Hoe is bij mij scoliose ontdekt?

door Daphne - verdraaid mooi
Steffie en Daphne Scoliosis Awareness Month

Het is de hele maand juni Scoliosis Awareness Month. Bij scoliose is een vroegtijdige diagnose erg belangrijk. Tijd voor mijn verhaal over dit onderwerp en waarom mijn moeder hierin heel belangrijk geweest is.

“Is dat het gipskorset onder je t-shirt?” vraagt een klasgenootje midden in de klas, terwijl ze ondertussen ongevraagd mijn shirt omhoogtrekt. Van schrik trek ik mijn shirt direct weer omlaag. Ik ben 11 jaar en heb sinds een paar dagen een gipskorset ter voorbereiding op mijn boston brace. Te jong en verlegen om mijn mond open te trekken, laat ik makkelijk over me heen lopen. Ik glimlach maar een beetje naar haar en zeg dat ik het op een ander moment nog wel laat zien.

Samen met mijn moeder heb ik vanochtend alle shirts uit de kast getrokken om te kijken welk shirt überhaupt nog past over dat lompe, kolossale ‘ding’. Uit de collectie shirts die enigszins wel passen en ik over het korset heen gewurmd krijg, bekijk ik samen met mijn moeder in welk shirt het gipskorset het minst opvalt. Ik voel me klein en onzeker.

Zonder mijn moeders aandrang en overredingskracht bij de huisarts, stonden wij nu niet voor de kledingkast met een gipskorset rond mijn romp. Door haar zal ik een brace moeten dragen tot ik uitgegroeid ben. Door haar is een ergere scoliose voorkomen. Wat als mijn moeder naar de huisarts geluisterd had die vond dat er eigenlijk niets mis was met mijn houding, maar eveneens niet eens de moeite nam om mijn rug zonder t-shirt te bekijken? Dan was ik waarschijnlijk nog een tijdje zo door geleefd, was de scoliose veel te laat ontdekt geweest en waren de gevolgen voor de bocht en andere lichamelijke klachten mogelijk helemaal niet meer te overzien. Door mijn moeders verantwoordelijkheid en haar onvoorwaardelijke moederliefde voor mij, is mij dat gepaard gebleven.

Buktest

De huisarts heeft mij, na de overredingskracht van mijn moeder, doorgestuurd naar Mensendieck. Hier werd al snel duidelijk dat er sprake was van scoliose en heeft deze therapeute mij doorgestuurd naar de orthopeed. Het is dus erg van belang dat ouders de houding van hun kinderen goed in de gaten houden. Richting de zomer is de houding bij kinderen door bikini’s en zwembroeken nog beter te zien. Je kunt door een snelle check met de buktest nagaan of er wat afwijkends te zien is aan de rug. Bij de buktest is bij scoliose namelijk vaak een bolling zichtbaar bij de ribben. Dit hoeft trouwens niet altijd goed zichtbaar te zijn, zoals bij mij. Laat er bij twijfel een specialist naar kijken die je kan helpen!

Hoe is de scoliose bij jou ontdekt en kijk je wel eens in je omgeving rond of er een bocht te zien is?

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

12 reacties

Gerdi 15 juni 2018 - 09:35

Zo zie je maar weer dat een moedergevoel toch echt klopt, fijn dat ze zo heeft aangedrongen! Op mijn werk zie ik veel mensen met een scoliose, dus ben er bij mijn kinderen ook altijd verdacht op.

Reply
lodi 15 juni 2018 - 09:36

Ik moet zeggen dat ik er niet naar kijk, terwijl ik er als verpleegkundige vaak genoeg mee te maken heb gehad. Al kijk ik natuurlijk wel kritisch naar mijn kinderen. Zo goed dat je moeder naar haar zelf is blijven luisteren en stappen heeft ondernomen.

Reply
Linda 15 juni 2018 - 12:57

Wat fijn dat jouw moeder er zo bovenop heeft gezeten. Zo zie je maar weer dat de ingevingen van moeders vaak juist zijn. Mijn nicht en oma hebben er ook last van, oma is zelfs helemaal vergroeid, dus ik zal hier bij mijn kinderen (als ik ze mag krijgen natuurlijk) ook zeker goed op letten!

Reply
Felice Veenman 15 juni 2018 - 13:05

o dit was iets wat ik echt niet wist !! EN ik heb nog wel een website voor jonge moeders!

Reply
Melissa 15 juni 2018 - 21:50

Wat super dat ze erzo op achteraan zat. Zelf ken ik niemand die het heeft

Reply
Nicole Orriëns 16 juni 2018 - 08:51

Maar goed dat je moeder er zo achteraan is gegaan zeg! Toch schrik ik altijd van verhalen dat professionals het dus niet goed inschatten eerst.

Reply
Sherry 16 juni 2018 - 10:16

Zo blijkt. maar weer eens dat moeders bijna altijd gelijk hebben. Heel goed van haar. Moeders zijn eigenlijk artsen. Bij mij zijn ook vaak verkeerde diagnoses gesteld, sterker nog ze wilden niet kijken. Of zeiden altijd die is jong dus ze kan niets hebben
Artsen komen vaak kennis tekort. Mijn moeder heeft het toen goed aangepakt. Ik ben daar erg blij om.

Reply
Karin 16 juni 2018 - 12:11

goed dat je moeder voet bij stuk heeft gehouden. dokters denken vaak dat wij moeders dramaqueens zijn, maar wij weten meestal toch echt wel wanneer er iets mis is.

Reply
Steffie 16 juni 2018 - 22:36

Wat een lieve reacties allemaal! Het doet mij nog heel veel pijn, dat Daphne zo haar best heeft gedaan, en ze naar alle
specialisten die haar behandeld hebben, heeft geluisterd, maar dat het weinig zoden aan de dijk heeft gezet.
Gewoon onvoorstelbaar dat ze altijd een lach op haar gezicht heeft. Dat ze zo optimistisch blijft!
Lieve schat, je bent een kanjer van een vrouw! Ik ben heel erg trots om de moeder te mogen zijn van zo’n
geweldige dochter! Ik hou van je ❤️

Reply
The lemon kitchen 20 juni 2018 - 14:42

Fijn dat je mama zo heeft geholpen <3

Reply
Patricia 22 juni 2021 - 16:17

Hoi Daphne, mijn dochter van nu bijna 13 heeft ook scoliose we zijn er achter gekomen nadat ze is aangereden.
We hadden zelf soms wel zoiets van die schouderblad steekt wat meer uit dan normaal.
Dus bij de eerste hulp hebben we het ook gelijk aangegeven of ze naar dr rug konden kijken maar omdat ze was aangereden werden er allemaal foto’s gemaakt en toen kon je ook duidelijk zien dat der ruggengraat een flinke s bocht boven en onder had na al wat behandelingen bij mensendieck en ook een bostonbrace verder
Doet onze dochter het echt zo goed ze moet de brace minimaal 20 uur per dag om.
Ook bij haar zijn we de kledingkast door gegaan en heeft ze ook veel kleding weg moeten doen maar daar integen kon ze wel weer shoppen voor nieuwe kleding😊
Ze is nu bijna 13 en het was ontdekt toen ze net 12 was dus we waren er opzich nog wel optijd bij.
Nu hopen dat de brace goed zijn werk doet en dat de operatie waar we het met de artsen over hebben gehad niet aan de orde hoeven te komen
Ze is ook nog onzeker over de brace want zij ziet dat ding natuurlijk maar als je niet weet dat iemand scoliose heeft en een brace draagt dan zie je het echt niet (met de juiste kleding aan dan)
Op school was het dus ook mega spannend voor dr toen ze naar school ging (voor het eerst naar de middelbare) de meiden uit haar klas weten het maar de jongens nog steeds niet!
Ik ben super trots op mijn meissie echt een topper is het!

Reply
Daphne - verdraaid mooi 23 juni 2021 - 18:31

Hi Patricia, dankjewel voor je openhartige berichtje! Wat onwijs heftig en schrikken dat je dochter aangereden is! Zo vervelend dat ze een brace moet dragen, maar ik hoop onwijs dat ze niet geopereerd hoeft te worden. Ik herken mezelf wel in de onzekerheid van je dochter. Ik was 11 toen ik mijn brace kreeg en vond veel kleding ineens vreselijk, omdat je veel te goed zag dat er iets onder zat wat er niet hoorde. En inderdaad: achteraf gezien zullen veel minder mensen gezien hebben dat ik een brace droeg, dan ik op dat moment zelf dacht. Hopelijk zullen de meiden (en misschien ook de jongens, als ze het door krijgen) uit haar klas een steun voor haar zijn als ze zich onzeker of onprettig voelt door haar brace. Heel veel sterkte en kracht gewenst en wat fijn om te horen dat ze zo’n topper is! 🥰

Reply

Plaats een reactie