Geuren en emotie | welke invloed heeft het?

door Daphne - verdraaid mooi
invloed geur op emotie kalmeren verfrissen

In deze gekke en onzekere tijd komen bij veel mensen de muren op hun af en hoor je steeds vaker op het nieuws dat zij somber en gestrest zijn. Wist je dat geuren invloed hebben op je emotie en dus humeur? Hier kun jij handig op inspelen! Ik vertel je in dit artikel op welke manieren een geur de ruimte kan vullen en geef je wat voorbeelden welke geuren een bepaalde emotie op kunnen roepen.

Geur roept een emotie op

Niets is zo persoonlijk als de invloed van geuren en daarom kan je aromatherapie op verschillende manieren inzetten. Je kunt er ontspannen van worden, opgewekt of juist geïrriteerd. Wat voor de een rustgevend werkt, kan voor de ander overheersend zijn. Lavendel heeft bijvoorbeeld normaliter een rustgevende en ontspannende werking, maar ik heb er een hele andere associatie bij en vind de geur vaak echt niet lekker. 

Eucalyptus werkt verfrissend, kalmerend en helpt je om vrijer te ademen. Citroen werkt eveneens verfrissend, maar ook verkoelend en helpt je beter te laten concentreren. Kamille ontspant en werkt rustgevend. Vanille geeft een warm en veilig gevoel. Mandarijn vermindert een verdrietig gevoel en verlicht spanningen. Er zijn nog tal van andere voorbeelden, dus keus genoeg voor jouw perfecte geurmatch.

Verschillende soorten aromatherapie

Wanneer je erachter bent welke geur het beste voor jou werkt, heb je de keus uit vele soorten manieren om die geur de ruimte te laten vullen. De meest bekende is denk ik toch wel de geurkaars. Die verspreidt niet alleen een heerlijke geur, maar zorgt ook voor een warme, knusse sfeer. Precies wat we in deze tijd kunnen gebruiken. Wil je dat gevoel extra versterken? Dan raad ik je de Woodwick Knetterkaars aan. Die knettert daadwerkelijk tijdens het branden door de houten lont. Sluit je ogen en je krijgt het gevoel alsof je voor een echte open haard zit.

aromatherapie thuis soorten invloed geur emotie

Mijn persoonlijke favoriet zijn geuroliën die je in een aromalamp of -diffuser druppelt. Zo’n diffuser staat op mijn nachtkastje, waar iedere avond de geur van eucalyptus door de slaapkamer verspreid wordt. Echt een perfecte match voor mij om heerlijk tot rust te komen in verband met mijn verkleinde longinhoud en astma! 

Een andere bekende variant waarmee jij een heerlijke geur kan verspreiden, zijn natuurlijk geurstokjes. Ik heb ze letterlijk in iedere ruimte in huis staan. Zo heb ik bijvoorbeeld in de hal een vanille-variant staan, zodat je bij binnenkomst direct een warm gevoel krijgt. Tip: draai de geurstokjes af en toe, om de intensiteit van de geur te verhogen.

Van welke geur ontspan jij?

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

2 reacties

bychristiana 16 maart 2021 - 09:06

Eigenlijk brand ik geuren niet echt om te ontspannen. Geur houdt me namelijk juist wakker en daarom brand ik bijvoorbeeld nooit kaarsen in de slaapkamer. Op andere plekken in huis daarentegen wel; vooral in de woonkamer en op mijn werkplek. In de hal gebruik ik graag een interieurspray.

Reply
Rachel Kromdijk 18 maart 2021 - 09:10

Ik ben zelf ook zo gek op geurkaarsen! Wij hebben sowieso een wax brander staan op het toilet, een diffuser in de woonkamer en nog een wax brander in de woonkamer aan de andere kant. Ik vind het echt heerlijk, ik brand sowieso geen kaarsen op mijn kamer wanneer ik ga slapen. Vind dat ook geen veilig gevoel plus ze zeggen dat die geur inademen ook niet heel goed is? Misschien dat geurolie anders is dan wax melts.

Reply

Plaats een reactie