Geef scoliose een gezicht | scoliosis awareness day

door Daphne - verdraaid mooi
scoliosis awareness day month scoliose onzichtbaar chronisch ziek

Wat heb ik me vroeger geschaamd voor mijn rug! Ik deed er alles aan om mijn ‘bijzondere’ houding (en brace!) te verbloemen. Eigenlijk deed ik er zelf enorm krampachtig over en liep ik nooit zelfverzekerd met mijn schouders recht over straat of door de wandelgangen op school. Achteraf (en dat is makkelijk praten) vraag ik me af waarom ik zo gedaan heb en waarom ik mijn bijzondere rug niet omarmd had. Dat had me zoveel zelfverzekerder over laten komen en dan had ik veel sterker gestaan tegen pestkoppen. 

Maarja… achteraf. Daarom wil ik nu met terugwerkende kracht scoliose een ‘gezicht’ geven. Mezelf letterlijk omarmen en mijn rug laten zien. Dit ben ik en ja, ik heb toevallig scoliose. Het is zo belangrijk om er open over te zijn om zo meer bekendheid te geven en anderen te kunnen helpen met hun verhaal, hun verwerking of simpelweg met het ontdekken ervan. Dat is eigenlijk het belangrijkste van het hebben van scoliose: het zo vroeg mogelijk ontdekken, zodat de gevolgen (hopelijk) beperkt kunnen worden/blijven. Daarom bestaat de Scoliosis Awareness Month en -Day natuurlijk ook. Ik hoop dat ik op deze manier iemand kan helpen en iemand scoliose kan laten ontdekken; bij zichzelf of bij een ander.

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

Plaats een reactie