Exfoliëren | daarom is het belangrijk

door Daphne - verdraaid mooi
exfolieren-exfoliant-bha-paulas-choice-pore-refining

Stappen in je skincare routine… Je ziet door de bomen het bos niet meer; zeker omdat ze allemaal belangrijk zijn om een bepaalde reden. Ik licht vandaag één van die stappen uit: exfoliëren. Wat doet het, waarom is die stap goed in je routine en waar moet je op letten? Ik leg het je uit met producten van Paula’s Choice.

Als je regelmatig (skincare) reviews van me leest, dan is het je vast opgevallen dat ik me het afgelopen jaar steeds meer richt op de ingrediënten in een product. Want wat smeer je nou eigenlijk allemaal op je huid en wat dringt er dus binnen ín je huid? Veel info haal ik uit de Paula’s Choice Skin Care Ingredient Dictionary en de Expert Advice articles. Alles wat je daarin terugvindt, is namelijk gebaseerd op (externe) wetenschappelijke onderzoeken en andere nauwkeurige, betrouwbare informatie. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als een ander het al voor je gedaan heeft? Deze pagina’s staan dan ook in mijn favorietenlijst. 😉

Maak je doffe huid weer stralend en jonger met het gebruik van een exfoliant.

Exfoliëren in het kort | wat doet het

Iedere huid verliest dagelijks huidcellen; ook wel dode huidcellen genoemd. Die bovenste laag dode huidcellen kun je op milde wijze verwijderen met een exfoliant. Zo komt de onderliggende, gezonde huidlaag tevoorschijn.

Met het gebruik van een exfoliant ga je verstopte poriën en puistjes tegen, wordt de doffe en oneffen huidteint verhelderd en zonschade hersteld. Daarnaast wordt de ruwe huid gladder, zichtbaarheid van rimpels verminderd en de vochtbalans van de huid verbeterd. Zelfs de productie van collageen, dat de elasticiteit en zachtheid van de huid helpt te behouden, kan zelfs verbeterd worden.

Door het gebruik van een exfoliant kunnen andere producten die je daarna aanbrengt beter hun werk doen. Dus zo haal je meer uit je skincare.

exfolieren exfoliant bha aha verschil overeenkomsten huid

Wanneer en hoe exfolieer je?

Een exfoliant breng je aan na het reinigen van je gezicht en na het gebruik van een toner. Afhankelijk van de textuur breng je het aan met een wattenschijfje of je vingers. Nadien breng je een serum, dag- of nachtcrème en oogcrème aan. Je hoeft trouwens niet te wachten met de volgende stappen in je routine tot de exfoliant in de huid getrokken is. Dat scheelt weer tijd. 😉

Als je huid nog niet gewend is aan een exfoliant, is het aan te raden om het gebruik ervan eerst op te bouwen. Start met zo’n twee tot drie keer per week in de avond en verhoog het na enkele weken. Zodra je huid er helemaal gewend aan is, kun je het twee keer per dag gebruiken. Let wel op dat je het niet aanbrengt op je oogleden. Rond de ogen kun je het wel voorzichtig aanbrengen. Ook is het belangrijk om je huid altijd in de gaten te houden, ook na de gewenningsperiode. Ieder huidje is namelijk anders en niet iedereen heeft baat bij dagelijks gebruik van een exfoliant. Wordt je huid bijvoorbeeld schilferig (vaak rondom de mond en kin) of is de huid rood of geïrriteerd? Dan kun je beter even een stapje terug doen.

Exfoliëren en scrubben | dit is het verschil 

Scrubs en exfolianten verwijderen beiden dode huidcellen. Alleen zijn exfolianten vaak net wat zachter voor de huid dan scrubs. Dit komt omdat de meeste scrubs vrij grof en daarom schurend zijn en zo helaas schade aan de huid kunnen veroorzaken. Niet alle scrubs zijn slecht, want er zijn er genoeg die wel mild zijn. Daarnaast hoef je een exfoliant, in tegenstelling tot scrubs, niet af te spoelen na gebruik. 

Kun je dan het een of het ander overslaan in je routine? Nee, liever niet. Een exfoliant dringt dieper in de huid door, waardoor het een positieve invloed heeft op het verbeteren van de huid. Daarbij is de formule en zijn dus de ingrediënten van een exfoliant anders en dragen ze op een andere manier bij aan de conditie van je huid. Een scrub heeft weer andere positieve effecten voor de huid, zoals het enorm zacht aan laten voelen van de huid. Daarnaast geven diverse scrubs een mooie, gezonde glow. Alleen Paula’s Choice raadt het niet aan om beide producten in dezelfde routine te gebruiken om te voorkomen dat je over-exfolieert en er dus irritatie kan optreden.

Soorten exfoliant | alphahydroxyzuur (AHA) en betahydroxyzuur (BHA)

AHA en BHA werken (deels) anders en zijn dan ook voor verschillende huidtypes en huidproblemen geschikt. Je kunt ze dus ook naast elkaar gebruiken, maar dat is in principe niet per se nodig. Doe je dat wel, begin dan met de variant met de dunste textuur.

Overeenkomsten AHA en BHA

Beide varianten verzachten en hydrateren de huid en laten de doffe huid weer stralen. Daarnaast verminderen ze zichtbaar de fijne lijntjes en rimpels en zorgen er dan ook voor dat de huid er zowel steviger uitziet als aanvoelt. 

Verschillen AHA en BHA 

Een AHA exfoliant is in water oplosbaar en werkt vooral op het huidoppervlak. Het is wetenschappelijk bewezen dat AHA exfolianten zichtbaar de tekenen van zonneschade verminderen. Daarnaast helpen ze om de vochtbalans op peil te houden. De meest effectieve en best onderzochte AHA’s zijn glycolzuur en melkzuur. De meeste varianten bij Paula’s Choice zijn op basis van glycolzuur.

Een BHA exfoliant, oftewel een exfoliant met salicylzuur, is in olie oplosbaar en werkt op het huidoppervlak en tot diep in de poriën. Het heeft kalmerende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast bevat het diverse ingrediënten, zoals antioxidanten, die huidveroudering tegengaan.

Wanneer gebruik je welke exfoliant?

Heb je een droge huid of een huid dat zonneschade heeft? Dan raadt Paula’s Choice AHA aan. Juist omdat AHA-exfolianten vooral op het huidoppervlak werken, is het zo geschikt voor de droge huid. Het is minder geschikt voor mensen met een gevoelige huid of wanneer je last hebt van puistjes en mee-eters.

Heb je een gecombineerde of vette huid en (snel) last van roodheid, puistjes, mee-eters, gerstekorrels ook verstopte en vergrote poriën? Dan raadt Paula’s Choice een BHA exfoliant aan. Ook als je een (rosacea)gevoelige huid hebt is deze variant (meestal) geschikt. Niet ieder rosacea-gevoelig huidje kan er tegen, maar dat is een kwestie van proberen.

exfolieren exfoliant bha aha huidtype

Mijn ervaring met een Paula’s Choice exfoliant

Eind 2020 ontving ik van Paula’s Choice een pakket met daarin alle stappen voor een goede dag- en nachtverzorging. Daar testte ik de Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant. Ondanks dat ik een normale huid heb en deze variant speciaal geschikt is voor een gecombineerde tot vette huid, heeft het veel positiefs gebracht voor mijn huid. Ik had namelijk wel last van mee-eters op mijn neus die zo bizar verminderd zijn na gebruik van de exoliant. Daarom is het nog steeds mijn nummer één product van Paula’s Choice. 

exfolieren-exfoliant-bha-paulas-choice-testen-review

Of de Liquid Exfoliant ook echt mijn favoriet blijft, is nog even de vraag… Ik mag namelijk van het merk hun Resist Anti-Aging 2% BHA Exfoliant gebruiken. Aangezien ik toch al bijna 30 ben, ben ik hier heel benieuwd naar. 😉 Deze variant ga ik testen in combinatie met de 10% Niacinamide Booster. Dus stay tuned voor de review!

Gebruik jij een exfoliant in je skincare routine? Bekijk ook mijn Paula’s Choice reviews.

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

2 reacties

Jolanda 3 maart 2022 - 08:06

Ik ben heel benieuwd hoe de resist BHA bevalt! Ik heb deze zelf nog niet getest maar ben er wel nieuwsgierig naar!

Reply
bychristiana 3 maart 2022 - 09:39

Ik gebruik ook af en toe een exfoliant, ik zoek altijd varianten uit die zo mild mogelijk zijn. Ik heb er recent eentje van Clarins opgemaakt die ik heel fijn vond.

Reply

Plaats een reactie