Aandacht voor scoliose | jullie foto’s

door Daphne - verdraaid mooi
scoliosis awareness day verdraaidmooi

Het is vandaag Scoliosis Awareness Day. Nog steeds is er helaas te weinig bekendheid rondom scoliose en daarom bedacht ik een ludieke actie om aandacht te vragen voor deze aandoening. Ik plaatste deze oproep op mijn blog en social media en naar aanleiding daarvan heb ik onwijs lieve en openhartige berichtjes gekregen. Hopelijk doen ook veel mensen uiteindelijk mee vandaag. Ik heb in mijn mailbox in ieder geval al wat leuke foto’s ontvangen die ik met jou mag delen.

Weet je niet wat scoliose is, klik dan hier. 

Ik maakte zelf natuurlijk ook een foto en dat deed ik bij de ‘scoliose-boom’ bij mij in de buurt. Toevallig loopt de stam van de boom in een s-vorm en daarom heb ik die plek altijd onthouden. Dat kwam nu goed uit!

Waarom is het belangrijk om aandacht te vragen voor scoliose?

Vroeger werd er een screening gedaan bij de schoolarts, waardoor het veel eerder ontdekt werd. Dat is helaas nu niet meer het geval. Hoe eerder je scoliose ontdekt, hoe groter de kans dat je een (conservatieve) behandeling kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een brace en oefentherapie. 

Hoe ouder je bent in de pubertijd dat het ontdekt wordt, hoe groter de gevolgen kunnen zijn. Zelfs tot het vastzetten van je volledige wervelkolom met staven en schroeven. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

De zomer is de perfecte periode om scoliose te ontdekken! Hoe hoger de temperaturen hoe minder kleding je draagt en hoe vaker je in een bikini zit. En dat is hét moment om extra goed rond te kijken en zo snel mogelijk scoliose te ontdekken bij iemand in je omgeving.

Aandacht voor scoliose | jullie foto’s

De maker van dit symbool wil graag anoniem blijven, maar het verhaal achter dit symbool is prachtig! Dus gelukkig mocht ik het wel delen met je. Hij maakte dit om zichzelf eraan te helpen herinneren om alles een beetje in balans te houden. Zijn inspiratie haalde hij uit het yin-yangsymbool en combineerde het met de bochten van zijn scoliose.

Van Anja Akkermans kreeg ik deze foto doorgestuurd. Ze kwam de vaas tegen en dacht gelijk: die moet ik hebben; dat is mijn rug! Zo grappig om te merken dat andere scoliosepatiënten ook in dagelijkse objecten hun ruggengraat herkennen.

Dan kreeg ik van een anonieme lezer een foto door die voor mij heel herkenbaar is. Hij maakte een ruggengraat in de vorm van pillen. Net als ik heeft die persoon ook chronische pijn door de gevolgen van scoliose en veel medicatie innemen is daar een centraal onderdeel van.

Ik liet je al eens the power of make-up zien en deze anoniem maakte van wattenschijfjes een s-vorm. Ik weet niet of het bij diegene ook zo geldt of dat het puur toeval is, maar ik moest daar gelijk aan denken. Pas als je je masker afzet, zie je de werkelijke persoon.

mama dochter scoliose

Last but not least: mijn moeder. Die schreef onderstaande tekst en maakte de foto van de heerlijke koekjes! Haar tekst raakt me echt. Wat is ze toch een lieverd!

Deze maand is het Scoliosis Awareness Month. Heel veel mensen weten niet wat scoliose is. Daar mag wat mij betreft meer aandacht aan geschonken worden. Aan de buitenkant is niks te zien, maar heeft veel impact op diegene die het heeft. De chronische pijn, de beperkingen.

Ik heb een dochter met scoliose die elke dag weer heel erg veel pijn heeft, niet kan leven zoals gezonde mensen leven, maar zo dapper is en steeds maar blijft lachen. Daar heb ik heel erg veel bewondering voor. Als moeder zijnde doet dat je enorm veel verdriet en pijn. Wat zou ik haar een leven zonder pijn gunnen! Aangezien ze graag zelf gebakken koekjes eet,heb ik deze  gebakken en het teken van scoliose van gevormd.

Ik ben supertrots op deze mooie dochter en hou ontzettend veel van haar! Een trotse moeder!

*Van alle personen die anoniem wilden blijven, zijn bij mij de namen bekend.

Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

2 reacties

Natascha - Beautyopinie 26 juni 2021 - 19:53

En ik ben ook trots op jou! Mooi dat je hier zo open in bent, voorbeeld!

Reply
Utrecht 29 juni 2021 - 22:44

Ellendige aandoening is het en heel dom dat dit niet meer gezien / gecontroleerd wordt door de schoolarts op de basisschool, zou veel schelen voor de mensen die het te laat ontdekken. Als je nog in de groei bent kun je soms de kromming iets bijsturen. Operatie was bij jou geen optie of te ‘kleine’ bocht? Maar wel zo veel last, heftig! Sterkte en mooi dat je dit allemaal deelt. Ik weet als vader helaas hoe dit er in hakt bij de meiden. Hopelijk komt er ooit een bericht dat de reden ontdekt is en het voorkomen kan worden! Succes!

Reply

Plaats een reactie