(A)sociaal of gewoon chronisch ziek?

door Daphne - verdraaid mooi
chronisch ziek sociaal contact chronische pijn scoliose onzichtbaar ziek

Doordat ik chronisch ziek ben, heb ik weinig puf om wat te doen en moet ik enorm veel keuzes maken waar ik mijn energie wel en niet aan geef. Het bijhouden van sociale contacten is zo’n struikelblok. Zelfs om even terug te appen heb ik soms echt geen puf, waardoor het niet uitzonderlijk is als je pas een paar dagen later reactie krijgt. Al krijg ik daar voor mezelf wel een rotgevoel van. Vooral omdat het een tikkeltje asociaal overkomt en net lijkt of je geen interesse hebt in de ander. Terwijl het juist het tegenovergestelde is.

Het is zoveel meer dan ‘even’ reageren. Om interesse te tonen, moet je de juiste vragen stellen en onthouden wat de situatie van de ander precies is. Precies daar heb ik af en toe moeite mee. Door een combinatie van chronische pijn en medicatie ben ik echt een zeef en vergeet ik dingen. Gek genoeg schrijf ik alsnog niet alles op, omdat mijn geheugen mij vroeger niet in de steek liet. Daar vertrouw ik toch nog net wat te vaak op en dat kan ik beter niet doen. 

Zit ik dan nooit op mijn telefoon? Ja natuurlijk wel. Alleen ben ik niet gevoelig voor die cijfers die rechtsboven in apps staan om je te vertellen hoeveel meldingen je hebt. Ik krijg het simpelweg niet verwerkt, waardoor ik in een andere app doelloos (en vooral zonder het gebruik van mijn hersenen) zit te scrollen.

Hoe ga jij daar mee om? 

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

11 reacties

Deb 6 maart 2022 - 20:10

Ik snap je volkomen en vind het helemaal niet asociaal. Veel mensen verwachten dat je altijd maar ‘aan’ staat en dat je direct reageert en altijd bereikbaar bent. Ik ben niet chronisch ziek, maar heb wel een druk leven en niet altijd tijd om direct te reageren. Ik neem net als jij graag de tijd om écht te reageren (niet met een of ander onzin antwoord of smiley) en daar heb ik dus niet altijd tijd voor en duurt het iets langer. Als anderen dat niet begrijpen is dat hun probleem.

Reply
Astrid 8 maart 2022 - 17:32

Nou lieve Daphne, ik vind en jij bent helemaal niet (a)sociaal! Maar erg attent en dat ook nog op de juiste momenten! 🙏🏼❤️😘

Reply
Daphne - verdraaid mooi 14 maart 2022 - 17:36

Dankjewel lieve Astrid. Deze onwijs lieve en warme reactie doet me echt goed!♥️😘

Reply
Willemse 7 maart 2022 - 09:41

Ik vind het helemaal niet asociaal.
Het komt in mijn vrienden/familie kring vaak genoeg voor dat er pas later gereageerd word.
Ik vat dat ook nooit op als asociaal maar als “diegene heeft nu even wat anders aan zijn/haar hoofd”.
Ik reageer zelf ook regelmatig later zodat ik de tijd kan nemen of na kan denken 💁‍♀️
En soms vergeet je dat 😂 en dan is “sorry vergeten” gewoon goed genoeg.
Heeft niks met desinteresse te maken, je kan niet altijd aanstaan.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 14 maart 2022 - 17:37

Dankjewel voor je fijne en open reactie. Ook heel fijn om te lezen hoe jij erin staat en het opvat. 😘

Reply
Natascha 7 maart 2022 - 16:00

Ik vind het eigenlijk haast verdrietig dat je je hier voor moet verdedigen. Het is helemaal niet asociaal! De mensen die jou echt kennen (en dus ook zij die het zouden moeten weten) nemen je ongetwijfeld helemaal niets kwalijk. En wat de rest ervan denkt? Lekker langs je heen laten gaan 😉

Reply
Daphne - verdraaid mooi 14 maart 2022 - 17:38

Dankjewel lieverd. Heel fijn je reactie ♥️

Reply
Rachel 7 maart 2022 - 19:34

Was het maar zoals vroeger toen het heel normaal was dat de telefoon niet vast zat aan je hand. Ik heb eigenlijk het tegenovergestelde, als iemand direct antwoord, denk ik, die heeft ook niets te doen🤣🤣.
Ik probeer tijdens werktijd wel altijd apps die werkgerelateerd zijn te beantwoorden.

Reply
Daphne - verdraaid mooi 14 maart 2022 - 17:38

Hahahah wat een enorme leuke ‘omdenker’! Die ga ik onthouden 😉😘

Reply
bychristiana 8 maart 2022 - 10:31

Heel logisch lieverd. Mensen verwachten VAN ALLES van je, maar het is zo belangrijk om je eigen tempo te bepalen. Daar hoef je je echt niet voor te verdedigen. Ik ben de laatste tijd ook veel met andere dingen bezig dan social media. Het zij zo;-)

Reply
Daphne - verdraaid mooi 14 maart 2022 - 17:37

Dankjewel lieverd!♥️ Mooi gezegd: het zij zo ♥️

Reply

Plaats een reactie