dat is vervelend voor hem! Als hij het wil laten controleren, dan zou hij altijd naar een huisarts kunnen gaan voor een verwijsbrief naar een orthopeed. Bedankt voor je compliment. Jij sterkte voor je man!

Reply
Melissa 20 april 2018 - 21:00

Een oud klasgenoot had hier ook last van maar moest er aan geopereerd worden. Lijkt mij erg vervelend

Reply
The lemon kitchen 20 april 2018 - 21:31

Hoi! Interessant om te lezen ik kende het echter nog niet. Lijkt me heel vervelend!

Reply
CustÒdia Chineva 20 april 2018 - 22:33

Dit klinkt heel interessant, het is wel fijn om naar je lichaam te luisteren, die geef mestaal aan hoe en wat…

Reply
Jouvence 20 april 2018 - 23:17

Wat een interessant artikel, ik kende dit nog helemaal niet, goed dat je erover verteld. Sterkte ermee!

Reply
Dhini 21 april 2018 - 10:39

Lijkt me heel erg vervelend! Heel veel sterkte! Om dit moment ben ik last van nek en schouders

Reply
Leonie 21 april 2018 - 11:27

Een vriendin van me heeft scoliose en heeft zelfs een operatie gehad aan haar rug. Het blijft een zwakke plek waar ze waarschijnlijk de rest van haar leven last van zou blijven houden. Goed naar je lichaam luisteren is de key!

Reply
tamara 21 april 2018 - 13:03

Hele goede blog ik heb zelf ook al jaren sinds een auto ongeluk rugklachten en leer steeds meer erover waardoor ik ermee kan omgaan of pijn kan vermijden

Reply
Marie-Lise (reislustig.be) 21 april 2018 - 21:18

Ik had nog nooit stilgestaan bij de kromming van mijn rug, maar ik zou dat inderdaad beter eens doen. Kan heel wat pijn en last voorzien…

Reply
karin 22 april 2018 - 13:30

ook als je geen scoliose hebt is het interessant om te weten. Ik heb een kapotte wervel en omdat ik weet hoe ik moet bewegen en hoe niet, heb ik er niet zo veel last meer van. Wat goed dat jouw vriend jou daar zo bij kan helpen!

Reply
Luc van de Wiel 22 april 2018 - 14:38

Ik had wel gehoord van scoliose, waar ik niet bij stil gestaan heb is dat de kromming per persoon verschilt. Al klinkt dat bij nader inzien wel logisch. Dan is luisteren naar je lichaam de enige oplossing, om te vinden wat bij JOU past!

Reply
Ferdi 22 april 2018 - 20:17

Mooi stuk!

Reply
Maddy 22 april 2018 - 22:27

Mooi geschreven! Mijn klasgenootjes is vroeger geopereerd aan scoliose dacht ik me te herinneren

Reply
Mariëlle 23 april 2018 - 09:56

wat goed zeg dit. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht. Ik ga wel eens naar de kraker, omdat ik blijkbaar scheef zit af en toe op werk, waardoor mijn botjes verkeerd gaan staan. Maar inderdaad misschien aanpakken waar het fout gaat, in plaats van steeds verhelpen;) wat wel helpt is dat ik nu een special stoel heb. En zelf zit ook al af en toe op een bal, zodat ik me bewust ben van mijn ingezakte houding ( lees de bal rolt bijna weg) hahahaha.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 24 april 2018 - 23:00

Aanpakken bij de bron is altijd goed, als dat bij jouw aandoening gaat. Zo’n balansbal maakt je inderdaad altijd goed bewust van je houding. Sterkte en succes ermee😘!

Reply
joop kamperman 23 april 2018 - 12:10

ik had er ook nog nooit van gehoord. pas al je in je directe omgeving iemand leert kennen, weet je hoe rijk je zelf bent als je niets mankeert.
luisteren naar je lichaam is toch altijd heel belangrijk

Reply
The lemon kitchen 23 april 2018 - 18:17

Knap hoe je er zo positief over verteld. Lijkt me vervelend! Mijn vriend is fysio en die probeert mij scherp te houden dat ik de juiste houding probeer aan te houden.

Reply
Anne 23 april 2018 - 18:26

Wat goed dat je er op deze manier mee aan de slag bent gegaan! X

Reply
Lindsey 23 april 2018 - 21:38

Mooi stuk om te lezen. Luisteren naar je lichaam is naar mijn mening ongelofelijk belangrijk

Reply
Laura / fitfunfab.nl 29 april 2018 - 13:43

Wat goed dat jij je lichaam zo goed kent.. is heel belangrijk maar vooral met je een ‘probleemgebied’ hebt. Ik heb dat ook rondom mijn nek en herken ook veel maar je moet blijven opletten en luisteren naar je lichaam want het verandert steeds…

Reply
Deborah 30 april 2018 - 12:32

De verschillende en vooral tegenstrijdige reacties van artsen kunnen je soms tot waanzin drijven.
Fijn dat jij iemand gevonden hebt die jou hier goed bij kan helpen. Geeft heel wat rust. En het aanpakken vanaf de bron ipv steeds tussendoor iets verhelpen dmv kraken of masseren werkt beter. Hoewel er met dat laatste niks mis mee is natuurlijk haha.

Reply

Plaats een reactie