Aandacht voor scoliose | ik heb jouw hulp nodig!

door Daphne - verdraaid mooi

Het is deze maand Scoliosis Awareness Month en daar wil ik op een ludieke (en makkelijke!) manier aandacht voor vragen. Alleen daar heb ik jouw hulp bij nodig! Ook leg ik je uit waarom het van belang is dat er meer aandacht komt voor scoliose.

Op Scoliosis Awareness Day, zaterdag 26 juni, wil ik jou oproepen om een foto te plaatsen op social media, waarbij je met één of meerdere voorwerpen een s-vorm maakt. Dat kan zijn met schoenen, eten, verzorgingsproducten… Eigenlijk met alle voorwerpen die je kunt bedenken. Zo geef je op een laagdrempelige manier aandacht aan scoliose en hoe je ruggengraat er dus uit kan zien. 

Om je wat inspiratie te geven, heb ik hieronder wat voorbeelden voor je gemaakt. De foto helemaal bovenaan het bericht, is ook een voorbeeld. 

scoliosis awareness day 2021 26 juni

Waarom is het belangrijk om aandacht te vragen voor scoliose?

Vroeger werd er een screening gedaan bij de schoolarts, waardoor het veel eerder ontdekt werd. Dat is helaas nu niet meer het geval. Hoe eerder je scoliose ontdekt, hoe groter de kans dat je een (conservatieve) behandeling kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een brace en oefentherapie. 

Hoe ouder je bent in de pubertijd dat het ontdekt wordt, hoe groter de gevolgen kunnen zijn. Zelfs tot het vastzetten van je volledige wervelkolom met staven en schroeven. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Ontdek in de zomer scoliose

Dit is de perfecte periode om scoliose te ontdekken! Hoe hoger de temperaturen hoe minder kleding je draagt en hoe vaker je in een bikini zit. En dat is hét moment om extra goed rond te kijken en zo snel mogelijk scoliose te ontdekken bij iemand in je omgeving.

Hoe is het idee ontstaan? 

Ik maak regelmatig nagellak creaties voor Trind Cosmetics en voor de maand juni vroeg ik of ik een nail art mocht maken speciaal voor scoliosedag. En dat vonden ze een goed idee! Sterker nog: ze hebben het idee verder uitgewerkt en via hun kanalen aandacht gevraagd voor scoliose. Zo bijzonder! Voor hen heb ik mijn nagels groen gelakt (de scoliose kleur) en op mijn ringvinger een S met blokjes gemaakt met een zwarte nagellak dat je ruggengraat moet voorstellen. Naar aanleiding van de nail art met de s-vorm leek het me interessant om dat verder uit te werken en de handen ineen te slaan met jou!

Wat kan ik voor tekst bij de foto zetten?

Dat is natuurlijk helemaal aan jezelf! Je zou kunnen zeggen dat het 26 juni Scoliosis Awareness Day is en aangeven dat je zelf scoliose hebt of iemand kent met scoliose. Vertel je eigen verhaal, leg uit wat scoliose is of vertel waarom aandacht vragen zo belangrijk is. Kijk waar jij je prettig bij voelt en waar jij achter staat!

Lastig om zelf wat te plaatsen? Ik help je!

Ik kan me goed voorstellen dat je het lastig zou vinden om zelf wat te plaatsen op je social media account. Een aantal jaar geleden zou ik het zelf namelijk ook echt niet gedaan hebben. Inmiddels ben ik wat ouder en vind ik het een stuk makkelijker geworden. Durf je het niet om het zelf te plaatsen? Stuur jouw foto dan uiterlijk 24 juni naar info@verdraaidmooi.com en dan plaats ik jouw foto op Scoliosis Awareness Day in een artikel op mijn blog. Zet er dan ook even bij of je volledig anoniem wilt blijven of dat ik je naam erbij mag zetten. 

Hopelijk kunnen we samen aandacht vragen voor scoliose, zodat het steeds bekender wordt en dus veel eerder ontdekt wordt! Als je nog vragen hebt, laat het me dan zeker weten. Onder het artikel of in een privéberichtje. Ik probeer dan zo snel mogelijk te reageren. Ik zou het leuk vinden als je me wilt taggen op Facebook of Instagram (@verdraaidmooi) en gebruik de hashtag #ScoliosisAwarenessDay.

Liefs, Daphne.

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Klik dan hier. Volg jij me al op Instagram, Facebook of YouTube

3 reacties

Jeanine 13 juni 2021 - 16:19

Heel mooi meisje, mensen van deze chronische ziekte bewust maken is een heel goed iets! Ik kom zelf nu uit het na traject van de Sint maartenskliniek in bewust om te gaan met chronische pijn!! Vooral veel ontspannen en inderdaad luisteren en kijken naar je belastbaarheid gaan je heel erg helpen

Reply
Daphne - verdraaid mooi 13 juni 2021 - 17:30

Wat lief, dankjewel! Wat goed dat je een traject hebt kunnen volgen bij het Sint Maartenskliniek. Ze zijn daar zo onwijs kundig! Heeft de behandeling je geholpen en handvaten gegeven? En doe je ook mee met de actie?🥰

Reply
bychristiana 15 juni 2021 - 09:49

Wat ben je toch een dappere vrouw. En jouw blog is natuurlijk de plek om aandacht te besteden aan Scoliosis. Bijzonder goed en fijn ook dat Trind je hiermee helpt. Wat apart trouwens dat die screeningen nu niet meer gedaan worden.

Reply

Plaats een reactie