Medische begrippen: haal er je voordeel uit!

door Daphne - verdraaid mooi
20180203 medische begrippen1

SCOLIOSE UITGELICHT:

Scoliose: Dit is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom, ofwel een vergroeiing van de rug. Bij scoliose is de bocht vanaf de voor- of achterkant de wervelkolom zichtbaar, waarbij de wervelkolom normaal gezien recht hoort te zijn.

Structurele scoliose: Deze scoliose komt voort vanuit een standsverandering van de wervelkolom en is niet te corrigeren.

Niet-structurele scoliose: Deze vorm wordt ook wel houdings- of functionele scoliose genoemd. Niet-structurele scoliose kan ontstaan door een beenlengteverschil of door een verkeerde houding. Dit is mogelijk te corrigeren met een hakverhoging of door houdingstherapie.

C-vormige scoliose: Dit is een scoliose met een enkelvoudige bocht. Hierbij groeit de wervelkolom naar één kant.

S-vormige scoliose: Dit is een scoliose met een dubbele bocht. Hierbij groeit de wervelkolom naar twee kanten krom en heeft dus twee bochten.

Torsie-scoliose: Bij een scoliose draait de wervelkolom vaak ook nog eens om haar as. Hierdoor ontstaat aan één kant op de rug en op de borst een bolling, gibbus genoemd. Dit wordt veroorzaakt door de ribben.

Progressieve scoliose: Scoliose die in graden toeneemt en dus verergert.

Kyfoscoliose: Dit is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom (scoliose) gecombineerd met een hyperkyfose.

Hoek van Cobb: ofwel Cobb-hoek. Dit is de gemeten hoek tussen de twee meest geroteerde wervels bij scoliose. De orthopeed meet deze hoek door dwarslijnen op de röntgenfoto te tekenen tussen de meest geroteerde wervels. De loodlijnen die daaruit ontstaan, vormen de hoek van Cobb. Door dit periodiek te meten, kun je nagaan hoeveel graden de hoek van je scoliose is en kun je dus nagaan of de scoliose stabiel blijft of verergert.

4 varianten van structurele scoliose:

  1. Idiopatische scoliose: Dit is een structurele scoliose. Deze vorm van scoliose ontstaat voornamelijk tijdens de groeispurt. De oorzaak hiervan is in ruim 80% van de gevallen niet bekend.
  2. Congenitale scoliose: Dit is een structurele, aangeboren scoliose. Deze vorm van scoliose ontstaat door één of meerdere aangeboren wervelafwijkingen. Deze ontstaan tijdens de eerste weken van de zwangerschap en zijn soms al te zien bij het echo-onderzoek van het ongeboren kind. De oorzaak is in veel gevallen niet bekend.
  3. Neuromusculaire scoliose: Dit is een structurele scoliose en wordt ook wel paralytische scoliose genoemd. Deze vorm ontstaat als gevolg van een spier- of zenuwziekte, zoals de ziekte van Duchenne.
  4. Degeneratieve scoliose: Dit is een structurele scoliose. Deze vorm treedt meestal op bij mensen ouder dan 45 jaar en ontstaat doordat op oudere leeftijd de hoeveelheid vocht in de tussenwervelschijf minder wordt en inzakt. In veel gevallen gebeurt dit niet symmetrisch, zodat er een verkromming ontstaat. Dit kan zowel gebeuren bij mensen die al bekend waren met scoliose en op latere leeftijd erger wordt, als bij mensen die voorheen geen scoliose hadden.

Naar de overzichtspagina met alle categorieën begrippen? Klik hier.

1 reactie

nicole 29 april 2018 - 10:46

Handig zo’n begrippenlijst. Niet alle medische termen zijn bekend namelijk.

Reply

Plaats een reactie