After sun | ingrediënt panthenol

door Daphne - verdraaid mooi
after sun panthenol vitamine B5 eigenschappen lichaamsverzorging

Het eerste ingrediënt waar je bij een verkoelende after sun lotion aan denkt, is aloë vera. Panthenol daarentegen hoor je wat minder vaak, terwijl het net zo goed regenererende en vochtbindende eigenschappen heeft. In dit artikel vertel ik je meer over waar je op moet letten bij een zonverbrande huid, het kiezen van een after sun en duik ik in het ingrediënt panthenol, oftewel vitamine B5.

Wat betreft zonverbranding geldt natuurlijk ‘beter voorkomen dan genezen’, maar laten we eerlijk zijn: iedereen verbrandt zich wel eens. Merk je dat je aan het verbranden bent? Probeer dan zo snel mogelijk uit de zon te gaan en bedek je huid om het niet nog meer te verergeren. Daarbij moet je de kans geven om de huid te laten herstellen, dus vlieg niet de volgende dag weer direct de zon in. Wist je dat er ook speciale, UV-werende kleding bestaat? Een simpel t-shirtje is niet afdoende. Kies verder juist voor een lauwe douche om de verbrande huid te koelen in plaats van ijs(kompressen).

After sun uitkiezen | let hier op 

Oké: first things first. Waarom zou je überhaupt after sun gebruiken in plaats van een reguliere crème of lotion? Wanneer je je huid blootstelt aan de zon, krijgen vrije radicalen (vooral bij het niet goed beschermen van de huid) vrij spel en kunnen ze de huid beschadigen. Door je huid in te smeren met after sun bescherm je de huid tegen uitdroging en help je de barrièrefunctie van de huid te herstellen. 

Natuurlijk zou je kunnen kiezen voor een reguliere lotion, maar kijk hierbij kritisch naar de ingrediënten en de textuur. Niet elke lotion helpt de huid op de juiste manier te voeden en herstellen. Kies bijvoorbeeld voor luchtige emulsies die de huid laten ademen, waardoor het haar warmte kwijt kan. Dus het liefst een product op waterbasis in plaats van vette, boterige texturen. Vermijd ook hoge concentraties alcohol (voornamelijk alcohol denat.) die de huid kunnen irriteren en zelfs verder kunnen uitdrogen. Nou moet ik er wel een kanttekening bij maken. Bij sommige producten, en dan voornamelijk bij sprays, wordt dit ingrediënt toegevoegd om de emulsie ‘sneldrogend’ te maken. Dan vervliegt de alcohol en blijven de andere ingrediënten over. Alleen met een zonverbrande huid zou ik daar sowieso mee oppassen. Net als geurstoffen. Zeker bij een gevoelige huid.

Panthenol | dit doet het

Kort gezegd doet panthenol het volgende: het trekt vocht aan, verbetert de beschermlaag en de elasticiteit van de huid en heeft kalmerende, regenererende en verzachtende eigenschappen. Het helpt ook, simpel gezegd, vochtverlies door verdamping vanaf de huid te voorkomen. Daarom is het in verzorgingsproducten voor de droge, vochtarme huid een veelvoorkomend ingrediënt. Zo wordt je huid ook versoepeld en gekalmeerd en helpt het roodheid te verminderen.

after sun panthenol vitamine B5 dermacol ziaja lancaster after sun producten eigenschappen lichaamsverzorging

De Dermacol after sun heeft een hoge dosering panthenol (plaats twee in de ingrediëntenlijst!), net als de variant van Ziaja, Dr. Müller en Swiss. Die laatste twee zullen geen verrassing zijn als je kijkt naar de naam. 😉 Daarnaast ben ik zelf dol op de geur van Hawaiian Tropic en ook die is verrijkt met het ingrediënt. Wel in een wat lagere dosering, maar hierin vind je ook aloë vera, vitamine E, sheaboter en diverse fruitextracten. Als je een after sun zoekt met panthenol die óók je kleur verlengt, dan is de Lancaster Golden Tan Maximizer een aanrader.

Panthenol is natuurlijk niet het enige ‘goede’ ingrediënt in after sun producten. Eigenlijk is het een combinatie van diverse hydraterende, kalmerende, herstellende en voedende ingrediënten die de huid helpen. Denk aan vochtbindende en hydraterende hyaluronzuur en herstellende niacinamide. 

Waar let jij op bij het kiezen van een after sun?

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube? Dit artikel kan producten bevatten die ik ontvangen heb. Ga voor meer informatie naar de disclaimer.

1 reactie

bychristiana 20 augustus 2023 - 13:41

Ik let vooral op of een aftersun aloë vera bevat, dat werkt voor mij altijd goed op een geïrriteerde huid, Ik gebruik ook wel aftersun na het scheren op mijn bikini-lijn. Klinkt misschien apart, maar werkt dus prima voor die bultjes na het scheren (wel eentje met aloë vera dus;-))

Reply

Plaats een reactie