Een rugaandoening en vakantie | dit neem ik mee

door Daphne - verdraaid mooi
Rugaandoening en vakantie. Dit neem ik mee tips comfortabel tools bed topper kussens

Ik was al niet echt de less-is-more type als het gaat om het meenemen van spullen op vakantie, maar sinds dat mijn rugklachten (en alles wat daaraan samenhangt) erger zijn geworden, is het er niet minder op geworden. Met een rugaandoening op vakantie gaan, is wat mij betreft gewoon een struggle, waardoor ik (hoe gek het ook klinkt) toch vaak tegen een vakantie op zie. Hoe zijn de bedden en de stoelen? Hoe ver is het lopen tussen de accommodatie en de auto, het restaurant en de supermarkt? Inmiddels heb ik wat handvaten voor mezelf gevonden die het minder stressvol maken en waarbij de omgeving nét wat minder belangrijk wordt. Ben je benieuwd? Scroll dan snel verder voor mijn tips, zodat je hopelijk met jouw rugaandoening wat geruster op vakantie gaat.

Een topper dat elk bed verzacht

Ik bijt het spits af met de duurste aanschaf voor een zorgeloze vakantie, maar die vanaf de eerste reis elke cent al terugverdiend heeft: een topper. Die leg je op een regulier matras en geeft je extra slaapcomfort en de ondersteuning die jij nodig hebt.

Als je net als ik niet kan slapen op die knetterharde bedden, dan raad ik je aan om zo’n zacht mogelijke topper aan te schaffen die het voor je kan compenseren. Ik heb een zachte, 10 cm hoge Prestige Rich topper van Auping en die vind ik echt heerlijk! Zelf koos ik voor de 80 bij 200 cm variant, zodat die op de meeste vakantiebedden prima past. Behalve een topper, sleep je natuurlijk ook een molton en hoeslaken mee voor een lange levensduur.

rugaandoening vakantie tips topper bed comfortabel

Alleen moet je wel even je gêne opzij zetten als je zo’n topper meeneemt naar een hotel. We kregen namelijk hele rare gezichten van schoonmakers in een Van Der Valk hotel, aangezien het net leek of we een deel van de inboedel aan het jatten waren. Dus tegenwoordig melden we het aan het begin maar even bij de receptie. Dan kun je je achteraf net wat beter verantwoorden…

Ik kon alleen de topper afgelopen juni niet meenemen op vliegvakantie naar Spanje. En precies daarop loopt deze tip ook spaak als je vaak op reis gaat met het vliegtuig. Wat heb ik hem gemist zeg, want phoe… Wat een rotbed was dat in ons hotel! Je kon het een beetje vergelijken met een plank waar toevallig een hoeslaken over getrokken was. Dus het wordt extra vaak een vakantie in de buurt plannen. 😉 Ik lag hierdoor wel weer eens op vakantie op dezelfde hoogte als mijn vriend. Met zo’n topper lig ik anders natuurlijk een tikkeltje hoger. 😅

Alternatief voor een topper

Voor de aanschaf van een topper zijn al regelmatig heel creatief bezig geweest. Van extra lagen handdoeken tot extra dekbedden om op te liggen. We hebben zelfs wel eens een zespersoonshuisje geboekt, zodat ik de overige dekbedden kon gebruiken als een soort topper. Alleen echt een succes was dat niet. Het glibbert weg en mijn vriend lag half op de dekbedden, waardoor hij ook niet lekker lag. Dus écht een uitkomst was het niet. 

Wat je wel kunt doen, is bij de receptie navragen of er extra kussens of toppers beschikbaar zijn die jouw nachtrust wat kunnen verbeteren. Lang niet ieder hotel heeft zo’n service, maar niet geschoten… Zelf heb ik wel eens extra dekbedden gehad (die niet gleden zoals in dat huisje) in een Van Der Valk hotel. Daar werd echt enorm meegedacht en ze haalden zelfs extra dekbedden, zodat ik altijd ’s nachts nog wat lagen kon toevoegen.

Kussens… véél kussens

Hou je vast… Ik neem maar liefst vier kussens mee op vakantie. Kussen nummer 1 kan ik gebruiken als zitkussen in bijvoorbeeld de auto als ik teveel last van mijn stuitje krijg. Deze variant is vierkant en heerlijk zacht. Als we gaan vliegen, dan zit hij in mijn handbagage en kan ik hem multifunctioneel gebruiken als hoofd- of zitkussen met bijvoorbeeld vertraging op het vliegveld (en als je een keer vertraging hebt gehad van ruim 12 uur, dan ga je hier zeker geen ruimte op besparen… 😉) of gewoon in het vliegtuig als zitkussen. Nummer twee ligt standaard in de auto en ligt bij iedere rit op mijn schoot. Zo kan ik mijn schouders laten rusten door mijn onderarmen erop te laten leunen en zo de spanning in mijn nek te verminderen.

van cadsand slaapcomfort review ervaringen kussen binnenuit vestiging

Van Cadsand hoofdkussen

Dan natuurlijk het hoofdkussen. Persoonlijk vind ik in hotels en accomodaties het ene kussen nog rotter liggen dan de andere en hecht ik veel waarde aan dit kussen. Waar je wel even op moet letten is de dikte van je kussen. Als je zelf een heel zacht matras hebt net als ik en daarom ook een plat kussen, dan zal die minder prettig liggen op een mega hard bed op vakantie. Leg dan gewoon een badhanddoek op je matras onder je kussen en dan is dat ook weer opgelost. Het laatste kussen is een langwerpig kussen dat ik tussen mijn armen en benen kan leggen voor de juiste houding in zijligging. Als je die thuis al gewend bent, dan is het wat mij betreft ook echt een must have om mee te nemen op reis. Het opvullen van de ruimtes met handdoeken werkt echt niet, is mijn ervaring. Dat verschuift veel te snel of klapt open.

Dus wat mij betreft geldt echt ‘hoe meer hoe beter’ als het gaat om het meenemen van kussens.

Een opklapbare stoel

Bij het boeken van een accommodatie ging vaak uit van de plaatjes om te kijken welke opties je hebt qua zitmogelijkheden. Alleen ben ik er inmiddels wel achter dat het plaatje praktisch altijd beter is dan de werkelijkheid. Daarom neem ik bij een autovakantie de laatste jaren een tuinstoel mee. Ohja… En twee kussens voor op de tuinstoelen bedenk ik me net. Ik neem dus blijkbaar zes kussens mee op vakantie… 😅

Voor mij zit een stoel prettig als hij even recht is als een plank (niet even hard als een plank hè!) en een hoge rugleuning heeft. Veel stoelen zijn hufterproof of hebben een speciaal design wat helemaal in het thema past. Dat staat leuk, maar zit van geen meter. Dus als je de kans hebt, neem dan een stoel mee waar jij echt goed op zit. Als je die kans niet hebt en je verblijft in een hotel, dan zou je altijd aan de receptie kunnen vragen of ze andere stoelen beschikbaar hebben die jij wellicht op je kamer mag zetten tijdens jouw verblijf. Dat heb ik ook wel eens gedaan bij Van Der Valk. Toen mocht ik rondkijken in het restaurant, proefzitten en de beste meenemen naar de kamer. Een brutaal mens… 

Kritisch kijken naar je locatie 

Zoek je accommodatie en omgeving uit, op wat binnen jouw mogelijkheden ligt. Kun je niet ver lopen? Zoek dan naar een verblijf, waarbij je de auto bij het huisje mag zetten. Wil je ergens heel graag naar toe, maar lukt het anders qua reizen niet? Kijk dan of je een verblijf kunt vinden die daar heel dicht bij ligt. Zo gaan wij in december altijd naar Limburg, zodat we gemakkelijk ‘even’ de grens over kunnen om boodschappen te doen en over een kerstmarkt te lopen. Zo kan ik makkelijk wat meepikken van de sfeer, maar ben ik ook weer zo terug als het niet meer gaat.

rugaandoening vakantie tips accomodatie locatie auto bij

Verder maak ik tegenwoordig liever de keuze voor een huisje in plaats van een hotelkamer. In een huisje ben je een stuk vrijer en heb je een keuken tot je beschikking mocht het niet lukken om buitenshuis te eten of naar de ontbijtzaal te gaan. Hier kun je gewoon uit bed rollen richting de keuken en zelf even wat in elkaar zetten. Als je toch geboekt hebt voor je ontbijt in een hotel, dan ligt die lat veel hoger om toch niet te gaan.

rugaandoening vakantie tips vervoer comfortabel elektrische step

In verschillende Duitse steden kun je op praktisch elke hoek van het centrum een elektrische step huren. Zo kun je je heel gemakkelijk verplaatsen zonder al teveel energie. Tipje!

Bewijs van je aandoening

Het klinkt misschien best gek, maar neem je medicijnpaspoort mee waarop je aandoening staat. Dankzij dit papiertje heb ik bijvoorbeeld in Benidorm een scootmobiel kunnen huren, waardoor het centrum ineens binnen de mogelijkheden lag en ik daar naar toe kon. Als het niet op je paspoort staat, vraag dan aan je huisarts of hij een briefje kan maken voor je. Helaas is een rugaandoening vaak niet zichtbaar, waardoor het bewijzen naar de buitenwereld vaak een uitdaging is en voor discussie kan zorgen.

Een tennisballetje en je vriend

Ik ga niet ineens op vakantie tennissen, maar zo’n tennisballetje is echt een handige tool om vastzittende spieren los te rollen zonder grote tools en hulpmiddelen. Je plaatst het balletje tussen de muur en de pijnlijke zone en rollen maar! Die past zelfs in je handtas, dus is echt te behappen om mee te nemen hoor. 😁

Gezellig samen op de step in Düsseldorf

Last but not least… Zorg dat je net zo’n lieve vriend hebt als ik die alles in de auto propt en op locatie perfect voor je uitstalt. Anders zit je straks met nog meer rugklachten als het alsnog allemaal op jouw schouders terecht komt. 😉 En nu denk je vast dat we praktisch met een aanhangwagen op vakantie gaan, maar het tegendeel is waar. Die zes kussens, dikke topper en een grote koffer (met natuurlijk nog allerlei losse shoppingtassen) passen allemaal in onze Peugeot 107. De achterbank moeten we alleen thuis laten en de binnenspiegel is nutteloos, maar hé: dan heb je wel alles mee om jouw vakantie prettiger te maken en je zorgeloos jouw accommodatie in stapt.

Kortom: een weekendje weg met een weekendkoffer zit er dus niet in, maar dankzij de waslijst aan spullen, maak ik het mezelf wel zo comfortabel mogelijk. Zo kan ik toch nog écht van de vakantie genieten.

Heb jij nog leuke vakantieplannen? Wat is voor jouw onmisbaar op vakantie?

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

3 reacties

Matanja 21 juli 2023 - 13:07

Mijn man en gaan 2 nachten naar Fletcher hotel dat ik zo weinig mogelijk hoeft te doen, niet koken, me bed niet opmaken alleen mezelf verzorgen. Langer dan 2 nachten hou ik niet vol want dan heb ik al teveel prikkels gehad.
En voor mij is dan onmisbaar mijn aangemeten oordoppen met filters die de geluiden om mij heen dempen voor overdag en snachts ( ik heb bijna 11 jaar NAH en oa. overprikkeling) en mijn hoofdkussen neem ik ook mee want de hoofdkussens in een hotel zijn vaak van polyester vulling( kan ik niet tegen, ga ik van zweten) en stug/hard dus ik neem lekker mijn eigen zachte kussentje mee😃

Reply
Sjaan Bout 28 juli 2023 - 17:49

Inmiddels heb ik wel bijna een aanhangwagen nodig als we weg gaan. Een weekendje is bij mij ook het meest haalbaar en wat moet er allemaal mee: inderdaad hoofdkussen, lang kussen en kniekussen. Verder rollator, douchestoel en sinds kort heb ik een opvouwbare scootmobiel en dat is echt n uitkomst. Vele malen beter als een rolstoel. Een lange en verre vakantie naar warmere landen zie ik niet meer zitten omdat ik een corset draag. Dus af en toe een weekendje is lang genoeg en daarna moet ik een paar dagen bijkomen. Ik zou het liefst zeggen ik ga op vakantie en neem niet m’n rug mee, maar helaas

Reply
Bas 24 augustus 2023 - 03:56

Ik ben op zoek naar ervaringen met een opblaasbare topper. Kan er weinig over vinden, ideaal lijkt me voor een vlieg vakantie

Reply

Plaats een reactie