Collageen & hyaluronzuur | daarom is het belangrijk voor je huid

door Daphne - verdraaid mooi
hyaluronzuur collageen belangrijk huid elasticiteit vitamine c ouder wordende huid

Collageen is een eiwit die je lichaam zelf aanmaakt. Alleen neemt dit bouwsteen, dat verantwoordelijk is voor onder meer de elasticiteit van je huid, gedurende de jaren steeds meer af. In dit artikel vertel ik je er meer over en wat je kunt doen om het natuurlijke verouderingsproces wat af te remmen met de juiste producten. Ook vertel ik je waarom ik het combineer met hyaluronzuur; nog zo’n lichaamseigen stofje dat afneemt zodra je ouder wordt.

In eerdere artikelen heb ik je al veel verteld over collageen en toen legde ik de nadruk vooral op het van binnenuit aanvullen van dit stofje door middel van onder meer supplementen. Vandaag richt ik me dus juist op de buitenkant: de verzorgingsproducten. Alle beetjes helpen toch?! 😉

Collageen & hyaluronzuur | dit doen ze los van elkaar

Collageen is een eiwit (bestaande uit veel varianten!) in ons lichaam dat een belangrijke bouwsteen is voor onze botten, spieren, bindweefsel, huid, haar en nagels. Daarom is het ook verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Al na je vijfentwintigste neemt de aanmaak van lichaamseigen collageen helaas af en begint het verouderingsproces. Voor onder meer je botten ben je toch echt aangewezen op supplementen, maar voor je huid kun je ook via de buitenkant je steentje bijdragen. Ben je vegan, let dan goed op welk soort collageen gebruikt is. De meest doeltreffende is namelijk viscollageen, maar ook runder wordt vaak gebruikt. Ik vind het zelf prettig als de formule gehydrolyseerd collageen bevat, omdat het al ‘opgeknipt’ is in peptiden en daarom makkelijk opgenomen kan worden door je huid. 

Hyaluronzuur is een molecule die in zowel de huid als het bindweefsel van ons lichaam aanwezig is en helpt de elasticiteit van de huid te behouden. Het werkt intens vochtinbrengend: één molecuul kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. Ook hier heb je weer veel varianten, waaronder een van de meest voorkomende Sodium Hyaluronate en de gefragmenteerde variant: Hydrolized Hyaluronic Acid. Vooral die laatste staat bekend als een echte collageenbooster, omdat het de collageensynthese stimuleert. Ook de aanmaak van hyaluronzuur daalt al in je twintiger jaren, waardoor de elasticiteit uit je huid verdwijnt en je huid droger wordt. 

producten met hyaluronzuur collageen belangrijk huid elasticiteit vitamine cproducten met hyaluronzuur collageen belangrijk huid elasticiteit vitamine c

Collageen & hyaluronzuur | samen sterker

Beide stoffen dragen bij aan de stevigheid en elasticiteit aan de huid en zijn in staat om grote hoeveelheden water te binden. Alleen hyaluronzuur richt zich erg op hydratatie en volume, terwijl collageen zich richt op structuur en stevigheid. Je hebt dus een grijs gebied waar ze samen komen, maar ze hebben ook echt hun eigen kwaliteiten. Ik vind het daarom belangrijk om beide stoffen in mijn skincare terug te laten komen.

Eigenlijk is er nog iets wat goed is om toe te voegen aan deze combi: vitamine C (3-O-Ethyl Ascorbic Acid). Die draagt namelijk bij aan de vorming van collageen. Daarnaast helpt het de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hoe minder je je huid beschadigt, hoe meer het zich kan richten op de aanmaak van de juiste stoffen in plaats van op herstel. 

En welk ingrediënt je ook zoekt in je skincare: lach en je straalt vanzelf! ❤️ Kijk maar naar de beginfoto…😉

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

1 reactie

bychristiana 24 augustus 2022 - 07:47

Ik gebruik vrijwel altijd producten met hyaluronzuur, ik zoek producten daar echt op uit.

Reply

Plaats een reactie