Goede voornemens en chronisch ziek: mismatch

door Daphne - verdraaid mooi
chronisch-ziek-goede-voornemens

We hebben 2018 uitgezwaaid en hebben massaal getoost op 2019. De beste wensen zijn uitgewisseld en er wordt met een frisse start naar het nieuwe jaar gekeken. Goede voornemens worden opgesomd en beloftes worden gemaakt.

Voor de een is het bedenken van goede voornemens een must en een aanmoediging voor zichzelf om verder te komen. Een goed voornemen bedenken kan dus een stimulans zijn, maar het kan juist ook voor jezelf een ballast zijn om iets te halen. Als ik iets in gedachten heb om te behalen, moét ik het voor mezelf ook behalen. Juist daarom is het opstellen van goede voornemens voor mij geen goed plan. Door mezelf iets op te leggen, creëer ik juist druk. Diezelfde druk die ik niet op moet gaan zoeken voor mijn lichaam. Ik heb het opstellen van goede voornemens weggestreept uit mijn agenda.

Wil ik dan helemaal niks behalen in het nieuwe jaar? Nee, natuurlijk loop ik ook stiekem met een lijstje in mijn hoofd. Alleen door het uitspreken van zo’n lijst, krijgen de woorden een betekenis voor de buitenwereld.

Eén goed voornemen?

Het enige goede voornemen wat ik wel durf uit te spreken, is het voornemen om naar mijn lichaam te luisteren. Toch is dit juist het goede voornemen, waarin ik minder goed ben om vol te houden. Juist door die zogeheten buitenwereld en mijn aard. Ik wil wel naar mijn lichaam luisteren, dolgraag zelfs, maar ik wil mensen ook niet teleurstellen als iets toch niet gaat zoals verwacht of gehoopt.

Ik kan doordat ik chronisch ziek ben, op dit moment zes uur per week werken op therapeutische basis. Toch is dit nog een ware uitputtingsslag en lukt dat zeker niet altijd om te behalen. Alsnog vind ik het dan moeilijk om op de rem te trappen en aan te geven dat het teveel is. Ik wil met al mijn kracht die ik heb, iets betekenen voor de buitenwereld voor zes uur per week. Op een of andere manier maak ik dan toch de keus om me aan mijn afspraak te houden, zes uur te werken, en zo mijn lichaam op de proef te stellen.

Ik stel mezelf teleur, maar niet de buitenwereld. Ik zeg niks. Misschien kun je hier toch nog een tweede goede voornemen tussen de regels door lezen?

Heb jij goede voornemens? Vind jij het moeilijk om deze vol te houden?

Dit artikel is een onderdeel van de reeks ‘maak het verschil’. In deze reeks vertel ik welke dingen volgens mij goed zijn om te hebben, ervaren of doen voor (bijna) elke scoliose-rug ongeacht de soort behandeling die je volgt. Je leest in deze reeks welke punten mij geholpen hebben en voor mij het verschil hebben gemaakt in mijn zoektocht. Wil je de andere artikelen lezen? Klik dan hier.

Volg jij me al op InstagramFacebook of YouTube

9 reacties

Anke 2 januari 2019 - 13:57

Je hebt stiekem wel gelijk: door het opstellen van een lijstje met goede voornemens, leg je jezelf soms wel veel druk op. Ik heb daarom voor mezelf een klein lijstje opgesteld met voornemens, ik wil onder andere dit jaar meer boeken gaan lezen.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 5 januari 2019 - 14:34

Leuk voornemen! Ik hoop dat het je gaat lukken!😊

Reply
Sherry 2 januari 2019 - 15:32

Ik weet uit ervaring hoe vervelend het is om een chronische aandoening/ziekte te hebben. Ik vind het erg knap dat je toch nog erbij kunt werken. Ik zie dat je bent sterk bent. Hopelijk brengt 2019 iets goeds voor jou. Ik ga je andere artikel ook lezen zo.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 5 januari 2019 - 14:33

Bedankt voor je lieve reactie. Ik wens jou ook een heel mooi 2019 vol geluk en gezondheid!

Reply
Jacqueline 2 januari 2019 - 16:32

Het ligt er naar net aan hoe groot je die voornemens maakt. Ik hou het klein en zorg daarbij goed voor mijn lijf, daardoor is het wel vol te houden en leg ik mezelf geen druk op. Ik ben bijvoorbeeld nu nog deels ziek gemeld, maar wil wel weer gaan opbouwen om mijn hele aanstelling te kunnen werken. En dat gaat me vast lukken!

Reply
Daphne - verdraaid mooi 5 januari 2019 - 14:33

Veel succes met opbouwen. Ik hoop voor je dat het lukt!😘

Reply
Tessa 2 januari 2019 - 19:12

Gelukkig nieuw jaar! Hopelijk wordt 2019 een mooi jaar

Reply
Daphne - verdraaid mooi 5 januari 2019 - 14:34

Jij ook een gelukkig nieuwjaar gewenst!😘

Reply
Kristof 16 april 2019 - 15:29

Ondertussen zijn we al een paar maanden verder, ik hoop dat het een beetje lukt met je voornemen?

Reply

Plaats een reactie